Βόρεια Ελλάδα κορονοϊός: Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας λόγω κορονοϊού
Βόρεια Ελλάδα κορονοϊός: Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με τη διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, η οποία βρίσκεται από χθες στην περιοχή. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κ. Γκάγκα σημείωσε μάλιστα ότι το άνοιγμα εκεί θα αργήσει, καθώς δεν τηρούνται τα μέτρα.
«Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας πιέζονται πάρα πολύ από τα κρούσματα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, γιατί τα νοσοκομεία που έχουν 170 ή 180 κρεβάτια, αυτή τη στιγμή νοσηλεύουν 130-140 περιστατικά κορωνοϊού. Είναι τρομακτικό το φορτίο που έχουν. Η Αθήνα δεν έχει πίεση κι εμείς στο νοσοκομείο Σωτηρία έχουμε και κενές κλίνες ΜΕΘ και πολλές κοινές κλίνες COVID», ανέφερε η κ. Γκάγκα. Πρόσθεσε δε ότι «νομίζω ότι στη Βόρεια Ελλάδα μάλλον θα αργήσει το άνοιγμα. Η παρακολούθηση γίνεται μέρα με τη μέρα, δεν ξέρω πως θα γίνει η άρση του lockdown με τόσα κρούσματα. Εδώ όλοι οι συνάδελφοι φωνάζουν να μη γίνει καμία άρση, καθώς δεν τηρούνται τα μέτρα».
Εξεπλάγην ο Δερμιτζάκης με τα χθεσινά κρούσματα
Την πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση των μέτρων αν συνεχιστούν οι αριθμοί των κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Να υπενθυμίσουμε πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2199 νέα κρούσματα, 596 διασωληνωμένους και 111 θανάτους. Όπως αναφέρει ο καθηγητής ενδεχομένως ο αυξημένος αριθμός των χθεσινών κρουσμάτων να οφείλεται στο ότι ανακοινώθηκαν αποτελέσματα τεστ που έγιναν σε διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 ημερών και καταγράφηκαν όλα μαζί. «Όταν είδα τα χθεσινά νούμερα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με εξέπληξαν, γιατί δεν περίμενα ότι θα πάμε στα 2.200 κρούσματα. Υπήρχε μια καθοδική πορεία.
Έχω μια ελπίδα, επειδή έγιναν πολύ λίγα τεστ τη Δευτέρα και όταν κάνεις λίγα τεστ έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας, όταν αφήσεις πολλούς που δεν τους έχεις τεστάρει και τους μεταφέρεις την επόμενη μέρα, μπορεί προσωρινά να αυξηθεί ο αριθμός, γιατί έρχεται ένα επιβαρυμένο τμήμα του πληθυσμού. Είναι μια στατιστική ανωμαλία. Τη Δευτέρα έγιναν 7.000 τεστ, ενώ χθες 30.000», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι η καταγραφή των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνεται την ημέρα της δειγματοληψίας. «Αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται δεν είναι επαρκή ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση. Μπορεί να έχουμε συγκέντρωση κρουσμάτων μεγαλύτερη από 2-3 μέρες», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.