Εμβόλιο και ανοσία: Για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Ευγενίδη ο καθηγητής του ΜΙΤ Μανώλης Κέλλης. Όπως είπε ο κ. Κέλλης υπάρχουν πολύ θετικά νέα από τον τομέα των εμβολίων. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται για πολύ καιρό, ακόμα και μετά τη διάθεση των εμβολίων στο κοινό.
Η συνέντευξη:
Ευγενίδης:
Η ανοσία που θα παράγεται από τα εμβόλια πόσο θα διαρκεί; Θα είναι για μήνες ή και για περισσότερο;
Κέλλης:
Υπάρχουν πολλοί τρόποι νε μετρήσει κανείς την ανοσία. Πχ τα αντισώματα, τα οποία τοπ ανοσοποιητικό μας τα χρησιμοποιεί για τους πρώτους 2 μήνες. Αυτά κυκλοφορούν στο αίμα μας. Αν δεν ξαναεμφανιστεί ο κορονοϊός τα αντισώματα μειώνονται και φεύγουν. Αλλά τα κύτταρα έχουν μνήμη και έχουν παραμείνει και παραμένουν για πολύ περισσότερους μήνες ή και για χρόνια. Η ανοσία από τα αντισώματα και μόνο μας δίνει μια ψευδαίσθηση, αλλά οι άνθρωποι που έχουν περάσει τον κορονοϊό έχουν και 6 μήνες μετά μια ανοσοποιητική αντίδραση που δείχνει ότι το ανοσοποιητικό μας θυμάται αυτόν τον κοροονοϊό για πολλούς μήνες μετά.
Ευγενίδης:
Άρα με βάση αυτά που συζητάμε και την ευρεία διάθεση εμβολίων, πότε εκτιμά εσύ ότι θα φτάσουμε σε ένα επιθυμητό επίπεδο κανονικότητας;
Κέλλης:
Θέλω να τονίσω ότι οι μάσκες δεν θα φύγουν για πολλούς μήνες. Ακόμα και όταν αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται, δεν βγάζουμε τις μάσκες. Ακόμα και το καλοκαίρι, όλος ο κόσμος θα φορά μάσκα. Όσο για την κανονικότητα, αυτό θα έρθει ξανά τον Μάιο, τον Ιούνιο…για τον εμβολιασμό ξεκινούν δισεκατομμύρια δόσεις, που σημαίνει ότι ο γενικός πληθυσμός θα αρχίσει να το βλέπει Απρίλιο, καλοκαίρι, ίσως και το φθινόπωρο. Θα συνεχίσουμε να φοράμε τη μάσκα μας και να κρατάμε αποστάσεις για δύο λόγους. Ο πρώτος: η μάσκα μας μειώνει την πιθανότητα να έχουμε κορονοϊό και δεύτερον μας επιτρέπει να μειώσουμε τη δόση του κορονοϊού που θα μας έρθει. Άρα λειτουργεί και ως εμβόλιο.