Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

20

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 1/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 1/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 1/12: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει την Παρασκευή τον οδικό χάρτη - Πρώτα σημάδια συρρίκνωσης της πανδημίας

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 1/12: Σήμερα ανακοινώθηκαν 2199 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107470, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες. 4919 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28590 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

596 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 597 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 111 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2517 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1021 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει την Παρασκευή τον οδικό χάρτη

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του θα ανακοινώσει στους πολίτες τον οδικό χάρτη για τις επόμενες ημέρες, αλλά και για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο πρωθυπουργός περιμένει τα στοιχεία, αλλά και τις προτάσεις της ειδικής ομάδας των επιστημόνων και των λοιμωξιολόγων για την πορεία του κορονοϊού και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πώς θα γίνει η σταδιακή άρση του lockdown.

Σημειώνεται πάντως ότι ο πρωθυπουργός μόλις χθες τόνισε ότι «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς».

Το πλάνο για το άνοιγμα των σχολείων – Ενδείξεις για μετά τις γιορτές

Η σταδιακή άρση του lockdown θα στηρίζεται στο τρίπτυχο σχολεία-λιανεμπόριο-εστίαση, όχι όμως απαραίτητα με τη συγκεκριμένη σειρά, καθώς μεσολαβούν οι γιορτές των Χριστουγέννων και τα σχολεία θα ήταν έτσι κι αλλιώς κλειστά. Ολα αναμένεται να κριθούν στη συνεδρίαση των ειδικών στο τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο, σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε πως η άρση του lockdown θα στηριχθεί στα δεδομένα και όχι σε επιθυμητές ημερομηνίες, ενώ αρκετοί επιστήμονες σε τοποθετήσεις τους δηλώνουν αρνητικοί στην πιθανή επιστροφή των μαθητών στις τάξεις πριν από τα Χριστούγεννα.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του καθηγητή Παθολογίας και μέλους της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος βλέπει άνοιγμα των σχολείων, ακόμη και των δημοτικών, μετά τις γιορτές. Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της, αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αν η κατάσταση δεν επιτρέψει να ανοίξουν τα δημοτικά στις 14 Δεκεμβρίου, «δεν έχει νόημα να το συζητάμε». Μάλιστα πρόσθεσε πως ο βασικός προβληματισμός είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων, η οποία θα επιβαρύνει το σύστημα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες, αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Για την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Η δύσκολη εξίσωση της εστίασης – «Πράσινο φως» με αυστηρούς όρους για τα εστιατόρια

Παραμονές των Χριστουγέννων οι επαγγελματίες της εστίασης, που έχουν σηκώσει πολύ μεγάλος βάρος εξαιτίας του lockdown, αναμένουν τις αποφάσεις για το αν θα λειτουργήσουν και με ποιους όρους. Οι λοιμωξιολόγοι είναι ξεκάθαροι όσον αφορά στην εστίαση και τονίζουν πως αναμένεται να είναι ο τελευταίος κλάδος που θα συζητηθεί το άνοιγμά του -και όλα δείχνουν πως πάει προς τα πίσω. «Όλοι είμαστε επιφυλακτικοί γιατί ακόμη υπάρχει η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας που μας έχει ταλανίσει και έχω δει πολλές εκπλήξεις με τον συγκεκριμένο ιό. Οι υπολογισμοί πολλές φορές πέφτουν έξω», προειδοποίησε ο κ. Γώγος.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως, ξεκαθάρισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει η εστίαση δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για ορθίους. Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων. Αυτό σημαίνει πως νυχτερινά κέντρα και μπαρ δεν θα ανοίξουν.

Πρώτα σημάδια συρρίκνωσης της πανδημίας

Παράλληλα, τάση μείωσης των κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού αρχίζει να φαίνεται σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και επιμελήτρια στο «Σωτηρία» κ. Σταματούλα Τσικρικά. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» σημείωσε ότι εκτός από τα κρούσματα, σημαντικό είναι να μειωθεί και ο αριθμός των νοσηλευομένων και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Ευχήθηκε δε το επόμενο έτος να έχουμε κοντά μας το εμβόλιο «που θα μας δώσει μια καινούρια πνοή, μια καινούρια ανάσα και ένα νέο όπλο για να καταπολεμήσουμε τον ιό». Οι επαγγελματίες υγείας και ιδίως όσοι βρίσκονται στα πιο νευραλγικά τμήματα θα είναι εκείνοι που πρώτοι θα προστατευτούν και θα θωρακίσουν τον οργανισμό τους με το εμβόλιο, σημείωσε η κ. Τσικρικά, δηλώνοντας ότι η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας είναι στη διάθεση της πολιτείας αναφορικά με τον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό.

Στην παρούσα φάση πάντως προέχει οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν για την εποχική γρίπη και οι ομάδες που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες για τον πνευμονιόκοκκο. Η ίδια συμπλήρωσε ότι η χρήση μάσκας, ο κατ’ οίκον περιορισμός και η τήρηση των μέτρων προστασίας φαίνεται να έχουν μειώσει τα ποσοστά της εποχικής γρίπης όπως και των άλλων εποχικών ιών στη χώρα. Παράλληλα με το εμβόλιο, η επιστημονική κοινότητα «τρέχει» τις έρευνες για το φάρμακο για τον κορονοϊό, και ίσως το 2021 να έχουμε και το φάρμακο για τον κορονοϊό, τόνισε η κ. Τσικρικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις