Αυξημένα κρούσματα κορονοϊός: Έντονο επιδημιολογικό φορτίο έχουν αυτή τη στιγμή επτά περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και τη Λέσβο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα 9.484 κρούσματα κορονοϊού που έχουν καταγραφεί επίσημα τις τελευταίες πέντε ημέρες (21.11.2020-25.11.2020), τα 3.962 έχουν εντοπιστεί στις συγκεκριμένες επτά περιφερειακές ενότητες, ήτοι το 41,78% των κρουσμάτων. Οι αριθμοί έχουν ήδη σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς, που παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις στις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας.
Εντονότερο είναι το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, που παρά τα μέτρα, τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και κατέχει αρνητική πρωτιά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Από την Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη, όπου ανακοινώθηκαν 633 κρούσματα, έχουν καταγραφεί 2.451 κρούσματα. Στις Σέρρες, το ίδιο διάστημα ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 262, ενώ στη Λάρισα, που χθες ανακοινώθηκαν 160 νέες μολύνσεις, συγκεντρώνονται 551 κρούσματα από την Κυριακή. Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και στη Μαγνησία, με το σύνολο των μολύνσεων από την Κυριακή να ανέρχονται σε 284.
Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την Πάτρα, ενόψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα. Τις τελευταίες πέντε ημέρες, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ανακοινώθηκαν 129 κρούσματα, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία, ο αθροιστικός αριθμός των μολύνσεων το τελευταίο πενθήμερο έφτασε τις 142. Πρόβλημα υπάρχει και στη Λέσβο, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων από την Κυριακή μέχρι την Τετάρτη να αγγίζει τις 143.
Παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου
Την παράταση του lockdown και όλων των μέτρων που ισχύουν σήμερα ανακοίνωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την εξ’ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί».
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα όταν έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας», συνέχισε ο κ. Πέτσας. «Ο στόχος παραμένει ένας οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021 με το καλό να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για την χώρα μας», τόνισε.
Πώς και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία – Τα σενάρια
Σε δύσκολη εξίσωση με πολλές παραμέτρους έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση και την Επιτροπή των Ειδικών το άνοιγμα των σχολείων, στο πλαίσιο της άρσης του lockdown. Δίνοντας το στίγμα αυτής της δυσκολίας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όταν κλήθηκε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ να απαντήσει σχετικά, αρκέστηκε να πει ότι πρέπει πρώτα να αναλυθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και ο αντίκτυπος του lockdown στον αριθμό των κρουσμάτων. Επανέλαβε, δε, πως η επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ωστόσο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν έχει οριστικοποιήσει την εισήγησή της για το άνοιγμα των σχολείων.
Τα μηνύματα από το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφή: Ευκταίο θα ήταν να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης ταυτοχρόνως, είτε αυτό γίνει στις 7 ή στις 14 Δεκεμβρίου, εάν όμως αυτό προκριθεί από την Επιτροπή των Ειδικών. Άλλωστε, όπως έχουν πει κυβερνητικά στελέχη, το ποσοστό μεταδοτικότητας στα σχολεία είναι πολύ χαμηλό και πως ο λόγος που έκλεισαν ήταν ο συγχρωτισμός που υπήρχε έξω από αυτά.
https://youtu.be/I-y3TEdhIbA