Δένδιας ΝΑΤΟ: Επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει προσήλωση σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ τη στιγμή που αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο
Ο κ. Δένδιας, στην παρέμβασή του, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, υποδέχθηκε την έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού για το «ΝΑΤΟ 2030», η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στους Υπουργούς Εξωτερικών τονίζοντας ότι το σύνολο των Συμμάχων ανεξαιρέτως έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την διατλαντική συνοχή και να ενισχύουν την περιφερειακή σταθερότητα.
Αναφερόμενος στην τουρκική παραβατική και προκλητική συμπεριφορά επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της χώρας μας. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ξεκάθαρη θέση που εξέφρασε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος υπογράμμισε και από πλευράς του τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι δεν σχολιάζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί «μαξιμαλιστικών θέσεων», που διατύπωσε ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας ότι αν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό.
Στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών μελών του #NATO μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο επίκεντρο της συζήτησης η Διαδικασία «NATO 2030», η κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι εξελίξεις ασφαλείας στην Ανατολική & Νότια περιφέρεια της Συμμαχίας. pic.twitter.com/m1fSDLuvGK
— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 1, 2020
Το σύνολο των συμμάχων, πρέπει να δείξουν εμπράκτως την προσήλωση τους σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ
Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι το σύνολο των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Τουρκίας πρέπει να δείξουν εμπράκτως την προσήλωση τους σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου. Πρόσθεσε ότι η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική τη στιγμή κατά την οποία αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο.
Κατέληξε επί του σημείου αυτού εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών με βάση των Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Αναφερόμενος στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τον διατλαντικό δεσμό και υπογράμμισε ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά με βασικό γνώμονα τη συμπερίληψη όλων των κρατών των δύο οργανισμών, αρχής γενομένης από την Κύπρο, και με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία κάθε οργανισμού.
Τέλος, δεδομένου ότι η εν λόγω συνάντηση ήταν η τελευταία παρουσία του απερχόμενου Αμερικανού ΥΠΕΞ κ. Πομπέο, o Έλληνας Υπουργός τον ευχαρίστησε για την αξιέπαινη συνεισφορά του στην ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και στην προώθηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.
Βαριές κατηγορίες από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ
Από την άλλη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε μια ασυνήθιστη για τα νατοϊκά δεδομένα παρέμβαση στο πλαίσιο της συνάντησης ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προχώρησε λέγοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί “δώρο για τη Ρωσία” από ένα νατοϊκό σύμμαχο, όπως σημειώνουν. Κατέληξε, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.
Τον προβληματισμός της για την τουρκική προκλητικότητα εξέφρασε προ ημερών και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παραδέχθηκε στις δηλώσεις της τη στασιμότητα όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. “Επιθετικό” και “προκλητικό” χαρακτήρα έχουν όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας, δήλωσε η καγκελάριος και χαρακτήρισε “καλό σημάδι” το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, σημειώνοντας παράλληλα “αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες”.