Άνοιγμα σχολείων 2020 πότε: Οι εκπαιδευτικοί αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν πολλοί θάνατοι συναδέλφων τους και κυρίως σε Πέλλα, Θήβα και Θεσσαλονίκη και ζητούν να μην ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια τώρα
Άνοιγμα σχολείων 2020 πότε: Με τους επιστήμονες, οι οποίοι προτείνουν να μην ανοίξουν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα στον Δεκέμβριο, συντάσσονται οι καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων και ζητούν η επαναλειτουργία τους να γίνει τον Ιανουάριο. Οι καθηγητές – μέσω της Ομοσπονδίας τους – επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα παρατηρήθηκαν πολλοί θάνατοι εκπαιδευτικών λόγω κορονοϊού ενώ αρκετοί είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία. Όπως υπογραμμίζει o πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, πολλοί καθηγητές και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Πέλλα, η Θήβα και η Θεσσαλονίκη, έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ενώ μεγάλος αριθμός βρίσκεται σε νοσοκομεία σε βαριά κατάσταση (διασωληνωμένοι).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, από την ημέρα που άνοιξαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχουν καταγραφεί 5.000 κρούσματα, σε ηλικίες έως 17 ετών, ενώ 1.000 σχολεία ή τμήματα είχαν κλείσει λόγω κάποιου κρούσματος. «Εμείς θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και όχι με τους ίδιους όρους που άνοιξαν στην έναρξη της χρονιάς και επειδή η κατάσταση είναι δύσκολη να εξασφαλίσουμε ότι η τηλεκπαίδευση θα γίνεται χωρίς προβλήματα», λέει ο κ. Τσούχλος και υπογραμμίζει ότι: «Από την ήμερα που άνοιξαν τα σχολεία έχουν συμβεί τραγικά γεγονότα. Η υπουργός έχει να μας δει από τις 8 Οκτωβρίου και δεν απαντά στο αίτημα για νέα συνάντηση. Για το λόγο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας θα πάει την Πέμπτη στις 13:00 στο υπουργείο και θα ζητήσει συνάντηση με την κυρία Κεραμέως. Ταυτόχρονα συνάδελφοι σε ολόκληρη τη χώρα θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις διευθύνσεις εκπαίδευσης.
«Οι εκπαιδευτικοί θέλουν ανοιχτά σχολεία αλλά με ασφάλεια για όλους»
Οι εκπαιδευτικοί θέλουν ανοιχτά σχολεία αλλά με ασφάλεια για όλους». Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, η κυρία Κεραμέως, δηλώνει ότι δεν έχει παρθεί απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας ότι «θα περιμένουμε να δούμε πως ακριβώς εμφανίζεται το επιδημιολογικό φορτίο και από εκεί και πέρα θα ληφθούν οι αποφάσεις.
Το άνοιγμα των σχολείων είναι σύνθετη διαδικασία, θα το δούμε». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση γνωρίζουν, ότι σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να γίνουν πολλές προσαρμογές στην εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, όπως η μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως έγινε και πέρυσι, ή να μην εφαρμοστεί ο θεσμός της Τράπεζας θεμάτων για την Α’ Λυκείου, όπως προβλέπει το πρόγραμμα μέχρι στιγμής.
Εξαδάκτυλος: «Όχι» στο άνοιγμα σχολείων – Τα δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο
Επίσης, κατηγορηματικός για τον ασφαλή τρόπο σταδιακής άρσης του lockdown είναι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που μιλώντας στο CNN Greece εκτίμησε ότι η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων είναι πρόωρη και δημιουργεί ευφησυχασμό. Παράλληλα επανέλαβε τη θέση του για άρση των μέτρων υπό την προϋπόθεση μείωσης των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό σε διψήφιο αριθμό.
«Στη συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων δεν επιθυμώ να συμμετέχω. Και αυτό διότι τη θεωρώ πρόωρη που προσφέρει μια ψυχολογική χαλάρωση που αν αποτυπωθεί στην εφαρμογή των μέτρων θα μας κάνει ζημιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ζαχαράκη: Στο τέλος της εβδομάδας η απόφαση
Από την άλλη, στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών. Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους. Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη σύμπτυξη των διακοπών των Χριστουγέννων, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση κι εξήγησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε και την επανέναρξη των σχολείων. Η κ. Ζαχαράκη πρόσθεσε ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί, τα προβλήματα έχουν εξομαλυνθεί, ωστόσο η εκπαίδευση δια ζώσης είναι αναντικατάστατη. Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζετε το άνοιγμα των σχολείων σε δύο ταχύτητες, επισήμανε ότι «μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις είναι οριζόντιες, δεν είχαν κάποια γεωγραφικά στοιχεία διάκρισης».