Παράταση lockdown Ελλάδα: Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός διασποράς μειώνεται, η πίεση στο σύστημα υγείας αποτυπώνεται με τον χειρότερο τρόπο δεδομένου ότι 219 ασθενείς της Covid-19 έχασαν τη ζωή τους μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Παράταση lockdown Ελλάδα: Αμφιβολίες για την άρση του lockdown εκφράζουν οι λοιμωξιολόγοι, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται, όμως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και η πίεση στις ΜΕΘ ασφυκτική. Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή είναι οι αρχές σήμερα στην Πάτρα, λόγω της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου άγιου, υπό τον όρο ότι θα δημιουργηθούν σκηνές ανάλογες με εκείνες του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, με τις γνωστές συνέπειες που βιώνει σήμερα η συμπρωτεύουσα. Εξω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα υπήρχαν από χθες περιπολικά και θα υπάρχουν και σήμερα προκειμένου σε κάθε περίπτωση να αποτρέψουν το συνωστισμό. Εκτεταμένοι δε, θα είναι οι έλεγχοι στις μετακινήσεις για να αποφευχθούν οι συγχρωτισμοί σε σπίτια λόγω της γιορτής. Το Σάββατο βρέθηκε στην Πάτρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για να δρομολογήσει τα σχετικά μέτρα ενώ υπήρξε και συνεργασία με τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο.
Η κυβέρνηση έχει δώσει μία πρώτη παράταση στα μέτρα ως τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει και νέα παράταση ως τις 14 του μηνός. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φωνές των ειδικών που προτείνουν να συνεχιστούν τα μέτρα ως τις 21 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι παράμετροι που μελετά το Μαξίμου για να αποφασίσει την άρση, ή την μερική άρση του lockdown, είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων, ο δείκτης θετικότητας, ο δείκτης Rt και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.
Μητσοτάκης: Διαφορετικά φέτος τα Χριστούγεννα
Όπως τόνισε άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το Σάββατο από την συμπρωτεύουσα, η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ θα είναι και ο καθοριστικός παράγοντας για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και την σταδιακή άρση του lockdown. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του ζήτησε λίγη υπομονή ακόμη από τους πολίτες ενώ δίνοντας μια εικόνα για το πώς θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα, είπε ότι Πρέπει «πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, γιατί πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα ήταν «ανεπίτρεπτο να χαλαρώσουμε και να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα».
Λοιμωξιολόγοι: Υπέρ της συνέχισης των μέτρων μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου
Ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσδιόρισε μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. «Μικρή άρση μέτρων αυτό το διάστημα και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα θα κάνουμε μεταξύ μας» είπε χαρακτηριστικά. Υπέρ της παράτασης του lockdown ως τις 21 Δεκεμβρίου είναι και ο Νίκος Σύψας, αν και, όπως είπε, θεωρεί ως πιο ιδανική ημερομηνία λήξης του την 14η Δεκεμβρίου.
Την ίδια άποψη, για lockdown ως τις 21 Δεκεμβρίου, έχει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, είπε πως είναι βιαστική η όποια συζήτηση για άρση των μέτρων. «Θα ήταν τραγικό αν ανοίξουμε πρόωρα και χωρίς να έχουμε σιγουρέψει τα βήματά μας. Θα έχουμε υποτροπή του δεύτερου κύματος που θα δημιουργήσει μια κατάσταση χειρότερη από τη σημερινή» ανέφερε. «Θα ήταν ασφαλές να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα όταν θα δούμε των αριθμό των διασωληνωμένων να είναι διψήφιος», συνέχισε ο κ. Εξαδάκτυλος.
«Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά», είπε και ο καθηγητής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές. «Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20. Και στις 7 Δεκεμβρίου είναι νωρίς να ανοίξουν». Να συνεχιστεί το lockdown τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη προτείνει ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, ενώ την ίδια άποψη συμμερίστηκε και ο δήμαρχος της πόλης, Κ. Ζέρβας.
Lockdown: Τα σενάρια για εστίαση, σχολεία, λιανεμπόριο εν όψει Χριστουγέννων
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι εξ αρχής να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να υπάρχουν εξελίξεις πάνω στο ζήτημα αυτό. Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει πως πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά το λιανεμπόριο και η εστίαση. Σε ότι αφορά στο λιανεμπόριο ενδέχεται να λειτουργήσουν με τη μέθοδο click away καθώς δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη το άνοιγμά τους στις γιορτές.
Και για την εστίαση τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, εξετάζει το σενάριο να μην ανοίξει η εστίαση και συγκεκριμένα τα εστιατόρια, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνουν κλειστά μπαρ, κλαμπ και χώροι διασκέδασης. Υπάρχουν αρκετές φωνές από τον κλάδο της εστίασης που υποστηρίζουν την πιθανότητα αυτή μάλιστα, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν για το άνοιγμά τους. Στο MEGA επισημάνθηκε η θέση εκπροσώπων της εστίασης ότι δεν επιθυμούν τη λύση «ακορντεόν», δηλαδή να ανοίξουν για δυο εβδομάδες και να κλείσουν αμέσως μετά.
Δοκιμάζεται σκληρά το ΕΣΥ
Χθες νοσηλεύονταν στα νοσηλευτικά ιδρύματα περί τους 4.400 ανθρώπους με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 3.520 σε απλές κλινικές και οι 890 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 600.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται νέο «τσουνάμι» ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία, το τελευταίο όπως όλα δείχνουν για το 2020. Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, περίπου 1.600 ασθενείς θα χρειαστούν νοσηλεία σε απλές κλίνες και 250 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με την μεγάλη εκτόνωση του φαινομένου να τοποθετείται χρονικά λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Η επιβάρυνση των νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας είναι τεράστια, καθώς το 65%-70% των νοσηλευομένων λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βρίσκεται σε αυτά τα νοσοκομεία.
Οι περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο»
Με την παράταση του «απαγορευτικού» για μια εβδομάδα και την ισχύ των περιοριστικών μέτρων και για την ερχόμενη, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, η χώρα θα συμπληρώσει έναν μήνα εθνικής καραντίνας, στη διάρκεια του οποίου υλοποιήθηκε μια τεράστια επιχείρηση για τον έλεγχο της κυκλοφορίας κορωνοϊού. Ο ρυθμός της μείωσης των κρουσμάτων – βασικός δείκτης της πορείας της επιδημίας- έχει ήδη ξεκινήσει σύμφωνα με τους επιδημιολόγους. Ο μέσος ημερήσιος όρος κρουσμάτων πανελλαδικά είναι 2.000, έναντι των 3.000 που ήταν στα μέσα Νοεμβρίου. Μάλιστα, χθες και προχθές κυμάνθηκαν και σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς καταγράφηκαν 1.193 και 1.747 κρούσματα, αντίστοιχα. Οι εισαγωγές φαίνεται να είναι σε τάση υποχώρησης, κάτω από τα 400 κρούσματα, γεγονός ενθαρρυντικό και για την επίπτωση στις νοσηλείες.
Σε τροχιά μείωσης η επιδημία, κάτω του 1 ο δείκτης Rt
Ο δείκτης μεταδοτικότητας της επιδημίας, Rt, είναι κάτω του 1 πανελλαδικά, γεγονός που δείχνει ότι η επιδημία είναι σε τροχιά μείωσης. Ωστόσο πρόκειται για μία πτωτική πορεία μετ’ εμποδίων. Κι αυτό διότι η μείωση καταγράφεται με πολύ πιο αργό ρυθμό στην επικράτεια από εκείνον που αναμενόταν από τους ειδικούς και το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι ενδεικτικός για το υψηλό ιικό φορτίο που κουβαλά ακόμη η χώρα, καθώς τουλάχιστον 25.000, άνθρωποι έχουν ενεργή λοίμωξη covid-19.
Παράλληλα, προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η κατάσταση που διαμορφώνεται σε δεκάδες περιοχές της χώρας όπου η επιδημία όχι μόνο δεν έχει σταθεροποιηθεί έπειτα από τρεις εβδομάδες lockdown,αλλά κινείται ανοδικά. Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα περιέχονται στη λίστα με τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς – η κατάταξή τους έχει γίνει με βάση το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών.
Πού βρίσκονται τα περισσότερα ενεργά κρούσματα
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται τα περισσότερα άτομα με ενεργή λοίμωξη, 6.163, και στην Αττική άλλα 4.520 άτομα. Ακολουθεί η περιοχή της Λάρισας με 1.282 ενεργά κρούσματα, τεράστιος αριθμός με δεδομένο ότι είναι περίπου τα μισά ενεργά κρούσματα από εκείνα που μετρά το λεκανοπέδιο, το οποίο έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με την περιφερειακή ενότητα της Λάρισας.
Υψηλό ιικό φορτίο έχει και η Μαγνησία, με 738 ενεργά κρούσματα, όπως και οι Σέρρες, που έπειτα από μία εβδομάδα τοπικού lockdown και τρεις εβδομάδες καθολικού lockdown, μετρά 761 άτομα με ενεργή λοίμωξη covid-19. Στο κόκκινο βρίσκεται η Λέσβος, με 276 ενεργά κρούσματα, και οι περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας με 265 και 249 άτομα με λοίμωξη αντίστοιχα.
Οι δύο τελευταίες περιοχές όπως και η Ηλεία βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση επιδημιολογικά, όπως επισήμανε κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό την περασμένη Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονταν και μέλη της Επιτροπής εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων στις προαναφερθείσες περιοχές, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα στην ευρύτερη περιοχή και να αποτελέσουν τη “Θεσσαλονίκη” της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Ιδίως σε ό,τι αφορά την Αχαϊα, ο συσχετισμός με τη Θεσσαλονίκη γίνεται αμέσως, καθώς σήμερα εορτάζεται ο πολιούχος της Πάτρας, Αγιος Ανδρέας, με τα αποτελέσματα του εορτασμού του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, του Αγίου Δημητρίου, να είναι νωπά έχοντας προκαλέσει πολλαπλά και σοβαρά τραύματα στην πόλη και τον πληθυσμό της.