Τουρκική οικονομία τώρα: Η παρουσίαση συνταγών σε κυβερνητικά τηλεοπτικά δίκτυα με κεφτεδάκια δίχως κρέας και μόνο ψωμί τέθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση σαν ζήτημα εξαιτίας της ακρίβειας της φτώχειας και της ανεργίας που επικρατεί στην Τουρκία. Η αντιπολίτευση στην Τουρκία θέλοντας να δείξει την ανέχεια και που υπάρχει στην χώρα και ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει ούτε 100 γραμ. κιμά ανέφερε πως έφτασαν στο σημείο να προβάλλουν σε φιλοκυβερνητικά δίκτυα κεφτεδάκια δίχως κρέας. «Στα φιλικά προς το παλάτι τηλεοπτικά δίκτυα άρχισαν να δείχνουν συνταγές με κεφτεδάκια δίχως κρέας. Απομακρυνθήκατε τόσο πολύ από τον λαό;» σημείωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία του ο Φαίκ Οζτράκ εκπρόσωπος Ρεπ. Λαικού Κόμματος.
Θέμα συζήτησης στα social media
Η εκπομπή που έγινε θέμα συζήτησης στα social media, της γειτονικής χώρας. Όπως αναφέρουν τα tourkikanea, o Ατιλαν Σερτέλ, βουλευτής Σμύρνης του κόμματος CHP, σε δήλωσή του, ανέφερε πως στη Γερμανία με τον κατώτατο μισθό μπορεί κάποιος και αγοράζει 204 κιλά κρέας ενώ στην Τουρκία με τον κατώτατο μισθό μπορεί να αγοράσει μόνο 36 κιλά κρέας. Ο εκπρόσωπος του CHP Φαΐκ Οζτράκ δε, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στα φιλικά προς το παλάτι τηλεοπτικά δίκτυα άρχισαν να δείχνουν συνταγές με κεφτεδάκια δίχως κρέας. Απομακρυνθήκατε τόσο πολύ από τον λαό;».
Σε τραγικά επίπεδα η οικονομία
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Βρίσκεται σε μια καθοδική πορεία τα τελευταία τρία χρόνια η οποία επιβαρύνθηκε περαιτέρω σημαντικότατα από την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 το 2020. Σαφέστατα βασική αιτία αυτής της καθοδικής πορείας είναι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, αλλά και η γενικότερη γεωπολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης του Ερντογάν.
“Ο Ερντογάν καταστρέφει την οικονομία της Τουρκίας” είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung: “Ο Ερντογάν δεν δέχεται αντίλογο. Και στον περίγυρό του κανείς δεν έχει το θάρρος να του μάθει τις βασικές αρχές νομισματικής πολιτικής. Αντ΄ αυτού η σημασία της νομισματικής κρίσης υποβαθμίζεται ως δευτερεύον ζήτημα που αφορά, υποτίθεται, μόνο τους αγοραστές πολυτελών Ι.Χ. ή όσους κάνουν μακρινά ταξίδια. Όσο διαρκεί αυτή η άρνηση της πραγματικότητας η λίρα θα συνεχίσει να χάνει αξία. Μπορεί ο Ερντογάν να έχει συνηθίσει να κυβερνά τη χώρα αποφασίζοντας και διατάζοντας. Ωστόσο η εμπιστοσύνη στη νομισματική πολιτική δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται και αυτό μέσα από μέτρα που ουδεμία σχέση έχουν με τις περίεργες θέσεις του προέδρου”.