Νοσοκομεία Βόρειας Ελλάδας: «Γονατίζει» το μέτωπο του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο κορονοϊός συνεχίζει την επέλασή του. Μάλιστα το 60% των ασθενών με λοίμωξη λόγω του κορονοϊού στο ΕΣΥ νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Από τους 3.585 ασθενείς που νοσηλεύονταν χθες το βράδυ σε απλές κλινικές στο σύστημα υγείας, οι 2.214 βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Άλλοι 303 νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων ενώ 314 ήταν διασωληνωμένοι, αυξημένοι μάλιστα κατά 10 σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο. Οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν την κατάσταση με αγωνία, ειδικά μετά την χθεσινή κομβική ημέρα της πρώτης αεροδιακομιδής με C130 τριών επιβαρυμένων ασθενών από τη Δράμα, που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Καβάλας, σε νοσοκομεία της Αττικής.
Η κατάσταση τόσο στη Μακεδονία όσο και στην Θράκη είναι δραματική, ενώ δίνεται μάχη για να αναπτυχθούν κλίνες απλές και Εντατικές για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, την ώρα που ο ρυθμός εισαγωγής νέων ασθενών αλλά και διασωληνωμένων δεν μειώνεται. Στόχος όλων των υγειονομικών δεν είναι άλλος από το να μην μείνει κανένας ασθενής χωρίς περίθαλψη και νοσηλεία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα νοσηλευτεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την οικία του. Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται πλέον, σύμφωνα με τους εργαζομένους του, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο οποίο νοσηλεύονταν χθες το βράδυ 100 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 εκ των οποίων οι 21 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, στη ΜΑΦ, στην αίθουσα ανάνηψης και στη χειρουργική αίθουσα.
«Ένας στους 4 στην Δράμα έχει κορονοϊό»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο της Δράμας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε πως στην πόλη ένας στους 4 είναι θετικός στον κορονοϊό.«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι δεν ελαττώνονται οι νοσηλείες στο νοσοκομείο. Με το που δίνεται εξιτήριο τα κρεβάτια ξαναγεμίζουν» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Όπως ο ίδιος σημείωσε το νοσοκομείο αυτή την στιγμή από τις 240 κλίνες που έχει το νοσοκομείο τις 140 τις μετέτρεψε σε covid. «Έχουμε αναπτύξει τρεις κλινικές απλές covid δυναμικής 140 κλινών και αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 136 ασθενείς ενώ όσο αφορά τις ΜΕΘ αναπτύξαμε από τα 6 κρεβάτια που είχαμε 12 και αυτή την στιγμή είναι και τα 12 κατειλημμένα. Καθημερινά γίνονται εισαγωγές. Στο χειρουργείο μέσα έχουμε αναπτύξει τρία κρεβάτια μονάδας αυξημένης φροντίδας (μεταβατικό στάδιο πριν τη ΜΕΘ)»
Παράλληλα, όπως ο ίδιος ανέφερε ενώ χτες έγινε η διακομιδή των ασθενών σήμερα πάλι υπάρχουν 2 ασθενείς που αναμένεται να μετακινηθούν σε άλλες ΜΕΘ. «Αναζητούμε μονάδες εντατικής θεραπείας όπου υπάρχει κρεβάτι θα μεταβούν και οι συγκεκριμένοι ασθενείς».
Όσον αφορά το προσωπικού του νοσοκομείου εξήγησε πως έγιναν γύρω στις 43 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού γύρω αλλά αυτή την στιγμή 80 νοσηλευτές, παραιατρικό προσωπικό νοσεί από τον κορονοιο και 25 γιατροί. Δηλαδή 105 άτομα είναι εκτός. «Από τους 11 γιατρούς της παθολογικής κλινικής που πρέπει να έχει με βάση το οργανόγραμμα υπηρετούν μόνο 4 από τους οποίου οι 2 νοσούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως είναι περίπου 100.000 άτομα πληθυσμός αλλά εξυπηρετούν και όμορους νομούς ενώ είπε πως είναι θετικό είναι ότι χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 24 θετικά κρούσματα στον νομό τους. «Είναι από τα λιγότερα τις τελευταίες μέρες».
