Barcode κορονοϊός – Κίνα: Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, η χώρα του οποίου έχει βρεθεί στο στόχαστρο εξαιτίας της τραγωδίας που “θερίζει” τον πλανήτη, πρότεινε το χάραγμα κωδικών QR (του γνωστού barcode) σε όλο τον πληθυσμό ώστε, σύμφωνα με τον ίδιο να «βελτιωθεί το εμπόριο και τα ταξίδια» που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, ισχυρίστηκαν τα ξένα ΜΜΕ. Ωστόσο, μετά από “έρευνα” των Ελληνικών Hoaxes, αυτό καταρρίπτεται.
Αρχικά, η υπό εξέταση δήλωση έγινε από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της δεκάτης πέμπτης συνόδου των G20 η οποία διεξήχθη ηλεκτρονικά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στις 20 και 21 Νοέμβρη του 2020. Στην απομαγνητοφωνημένη ομιλία του προέδρου, δημοσιευμένη από το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua News, ο Σι Τζινπίνγκ από το Πεκίνο εξέφρασε την στήριξή του στα μέλη της Συνόδου ενώ ανέδειξε την ανάγκη καταπολέμησης της covid-19 και της στήριξης των οικονομικά αδύναμων χωρών με ίση και δίκαιη κατανομή του εμβολίου.
Ο δεύτερος άξονας της ομιλίας του Σι Τζινπίνγκ αφορούσε στην εξομάλυνση της λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας. Ειδικότερα, ο πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη της αναδόμησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και της παγκόσμιας βιομηχανίας ενώ πρότεινε επίσης την μείωση των δασμών στο εμπόριο ιατρικών προμηθειών.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την 21 του Νοέμβρη, ο πρόεδρος της Κίνας πρότεινε επίσης τη “χρήση ενός μηχανισμού επαλήθευσης ψηφιακών πιστοποιητικών υγείας μέσω QR-codes με βάση τα αποτελέσματα τεστ νουκλεϊκού οξέως”.
Συνεπώς, πράγματι ο Τζινπίνγκ πρότεινε στα μέλη της συνόδου την υιοθέτηση της τεχνολογίας QR code, ωστόσο αυτή η τεχνολογία δεν έχει ουδεμία σχέση με το «σφράγισμα».
Τι είναι QR κώδικας;
Πρόκειται για barcode 2 διαστάσεων με μεγάλη χωρητικότητα και γρήγορη αναγνωσιμότητα.
Ο γνωστός κωδικός QR
Πώς χρησιμοποιείται η τεχνολογία στην Κίνα;
Με βάση την τεχνολογία σάρωσης κωδικών QR στην Κίνα έχει αναπτυχθεί και κυκλοφορεί ήδη από τις 11 Φεβρουαρίου του 2020 η πρακτική της δημιουργίας ψηφιακών πιστοποιητικών υγείας. Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα γραμμωτό κώδικα ο οποίος συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια και το ιστορικό υγείας των πολιτών πολυπληθών πόλεων όπως για παράδειγμα της Σανγκάη (πάνω από 24 εκατομμύρια πληθυσμό) με σκοπό τον έλεγχο της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Ειδικότερα, ο κάθε πολίτης διαθέτει στο κινητό του μια εφαρμογή, η οποία τον ειδοποιεί για την πιθανότητα έκθεσής του στον κορωνοϊό.
Χαρακτηριστικά, υπάρχουν 3 πιθανές περιπτώσεις:
Κατά την πρώτη περίπτωση, το χρώμα του γραμμωτού κώδικα είναι πράσινο. Αυτό σημαίνει πως δεν συντρέχει κάποιος κίνδυνος και ο πολίτης είναι ελεύθερος να εισέλθει σε καταστήματα, να κάνει τις αγορές του ή και να ταξιδέψει. Κατά την δεύτερη, ο γραμμωτός κώδικας έχει πορτοκαλί χρώμα. Σε αυτή την περίπτωση ο πολίτης έχει σύσταση να μπει σε κατ’ οίκον περιορισμό για 7 ημέρες. Τέλος, στην τρίτη περίπτωση όπου ο γραμμωτός κώδικας έχει κόκκινο χρώμα, σημαίνει πως ο πολίτης ήρθε σε στενή επαφή με θετικό κρούσμα του κορωνοϊού και του επιβάλλεται καραντίνα 14 ημερών.
Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός αποσκοπεί στην πρόληψη διάδοσης του ιού και ουδεμία σχέση έχει με το εμβόλιο κατά της covid-19.
Η Κίνα δεν είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο βέβαια που υιοθέτησε την παραπάνω τεχνολογία. Σχετικά παραδείγματα εφαρμογής της αποτελούν η Σιγκαπούρη και η Ρωσία.
Συνοψίζοντας, στη σύνοδο κορυφής των G20 η οποία διενεργήθηκε διαδικτυακά ο πρόεδρος της Κίνας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία που εξέδωσε στις 21 Νοεμβρίου του 2020 στην ανάγκη ανοικοδόμησης της παγκόσμιας οικονομίας. Ως εκ τούτου, πρότεινε στις χώρες μέλη της συνόδου να υιοθετήσουν την πρακτική εντοπισμού και ενημέρωσης πολιτών μέσω εφαρμογής που χρησιμοποιεί την τεχνολογία QR κωδικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία των QR κωδικών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίζονται “πιστοποιητικά υγείας βάσει των αποτελεσμάτων τεστ νουκλεϊκού οξέως” για την ανίχνευση της covid-19.
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω και το Hoaxes, το συμπέρασμα πως η τεχνολογία των QR κωδικών χρησιμοποιείται από την Κίνα αλλά και από άλλες χώρες ως εργαλείο για τον έλεγχο και τον περιορισμό της μετάδοσης της covid-19.