Κόκκινες περιοχές κορονοϊός: Ανησυχία στις Αρχές

ΕΛΛΑΔΑ

Κόκκινες περιοχές κορονοϊός: Ανησυχία στις Αρχές

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Κόκκινες περιοχές κορονοϊός: Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου τις τελευταίες ημέρες σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

28.11.2020 | 15:25

Κόκκινες περιοχές κορονοϊός: Με ανησυχία παρακολουθούν οι Αρχές και οι ειδικοί επιστήμονες την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα, τόσο σε ό,τι αφορά την ασφυκτική πίεση που ασκεί στο ΕΣΥ όσο και τη δυναμικής της πανδημίας σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων όπως είναι η Πέλλα, η Πιερία και τα Γρεβενά, η Δράμα και οι Σέρρες. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι στην Πέλλα το τελευταίο επταήμερο έχουν καταγραφεί 430 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού (τα περισσότερα σε αναλογία πληθυσμού στη χώρα) και στα Γρεβενά 400 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, όταν π.χ. στην Αττική η αναλογία κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου είναι λίγο πάνω από 60 ανά 100.000 πληθυσμού.

Όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, 18 περιοχές της χώρας είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένες, ενώ τόνισε ότι «αστοχίες ή μη τήρηση μέτρων μπορεί να φέρουν και άλλες περιοχές της χώρας στην ίδια θέση». Αυτές είναι οι Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Εβρος, Καβάλα, Ροδόπη και Τρίκαλα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου τις τελευταίες ημέρες σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, περιοχές στις οποίες, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, «η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη τα επόμενα εικοσιτετράωρα». Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία έχει σχεδόν διπλασιαστεί το τελευταίο επταήμερο έναντι του προηγούμενου αντίστοιχου διαστήματος (202 έναντι 119 κρουσμάτων).

Rapid test από τον ΕΟΔΥ

Για την καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας ανά την Ελλάδα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα, σε καθημερινή βάση, δωρεάν rapid tests αντιγόνου στην επικράτεια. Είναι ενδεικτικό ότι προχθές διενεργήθηκαν 1.409 τεστ σε οκτώ περιφερειακές ενότητες ανά την Ελλάδα, με τα ποσοστά των θετικών τεστ να κυμαίνονται από 7,38% (Βέροια) έως και 0% (Κορινθία, Δ. Βέλου).

Xθες, ανακοινώθηκαν 2.013 νέα κρούσματα του κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 από την αρχή της πανδημίας να ξεπερνάει τις 100.000 (101.287) στη χώρα μας. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 545 νέα κρούσματα, στην Αττική 319, στη Λάρισα 106, στις Σέρρες 97 και στη Μαγνησία 80. Δηλώθηκαν 101 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Χθες ήταν η πρώτη ημέρα σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών δεν αυξήθηκε (607 ασθενείς έναντι 608 προχθές).

Οπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, εκτιμάται ότι σήμερα στη χώρα μας τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 25.000. Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 3.200 νέα κρούσματα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που, όπως επεσήμανε η καθηγήτρια, σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται για τις επόμενες επτά με 14 ημέρες. Ωστόσο η κ. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι με βάση τον αριθμό των νέων κρουσμάτων «αναμένουμε μια μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μέσα στην προσεχή εβδομάδα». Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 88% και υπολογίζεται ότι, κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων, περίπου 1.600 άτομα θα χρειαστεί να νοσηλευθούν (250 άτομα σε ΜΕΘ).

Exit mobile version