Παράταση λοκντάουν Ελλάδα - Πέτσας: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται
Παράταση λοκντάουν Ελλάδα – Πέτσας: Την παράταση του lockdown και όλων των μέτρων που ισχύουν σήμερα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την εξ’ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί».
Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε επιβεβλημένη την απόφαση καθώς το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές είναι υψηλό. Πηγή ανησυχίας όπως είπε αποτελούν περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πάτρα, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Λέσβος. Ειδικά για την Πάτρα και ενόψει του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα ο κ. Πέτσας κάλεσε το κόσμο να τηρήσει τα μέτρα.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα όταν έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας», συνέχισε ο κ. Πέτσας. «Ο στόχος παραμένει ένας οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021 με το καλό να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για την χώρα μας», τόνισε.
Πώς και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία – Τα σενάρια
Σε δύσκολη εξίσωση με πολλές παραμέτρους έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση και την Επιτροπή των Ειδικών το άνοιγμα των σχολείων, στο πλαίσιο της άρσης του lockdown. Δίνοντας το στίγμα αυτής της δυσκολίας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όταν κλήθηκε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ να απαντήσει σχετικά, αρκέστηκε να πει ότι πρέπει πρώτα να αναλυθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και ο αντίκτυπος του lockdown στον αριθμό των κρουσμάτων. Επανέλαβε, δε, πως η επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ωστόσο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν έχει οριστικοποιήσει την εισήγησή της για το άνοιγμα των σχολείων.
Τα μηνύματα από το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφή: Ευκταίο θα ήταν να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης ταυτοχρόνως, είτε αυτό γίνει στις 7 ή στις 14 Δεκεμβρίου, εάν όμως αυτό προκριθεί από την Επιτροπή των Ειδικών. Άλλωστε, όπως έχουν πει κυβερνητικά στελέχη, το ποσοστό μεταδοτικότητας στα σχολεία είναι πολύ χαμηλό και πως ο λόγος που έκλεισαν ήταν ο συγχρωτισμός που υπήρχε έξω από αυτά.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, πριν από την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι. “Θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα” είπε.
Για το άνοιγμα των σχολείων πιθανότερες είναι δύο ημερομηνίες: Η 7η και η 14η Δεκεμβρίου. Ο γρίφος είναι πότε και ποιες βαθμίδες εκπαίδευσης θα ανοίξουν.
Στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής σενάρια:
Άνοιγμα όλων των σχολείων στις 7 ή στις 14 Δεκεμβρίου
Άνοιγμα Δημοτικών σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου
Άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 14 Δεκεμβρίου ή μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Ο παράγοντας – κλειδί που θα κρίνει την τελική απόφαση είναι η εικόνα που θα διαμορφωθεί τα επόμενα 24ωρα ως προς την εξέλιξη των επιδημιολογικών στοιχείων.
Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί κυρίως για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια καθώς πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά τα οποία μπορούν να διασπείρουν την νόσο πιο εύκολα σε σχέση με τα μικρότερα. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έχει υποστηρίξει ότι ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει στο κλείσιμο των σχολείων, ενώ αν υπάρξει “άρση των μέτρων πρόωρα, θα έχουμε μια υποτροπή, δε θα είναι καθόλου ευχάριστη”. Το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου φαντάζει πρόωρο σύμφωνα με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ενώ σημείωσε ότι ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων θα οδηγήσει στο άνοιγμα των σχολείων σε συνάρτηση φυσικά με άλλους παράγοντες.
Μείωση της εξεταστέας ύλης
Για να κερδηθεί η ύλη που έχει χαθεί, έχουν συζητηθεί ακόμη και προτάσεις για περικοπή των διακοπών των Χριστουγέννων. Πρόκειται για ένα σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι αν και συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες. Η σκέψη είναι οι μαθητές να επιστρέψουν λίγες μέρες νωρίτερα στις τάξεις ώστε οι διακοπές, φέτος, να μην είναι 15νθήμερες.
Η εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού φέρνει στο προσκήνιο και την εφαρμογή ενός μέτρου που κρίθηκε απαραίτητο την περασμένη Άνοιξη. Έτσι και τώρα, στο υπουργείο Παιδείας προετοιμάζονται για την μείωση της ύλης της Γ΄ Λυκείου στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Χαρακτηριστικά σε πρόσφατες δηλώσεις της η υπουργός είπε: “όπως και πέρσι κάναμε προσαρμογές, εφόσον είχαμε τα δεδομένα, δεν αποκλείεται και φέτος να γίνει μείωση της ύλης αναλόγως πως θα εξελιχθεί η πανδημία και για πόσο καιρό θα είμαστε σε αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων”.
Η οδηγία που είχε σταλεί πέρσι στα Λύκεια -και όπως όλα δείχνουν θα επαναληφθεί- είναι για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά: “Η διδασκαλία των μαθημάτων, που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γ’ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ’ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου, πρέπει να ακολουθεί τη σειρά των Κεφαλαίων/Ενοτήτων που ορίζει η εξεταστέα ύλη, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στην πρόοδο της διδακτέας / εξεταστέας ύλης στις σχολικές μονάδες”.
https://www.youtube.com/watch?v=I-y3TEdhIbA