Άρση lockdown κορονοϊός: Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του θα ανακοινώσει στους πολίτες τον οδικό χάρτη για τις επόμενες ημέρες
Άρση lockdown κορονοϊός: Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του θα ανακοινώσει στους πολίτες τον οδικό χάρτη για τις επόμενες ημέρες, αλλά και για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο πρωθυπουργός περιμένει τα στοιχεία, αλλά και τις προτάσεις της ειδικής ομάδας των επιστημόνων και των λοιμωξιολόγων για την πορεία του κορονοϊού και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πώς θα γίνει η σταδιακή άρση του lockdown.
Σημειώνεται πάντως ότι ο πρωθυπουργός μόλις χθες τόνισε ότι «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς».
Άρση lockdown: Το τρίπτυχο σχολεία-λιανεμπόριο-εστίαση
Η ημερομηνία «κλειδί» παραμένει για την ώρα η 7η Δεκεμβρίου, ωστόσο όλα δείχνουν πως το lockdown δεν θα αρθεί τότε, αλλά θα πάρει μια μικρή παράταση, ίσως για τις 14 του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός που εξετάζεται προβλέπει σταδιακό άνοιγμα, πάντα ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Ήδη πάντως υπάρχει αισιοδοξία για βελτίωση της κατάστασης, αφού τα στοιχεία δείχνουν πτώση.
Το πλάνο για το άνοιγμα των σχολείων – Ενδείξεις για μετά τις γιορτές
Η σταδιακή άρση του lockdown θα στηρίζεται στο τρίπτυχο σχολεία-λιανεμπόριο-εστίαση, όχι όμως απαραίτητα με τη συγκεκριμένη σειρά, καθώς μεσολαβούν οι γιορτές των Χριστουγέννων και τα σχολεία θα ήταν έτσι κι αλλιώς κλειστά. Ολα αναμένεται να κριθούν στη συνεδρίαση των ειδικών στο τέλος της εβδομάδας.
Ωστόσο, σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε πως η άρση του lockdown θα στηριχθεί στα δεδομένα και όχι σε επιθυμητές ημερομηνίες, ενώ αρκετοί επιστήμονες σε τοποθετήσεις τους δηλώνουν αρνητικοί στην πιθανή επιστροφή των μαθητών στις τάξεις πριν από τα Χριστούγεννα.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του καθηγητή Παθολογίας και μέλους της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος βλέπει άνοιγμα των σχολείων, ακόμη και των δημοτικών, μετά τις γιορτές. Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της, αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αν η κατάσταση δεν επιτρέψει να ανοίξουν τα δημοτικά στις 14 Δεκεμβρίου, «δεν έχει νόημα να το συζητάμε». Μάλιστα πρόσθεσε πως ο βασικός προβληματισμός είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων, η οποία θα επιβαρύνει το σύστημα.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες, αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Για την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.
Το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας ενόψει των Χριστουγέννων
Ακόμα μια δύσκολη εξίσωση που καλούνται να λύσουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι είναι το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, στην οποία περιλαμβάνονται τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και φυσικά η εστίαση (εστιατόρια, καφέ, μπαρ, νυχτερινά κέντρα).
Με τα δεδομένα που υπάρχουν, αλλά πάντα αναμένοντας τις εισηγήσεις των ειδικών, θα ανοίξει με πολύ προσοχή το λιανεμπόριο. Πρώτα θα γίνει το άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων με μεγάλη προσοχή και με συνεχή περιοριστικά μέτρα, ενώ με αντίστοιχους όρους θα πάρουν τη σκυτάλη για επαναλειτουργία και τα εμπορικά κέντρα.
Γιορτές με λίγα καταστήματα ανοιχτά
Και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας, τόνισε ότι «μπορούμε να κάνουμε γιορτές με κάποια καταστήματα μόνο ανοιχτά και υπό όρους. Όπως στο εξωτερικό, έτσι και στη χώρα μας υπάρχουν έρευνες που δείχνουν την επιβάρυνση από το άνοιγμα της εστίασης, του λιανικού εμπορίου, των σχολείων, των πανεπιστημίων κ.ά. Καθένας από αυτούς τους τομείς έχει ένα ποσοστό επιβάρυνσης. Αν υπάρξει μια σωστή διαχείριση με επιστημονικό τρόπο, τότε μπορούμε να πετύχουμε το λιγότερο δυνατό κόστος».
Η δύσκολη εξίσωση της εστίασης – «Πράσινο φως» με αυστηρούς όρους για τα εστιατόρια
Παραμονές των Χριστουγέννων οι επαγγελματίες της εστίασης, που έχουν σηκώσει πολύ μεγάλος βάρος εξαιτίας του lockdown, αναμένουν τις αποφάσεις για το αν θα λειτουργήσουν και με ποιους όρους. Οι λοιμωξιολόγοι είναι ξεκάθαροι όσον αφορά στην εστίαση και τονίζουν πως αναμένεται να είναι ο τελευταίος κλάδος που θα συζητηθεί το άνοιγμά του -και όλα δείχνουν πως πάει προς τα πίσω. «Όλοι είμαστε επιφυλακτικοί γιατί ακόμη υπάρχει η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας που μας έχει ταλανίσει και έχω δει πολλές εκπλήξεις με τον συγκεκριμένο ιό. Οι υπολογισμοί πολλές φορές πέφτουν έξω», προειδοποίησε ο κ. Γώγος.
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως, ξεκαθάρισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει η εστίαση δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για ορθίους. Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων. Αυτό σημαίνει πως νυχτερινά κέντρα και μπαρ δεν θα ανοίξουν.
Πώς θα είναι οι γιορτές στο σπίτι
Ηδη, πάντως, ο πρωθυπουργός έχει δώσει μια εικόνα για το πώς θα πρέπει να αναμένουμε τις γιορτές. «Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ-πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειές μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις», είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.