Περιοριστικά μέτρα Δεκέμβριος: Όπως όλα δείχνουν, η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για να άρει τα απαγορευτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί εδώ και τέσσερις εβδομάδες. Το στοίχημα αυτό δεν αφορά μόνον την κυβέρνηση, αλλά όλους μας και είναι ένα στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε όλοι μαζί. Ωστόσο η ευθύνη για την κατάσταση που τώρα επικρατεί στην χώρα, αλλά και η ευθύνη των αποφάσεων για την αλλαγή στα περιοριστικά μέτρα ανήκει στην κυβέρνηση. Γι’ αυτόν τον λόγο και ουδείς έχει αποτολμήσει να μιλήσει με συγκεκριμένες ημερομηνίες είτε για το άνοιγμα των σχολείων, είτε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, είτε για το άνοιγμα της εστίασης.
Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση πριν αποφανθούν οι επιστήμονες μέλη της επιτροπής λοιμοξιολόγων. Και πότε θα γίνει αυτό; Αυτό θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα, δηλαδή εντός της επόμενης εβδομάδας. Οι επιστήμονες θα ελέγξουν τα έως τώρα δεδομένα και θα κρίνουν με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων, αλλά και του ρυθμού μεταδοτικότητας του ιού, αν είναι εφικτό να επιστρέψουμε σε μια πιο χαλαρή κατάσταση με λιγότερα περιοριστικά μέτρα. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πολίτες τής χρεώνουν αργοπορία στην λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και δεν επιθυμούν να γίνουν και νέα λάθη ή βιαστικές κινήσεις σε ό,τι αφορά στην άρση των απαγορευτικών μέτρων.
Περιοριστικά μέτρα Δεκέμβριος: Το παίρνει πάνω του ο πρωθυπουργός
Και τέτοια λάθη στην παρούσα φάση πληρώνονται ακριβά αφού και το σύστημα υγείας είναι στα όριά του και οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των κρουσμάτων δεν μειώνονται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει προς τους στενούς του συνεργάτες ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον ίδιο και ότι οποιαδήποτε πληροφορία που αναφέρεται σε ημερομηνίες δεν θα επιβεβαιώνεται. Η ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων τώρα που όλα δείχνουν ότι μπορεί να μας χωρίζουν μία ή και δύο εβδομάδες από την άρση των απαγορευτικών μέτρων είναι τα φαινόμενα ανυπακοής απέναντι στα μέτρα και κατ’ επέκταση δημιουργίας εστιών υπερμετάδοσης του κορονοϊού ακόμη και σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι αριθμητικά λίγα.
Η ανησυχία αυτή είναι που προκάλεσε και την προσωπική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον δήμαρχο Πάτρας, αλλά και τον Περιφερειάρχη για τον εορτασμό της γιορτής του Αγίου Ανδρέα. Και αυτό γιατί όλοι θυμόμαστε τι έγινε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης και στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, όπου πολίτες αλλά και ιερωμένοι δεν τήρησαν επαρκώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Στόχος της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες είναι η πιστή τήρηση των μέτρων, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία και το μεγαλύτερο μέρος του λιανεμπορίου.
Εντείνονται οι έλεγχοι
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός το υπουργείο προστασίας του Πολίτη εντείνει τους ελέγχους, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου παρατηρείται βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Επιπλέον μια απόφαση που δείχνει να έχει ληφθεί από την κυβέρνηση είναι η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών από νομό σε νομό, ακόμη και αν ανοίξουν σχολεία και μαγαζιά. Αντικείμενο προς εξέταση είναι μέχρι τώρα και το οριζόντιο άνοιγμα σε ολόκληρη την χώρα, καθώς ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη εισήγηση αν τα μέτρα πρέπει να αρθούν ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα ή να αυτό να γίνει ξεχωριστά ανά νομό ή περιφέρεια με γνώμονα τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε περιοχής. Σε κάθε περίπτωση αυτό που διαμηνύεται από κυβερνητικά χείλη είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι προετοιμασμένος και για τα δύο σενάρια, δηλαδή και αυτό του ενιαίου ανοίγματος και αυτό τους ανοίγματος της οικονομίας ανά νομό η περιφέρεια.