Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση μέτρων Ελλάδα: Χριστούγεννα με λοκντάουν; Τι λένε οι ειδικοί
ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων Ελλάδα: Χριστούγεννα με λοκντάουν; Τι λένε οι ειδικοί

Άρση μέτρων Ελλάδα: Ο καθηγητής μιλώντας για τις προϋποθέσεις για άρση του απαγορευτικού είπε ότι το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα.

Άρση μέτρων Ελλάδα: Για τις «κόκκινες» περιοχές, τα μέτρα και την άρση του απαγορευτικού λόγω κορωνοϊού μίλησε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γώγος, «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις». Επίσης, «το πρόβλημα των κλειστών δομών είναι πολύ σημαντικό και το βλέπουμε τώρα». Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι καλά, όπως είπε ο κ. Γώγος, καθώς «η καμπύλη έχει επιπεδωθεί και πάει και λίγο προς τα κάτω. Τα δεδομένα από τα λύματα δίνουν καλές προβλέψεις για το μέλλον».

Ο καθηγητής μιλώντας για τις προϋποθέσεις για άρση του απαγορευτικού είπε ότι το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000. Ο κ. Γώγος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι. «Αρχίζουμε να έχουμε κάποια επάρκεια στις κλίνες, δυστυχώς όμως στις ΜΕΘ δεν είναι έτσι.» Για το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέτρα και μετά τη λήξη του lockdown, ο κ. Γώγος είπε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια, ωστόσο σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές μπορεί να είναι επαυξημένα. «Υπάρχουν προβλεπτικά μοντέλα. Όσο πιο αργά ανοίξουμε τόσο πιο καλές είναι οι προβλέψεις. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή προηγείται η υγειονομική κατάσταση», τόνισε.

Σαρηγιάννης στον Αυτιά: Στις 21 Δεκεμβρίου θα είναι ασφαλές το άνοιγμα

Για τις ημερομηνίες κλειδιά της άρσης του απαγορευτικού για τον κορωνοϊό μίλησε σήμερα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Σε πολλές περιοχές είναι πιο αργή η αποσυμπίεση. «Συνολικά στη χώρα πάντως βλέπουμε αποσυμπίεση.», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Ωστόσο, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου. «Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά.», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, αρχικά θα γίνει άνοιγμα του λιανεμπορίου και στη συνέχεια της εστίασης. «Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20.», είπε και προσέθεσε ότι στις 7 είναι νωρίς να ανοίξουν. Τέλος, είπε ότι είναι «καλό να παραμείνουν τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Βοηθούν να υπάρχει σύνεση.»

Lockdown μέχρι πότε;

Για πρόωρη συζήτηση αναφορικά με την άρση του lockdown και για το τι θα ισχύσει την περίοδο των εορτών, έκανε άλλωστε λόγο χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι 18 περιοχές: η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα. Ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε ότι αστοχίες ή μη τήρηση των μέτρων και σε άλλες περιοχές μπορεί να τις φέρει στην ίδια θέση με τις προαναφερόμενες.

Κυβερνητικά στελέχη μεταφέρουν ότι αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει το «απαγορευτικό» να παραμείνει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου με μοναδική εξαίρεση, ίσως, τα σχολεία. Ένας σημαντικός περιορισμός των κρουσμάτων θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων στις 7 Δεκεμβρίου, κάτι που η κυβέρνηση, δια στόματος της υπουργού Παιδείας έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητά της.

Έχοντας ως νέο ορόσημο τα μέσα Δεκεμβρίου το διάστημα των 16 ημερών που μεσολαβεί θεωρείται κρίσιμο ώστε να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία άρσης των περιοριστικών μέτρων. Την εκτίμηση άλλωστε ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα λάβει χώρα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων εξέφρασε το πρωί του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση», σημείωσε ο κ. Πέτσας, απευθύνοντας, παράλληλα έκκληση προς τους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασία κι αυτοπεριορισμού απέναντι στον κορωνοϊό.

Το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση

Ερωτηθείς τι θα ανοίξει πρώτα, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε πως «το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση». «Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά». Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει πως «προϋπόθεση είναι να πέφτουν τα κρούσματα».

Προαιρετικό το εμβόλιο

Την έναρξη μιας μεγάλη εκστρατείας για τον εμβολιασμό των πολιτών έναντι του κορωνοϊού προανήγγειλε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «ο πρώτος λόγος θα δοθεί στους ειδικούς επιστήμονες». «Το εμβόλιο θα είναι δωρεάν από την Πολιτεία, δεν θα είναι υποχρεωτικό. Αλλά στηριζόμαστε στην κοινή λογική των συμπολιτών μας, αλλά κυρίως στις συμβουλές που θα δώσουν οι γιατροί, ώστε οι συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό από τον ερχόμενο Ιανουάριο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι πάνω από 2 εκατ. εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για τη χώρα μας. «Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρχουν 18 σημεία εμβολιασμού. Προβλέπεται επίσης και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εμβόλια σε περίπτωση που χρειαστεί. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «κυβέρνηση δεν εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». «Ο πρωθυπουργός θα καλέσει πολιτικά πρόσωπα να εμβολιαστούν πρώτοι ως παράδειγμα», συνέχισε. Σχολιάζοντας τα όσα κατά καιρούς γράφονται και λέγονται από τους αρνητές του κορωνοϊού, τους κάλεσε «να αφήσουν στην άκρη τις θεωρίες συνομωσίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις