Ριφιφί Νέο Ψυχικό: . Υπήρξε «Δούρειος Ίππος» στο μεγάλο κόλπο, δηλαδή άνθρωπος που γνώριζε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις και υπέδειξε τις συγκεκριμένες θυρίδες;
Ριφιφί Νέο Ψυχικό: Μετά τις 5 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία μία από τις κατόχους των θυρίδων που παραβιάστηκαν στο υπόγειο υποκαταστήματος τράπεζας επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στο Νέο Ψυχικό, έδρασαν οι δράστες της κλοπής- μαμούθ, η οποία σε μετρητά, πολύτιμους λίθους, πανάκριβα κοσμήματα και χρυσές λίρες, αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, όπως δηλώνουν οι κάτοχοι των θυρίδων.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Αυτό προκύπτει από την κατάθεση μιας εκ των κατόχων θυρίδας, η οποία παραβιάστηκε και η οποία ανέφερε ότι τελευταία φορά που επισκέφθηκε το υποκατάστημα και κατέβηκε στο υπόγειο των 1500 τραπεζικών θυρίδων, όλα ήταν στη θέση τους και δεν παρατήρησε τίποτε το ύποπτο. Οι άλλες τρεις ευκατάστατες γυναίκες κάτοχοι των αντίστοιχων θυρίδων, έχουν αναφέρει ότι δεν είχαν ανοίξει τις θυρίδες τους, κάποια και από τον Ιανουάριο του 2020.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα, από τον Αύγουστο έως τις 13 Νοεμβρίου, όταν και αποκαλύφθηκε η πρώτη παραβίαση θυρίδας με ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά και 75 χρυσές λίρες Αγγλίας, έχει επικεντρώσει το κύριο ενδιαφέρον της η ειδική ομάδα του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, που έχει αναλάβει να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια αριστοτεχνικής, επαγγελματικής κλοπής, μέσα σε τραπεζικό ίδρυμα.
Δεν υπάρχει υλικό
Προς το παρόν και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η βοήθεια βιντεοληπτικού υλικού καθώς ο χώρος των θυρίδων και οι κινήσεις του ενοικιαστή τους δεν βιντεοσκοπείται για ευνόητους λόγους, η Αστυνομία στρέφει καταρχήν το βλέμμα στα εγκληματολογικά εργαστήρια, παράλληλα με άλλες προανακριτικές κινήσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Στα εργαστήρια έχουν σταλεί τα άδεια κουτιά μέσα από τα οποία αφαιρέθηκαν χρήματα και κοσμήματα και τα οποία ο η οι δράστες άφησαν μέσα στις θυρίδες. Επίσης στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, έχουν μπει τμήματα από τις σπασμένες «γλώσσες» των κλειδαριών, που έχουν παραβιαστεί.
Τις ίδιες στιγμές, η ειδική ομάδα των αστυνομικών ψάχνει να απαντήσει στο καυτό ερώτημα. Υπήρξε «Δούρειος Ίππος» στο μεγάλο κόλπο, δηλαδή άνθρωπος που γνώριζε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις και υπέδειξε τις συγκεκριμένες θυρίδες βέβαιος ότι περιέχουν θησαυρό πραγματικό η κάποιος, που εμφανίστηκε ως πελάτης, άνοιξε θυρίδα εσκεμμένα για να μπαίνει στο υπόγειο των χιλίων θυρίδων κι έκανε την κλοπή χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος;
Μυστήριο
Ενώ σ αυτή τη φάση των αστυνομικών ερευνών η υπόθεση καλύπτεται από πυκνό μυστήριο και η όποια απάντηση στα καυτά ερωτήματα είναι παρακινδυνευμένη, αποκαλύπτεται ο τρόπος δράσης του δράστη μέσα από τις διαπιστώσεις-σοκ τόσο της πρώτης κατόχου θυρίδας που διαπίστωσε την κλοπή όσο και από την αυτοψία της αστυνομίας, που έφερε στο φως και τις άλλες τρεις.
Η υπόθεση της κλοπής-μαμούθ, αποκαλύφθηκε το μεσημέρι της 13ης Νοεμβρίου, όταν η κάτοχος της μίας εκ των τεσσάρων θυρίδων, επισκέφθηκε το υποκατάστημα του Νέου Ψυχικού μαζί με τον γιο της, για να τοποθετήσει κοσμήματα στη θυρίδα της. Μπήκε μαζί με την υπάλληλο της τράπεζας που ανοίγει με το ένα κλειδί τη θυρίδα- το άλλο το έχει ο κάτοχος της θυρίδας- και η υπάλληλος αποχώρησε όπως ήταν υποχρεωμένη να κάνει, βάσει του πρωτοκόλλου.
3 εκατομμύρια ευρώ!
«Τότε», αναφέρεται από την Αστυνομία « η γυναίκα πελάτης διαπίστωσε ότι από το εσωτερικό της θυρίδας είχαν αφαιρεθεί κοσμήματα συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ , κατά τη δήλωσή της και το χρηματικό ποσό των 42.000 ευρώ, ενώ εντός της θυρίδας βρίσκονταν μόνο τα κουτιά στα οποία αυτά περιέχονταν»
Αμέσως ενημερώθηκαν η Διευθύντρια του υποκαταστήματος και η Αστυνομία. «Μέχρι εκείνη τη στιγμή», αναφέρει ακόμη η Αστυνομία «δεν φαίνονταν εμφανή ίχνη διάρρηξης της θυρίδας, πλην όμως όταν μετέβη κλειδαράς από την τράπεζα, καθώς είχαν κολλήσει για άγνωστο λόγο τα κλειδιά της παθούσας στην κλειδαριά, , αυτός διαπίστωσε ότι η γλώσσα της κλειδαριάς της θυρίδας ήταν σπασμένη και έλειπε ένα μεγάλο τμήμα της καθιστώντας την ουσιαστικά μη λειτουργική.»
Αμέσως οι αστυνομικοί κατάσχεσαν την παραβιασμένη κλειδαριά και αυτή απεστάλη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ιχνών Εργαλείων για περαιτέρω εξέταση». Αναφέρεται ακόμη ότι η Αστυνομία ζήτησε υλικό από το κλειστό κύκλωμα βιντεοσκόπηση της τράπεζας, αλλά «επισημαίνεται ότι εντός του χώρου των θυρίδων δεν υπάρχουν κάμερες».
Κάθε 20 μέρες σβήνεται το υλικό
Μάλιστα, λέγεται ότι κάθε 20 ημέρες από τις όποιες κάμερες της τράπεζες σβήνεται το υλικό. Από το διάστημα των τελευταίων 20 ημερών που είδαν οι αστυνομικοί δεν προέκυψε τίποτε το ιδιαίτερο. Στην πρώτη αυτή φάση της αναφοράς για την παραβίαση της θυρίδας, δεν είχε προκύψει η κλοπή των υπολοίπων. Σε δεύτερη επίσκεψη των αστυνομικών για τη διενέργει δεύτερης αυτοψίας στο χώρο, έγινε η αποκάλυψη και των άλλων τριών κλοπών. Εκεί παρουσία και της υποδιευθύντριας της τράπεζας παρατήρησαν ίχνη διάρρηξης που δεν φαίνονταν με την πρώτη ματιά. Έτσι, κλήθηκαν οι κάτοχοι των τριών θυρίδων να πάνε στην τράπεζα να κάνουν έλεγχο.
«Προσερχόμενοι», συμπληρώνει η Αστυνομία «επιβεβαιώθηκε ότι οι θυρίδες τους είχαν παραβιαστεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και της πρώτης παθούσας, ήτοι είχαν σπασμένη τη γλώσσα της κλειδαριάς». Ήδη οι αστυνομικοί με προσεκτικές κινήσεις ζήτησαν πλήρη λίστα των εργαζομένων στο υποκατάστημα της τράπεζας ακόμη και τεχνικών η επαγγελματιών που κάνουν διάφορες εργασίες, όλων δηλαδή που είχαν πρόσβαση με τον έναν η τον άλλον τρόπο στο χώρο των 1500 θυρίδων. Και πρώην και νυν εργαζομένων.
Ελέγχουν επίσης ποιος η ποιοι από το στενό η ευρύτερο περιβάλλον των θυμάτων θα μπορούσε να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και να βρήκε τρόπο να προχωρήσει στη διάρρηξη των θυρίδων χωρίς αυτό να φαίνεται με την πρώτη ματιά.
Επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί η οργανωμένη από μακρού χρόνου δράση κάποιου εκ των ενοικιαστών που είχε πρόσβαση στο υπόγειο των 1500 θυρίδων. Δεν αποκλείουν να έχει δώσει και ψευδή πλαστά στοιχεία, να πλήρωνε για τη θυρίδα με μοναδικό σκοπό να κάνει το μεγάλο κόλπο! Επίσης στο πλαίσιο των ερευνών προσπαθούν να απαντήσουν αν η διάρρηξη των θυρίδων ήταν στοχευμένη σ αυτές τις τέσσερις η αυτό έγινε τυχαία, κλίνοντας περισσότερο προς την πρώτη εκδοχή. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να δοθεί ακόμη απάντηση στο γιατί από τις 1500 θυρίδες ο άγνωστος η οι άγνωστοι επέλεξαν αυτές τις τέσσερις που πράγματι περιείχαν και τον θησαυρό…