Πρόεδρος Γιατρών Δράμας: «Έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ»
Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Δράμας, περιέγραψε η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας, Νίτσα Κιόρτεβε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης, είναι ότι δύο ασθενείς διασωληνωμένοι βρίσκονται στην αίθουσα χειρουργείων διότι δεν υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια. Ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν θα διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία. «Δεν είναι όλοι οι νοσηλευόμενοι μεγάλης ηλικίας», σημείωσε η κ. Κιορτέβε λέγοντας ότι αρκετές νοσηλείες είναι της ηλικίας 30-50 όπου έρχονται με βαριά συμπτώματα στο νοσοκομείο και χρειάζονται οξυγόνο και παρατεταμένη νοσηλεία. Όπως είπε, οι περισσότεροι εμφανίζουν επιβαρυμένη κλινική εικόνα, διότι μένουν σπίτι παρά τα σοβαρά συμπτώματα.
Ακόμη και η κατάσταση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στη Δράμα, βρίσκεται σε οριακή κατάσταση καθώς, περίπου 20-25 ιατροί νοσούν από COVID-19 και περίπου 80 νοσηλευτές και διοικητικοί. Η κ. Κιορτέβε, υπογράμμισε ότι το νοσοκομείο Δράμας είναι υποστελεχωμένο. «Το φωνάζουμε χρόνια αλλά κανείς δεν συγκινείται», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Η κατάσταση ξέφυγε στη Δράμα, διότι υπήρχε παρατεταμένος εφησυχασμός, όπως είπε η κ. Κιόρτεβε υπήρχε η αίσθηση ότι τα χειρότερα πέρασαν, άνοιξαν καταστήματα, δεν τηρούταν τα μέτρα έγιναν μετακινήσεις προς Θεσσαλονίκη και Σέρρες και έτσι ξέφυγε η κατάσταση.
Ανεβαίνουν σταθερά οι διασωληνωμένοι
Στο μεταξύ ο αριθμός των διασωληνωμένων συνεχίζει να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα. Χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 608, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αλλά ως αργά το βράδυ είχαν μειωθεί σε 597. Στις ΜΕΘ βρίσκονταν 605 ασθενείς και άλλοι 290 σε άλλες Μονάδες, όπως ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Από τους 608 διασωληνωμένους που ανέφερε χθες η έκθεση του ΕΟΔΥ, οι 11 (ποσοστό 1,8%) είναι ηλικίας 18-39 χρόνων, οι 258 (42,5%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 χρόνων και τέλος υπάρχουν και άλλοι 358 ασθενείς (ποσοστό 55,7%) ηλικίας 65 χρόνων και άνω. Στην Αττική οι διασωληνωμένοι είναι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση 153 και αλλοι 675 νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές.
Το βαρύ «φορτίο» των νεκρών
Τα επιδημιολογικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τους ασθενείς, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς, γίνονται αδιάψευστοι μάρτυρες της επέλασης του κορονοϊού και της βαριάς επίπτωσης της λοίμωξης Covid-19 στον πληθυσμό.
Στις 31 Οκτωβρίου οι νεκροί που είχε αφήσει πίσω του το ασθενές μέχρι τότε επιδημικό κύμα ήταν 626. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 997. Οι θάνατοι είχαν αυξηθεί κατά 60%. Σήμερα, 13 ημέρες μετά, οι θάνατοι έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας στους 2.001.
Το 70% των θανάτων της επιδημίας στη χώρα μας, από την αρχή της τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν καταγραφεί μέσα στον Νοέμβριο που όπως όλα δείχνουν “διεκδικεί” τον τίτλο του πιο φονικού μήνα της επιδημίας κορονοϊού, για το τρέχον έτος.
Τέλος, όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των θανατηφόρων κρουσμάτων κορονοϊού, περίπου το 70% των νεκρών έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, δείχνοντας τον τρόπο που “σάρωσε” το επιδημικό κύμα τη βόρεια Ελλάδα και το 27% σε νοσοκομεία της Αττικής.