Χριστούγεννα 2020 κορονοϊός: Έκκληση να μη γιορταστούν τα Χριστούγεννα με τον παραδοσιακό τρόπο του ρεβεγιόν, λόγω τη έξαρσης του κορονοϊού και του κινδύνου να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα μας, απευθύνει η Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Αθηνά Λινού.
«Ακόμα και αν ανοίξει η κοινωνία και η οικονομία τα Χριστούγεννα δεν θα πρέπει να τα γιορτάσουμε με τον κοσμικό τρόπο του παλιού γλεντιού. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους είτε είναι τρόποι αλληλεγγύης είτε αλληλοϋποστήριξης είτε τρόποι εσωτερικής χαράς πάντως όχι γλέντι. Γιατί ακόμη και αν τερματιστεί το καθολικό lockdown ο κίνδυνος θα ελλοχεύει και θα ξανασυνεισφέρουμε στην έξαρση της νόσου», δηλώνει η κυρία Λινού και συμπληρώνει: «Αν επιτρέψουμε ρεβεγιόν δημόσια ή διοργανώσουμε ρεβεγιόν στα σπίτια μας θα έχουμε άσχημες συνέπειες. Ξανά έξαρση. Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Χρειάζεται υπομονή».
«Δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων»
Αναφερόμενη στην πορεία του κρουσμάτων, η κυρία Λινού ξεκαθαρίζει ότι τα στοιχεία που έχουμε δεν είναι επαρκή για να δείξουν στην παρούσα φάση αν έχουμε ή όχι επιπέδωση της καμπύλης.
«Δεν υπάρχει μελέτη τυχαίου δείγματος του πληθυσμού και δεν υπάρχουν τα δεδομένα που θα πουν αυτά τα περίπου 2.000 κρούσματα τι χαρακτηριστικά έχουν. Αυτό είναι βασική αρχή στην επιδημιολογία να γίνεται αναγωγή αφενός στον δείκτη θετικότητας στα κρούσμστα και αφετέρου στα χαρακτηριστικά του πληθυσμού. Γιατί αν ο πληθυσμός αυτός από τον οποίο προέκυψαν τα κρούσματα είναι πληθυσμός που δεν έχει κινητικότητα ο δείκτης είναι μικρός, αν όμως είναι πληθυσμός που έχει κινητικότητα ή είχε ιστορικό επαφής με άλλο κρούσμα ο δείκτης μπορεί να είναι μεγάλος», τονίζει.
Παράλληλα, η διακεκριμένη Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας δεν παραλείπει να μιλήσει και για τα εμβόλια στέλνοντας μήνυμα στην επίσημη πολιτεία και στους συναδέλφους της επιστήμονες να μελετήσουν ποιοι αποτελούν αυτό το 35% των ανθρώπων που σύμφωνα με τις έρευνες είναι εναντίον του εμβολίου. «Είναι άνθρωποι που είχαν κάποιες παρενέργειες από προηγούμενο εμβόλιο; Που ακολουθούσαν ούτως ή άλλως το εντιεμβολιαστικό κίνημα και ποιο είναι το μήνυμα που θα τους επηρεάσει να αλλάξουν γνώμη; Αυτές οι μελέτες πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα για να καταφέρουμε να τους αλλάξουμε γνώμη. Απαιτείται μια στοχευμένη καμπάνια ενημέρωσης, η οποία δε θα προσπαθήσει να πείσει εμένα που θα το κάνω ούτως ή άλλως το εμβόλιο αλλά αυτόν που το αμφισβητεί. Αυτά τα βήματα θα πρέπει να γίνουν τώρα για να μην βρεθούμε να έχουμε τα εμβόλια να περιμένουν τους ανθρώπους αλλά να έχουμε τους ανθρώπους να περιμένουν τα εμβόλια», τονίζει η κυρία Λινού.