Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 27/11: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 27/11: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 27/11: 2013 κρούσματα - 101 θάνατοι - 607 διασωληνωμένοι

27.11.2020 | 17:45

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 27/11: Σήμερα ανακοινώθηκαν 2013 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 101287, εκ των οποίων το 53.1% άνδρες. 4865 (4.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 26718 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

607 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 169 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 538 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2102 θανάτους συνολικά στη χώρα. 842 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα σενάρια για τα Χριστούγεννα

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τελείως διαφορετικά από τα Χριστούγεννα που έχουμε συνηθίσει, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το μήνυμα αυτό στέλνουν εδώ και καιρό τόσο η ηγεσία της ΕΕ, όσο και αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικοί λοιμωξιολόγοι.

Σήμερα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Μάριος Λαζανάς, δίνοντας και μια εικόνα για τον τρόπο που θα είναι οι φετινές γιορτές, ανέφερε ότι «τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως οι άλλες χρονιές. Ενδεχομένως να είναι όπως το Πάσχα». Σημειώνεται ότι πέρυσι το Πάσχα εορτάστηκε εν μέσω lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων και φυσικά απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Τα καταστήματα ήταν κλειστά, όπως και οι εκκλησίες.

«Πιθανό το άνοιγμα των σχολείων πριν τα Χριστούγεννα»

Επίσης, την εισήγηση των ειδικών αναμένει το υπουργείο Παιδείας, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία τον Δεκέμβριο, δήλωσε η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6. Όπως είπε, είναι βασική προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα Δημοτικά. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και εξαρτάται από το επιδημιολογικό φορτίο. Η κυρία Κεραμέως σημείωσε πώς οι συζητήσεις με τους επιστήμονες θα διεξαχθούν τις επόμενες εβδομάδες όπου θα δρομολογηθούν και οι ανάλογες αποφάσεις.

Πάντως, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να ανοίξουν πριν τις γιορτές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα γίνουν rapid test στα σχολεία, υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αυτή η εισήγηση. Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι τα περισσότερα προβλήματα στο δίκτυο έχουν ξεπεραστεί και πλέον γίνονται κανονικά τα μαθήματα. 7 ώρες με κάθε μάθημα να διαρκεί από 40 λεπτά. «Τίποτα δεν αντικαθιστά τη δια ζώσης διδασκαλία όμως όταν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες η τεχνολογία προσφέρει πολύτιμα πράγματα».

 Αλεξανδρούπολη: Ασφυκτική είναι η κατάσταση – Γκρεμίζουν τοίχους στο νοσοκομείο

Από την άλλη, ασφυκτική είναι η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 93 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 71 στις Μονάδες Covid-19, 18 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τέσσερις στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.

Διοίκηση και γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος οδηγήθηκαν στην απόφαση να γκρεμίσουν τοίχους προκειμένου να δημιουργήσουν μια ακόμη πτέρυγα ΜΕΘ, οκτώ κλινών, σύμφωνα με τα όσα λέει ο Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου και μεταδίδει το inkomotini.news.

“Ελπίζω ο Θεός να μας λυπηθεί!”, αναφωνεί ο Καθηγητής Θεοδόσης Μπιρμπίλης, του οποίου το μήνυμα συγκλονίζει: “Τοίχοι πέφτουν για νέα ΜΕΘ 8 κλινών από το πουθενά, πίεση από παντού για ασθενείς με covid-19, νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε γειτονικές πόλεις, και καθημερινά, εγκεφαλικά επεισόδια από ραγέντα ανευρύσματα εγκεφάλου, και καρκίνοι”.

Διοικήτρια νοσοκομείου Δράμας: «Τιτάνια η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες»

Στην τιτάνια προσπάθεια που, όπως τόνισε, καταβάλλουν καθημερινά όλοι οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες από τη νοσηλεία των ασθενών με κορονοϊό, αναφέρθηκε, με σημερινές της δηλώσεις, η διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος, Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου.

«Το νοσοκομείο ασφυκτιά», υπογράμμισε η διοικήτρια και αναφερόμενη στο προσωπικό σημείωσε: «Είναι όλοι εδώ, είναι αλύγιστοι, πολεμάνε, για να κρατήσουμε ψηλά το νομό».

Η κ. Καρατζόγλου επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι δηλωμένες κλίνες covid υπερβαίνουν το 50% του συνολικού αριθμού των κλινών. Ειδικότερα, στις τρεις κλινικές covid νοσηλεύονται 136 ασθενείς επί συνόλου 140 κλινών που είναι το δυναμικό των κλινικών, ενώ η συνολική δυναμική του νοσοκομείου είναι 265 κλίνες.

Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 4500 τεστ σε ασθενείς, 700 τεστ στο προσωπικό του νοσοκομείου, ενώ έγιναν και 1400 rapid tests. Επίσης, τα δυο τελευταία 24ωρα λειτουργεί στο νοσοκομείο και το νέο εργαστήριο μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του ιού εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ταχύτητα στην έκδοση των αποτελεσμάτων.

Έχοντας δίπλα της τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, τη διευθύντρια και την ειδική παθολόγο της Παθολογικής κλινικής αλλά και τη διευθύνουσα της Νοσηλευτικής υπηρεσίας, η κ. Καρατζόγλου δεν έκρυψε την ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων που παρουσιάζει η περιοχή, υπογραμμίζοντας πως «παρά τη γενική καραντίνα που επικρατεί συνεχίζει να υπάρχει μια δυναμική στον αριθμό των εισαγωγών». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «μόνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας έγιναν περί τις τριάντα εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό».

Έχασε τη μάχη ο ένας από τους 3 ασθενείς που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα

Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο ένας εκ των 3 ασθενών με κορονοϊό που μεταφέρθηκαν χθές με πτήση αεροσκάφους C130 από το νοσοκομείο της Δράμας στην Αθήνα, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Δράμας. Ο ασθενής, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κατέληξε στο νοσοκομείο Αττικό όπου είχε μεταφερθεί.

Οι 3 ασθενείς είχαν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος” της Καβάλας και κατευθύνθηκαν σε αντίστοιχα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου Δράμας, η μεταφορά των τριών ασθενών, που ήταν διασωληνωμένοι τα δυο τελευταία 24ωρα κρίθηκε αναγκαία λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους και της ηλικίας τους, καθώς και οι τρεις ήταν άνω των εβδομήντα ετών.

Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στην Αθήνα μέσα σε ειδική κάψουλα με τη συνοδεία γιατρών. Ηταν η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών από νοσοκομείο της ανατολικής Μακεδονίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version