Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παράταση lockdown – Χριστούγεννα: Τι θα γίνει με λιανεμπόριο και εστίαση, έρχονται ανακοινώσεις
ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ

Παράταση lockdown – Χριστούγεννα: Τι θα γίνει με λιανεμπόριο και εστίαση, έρχονται ανακοινώσεις

Παράταση lockdown - Χριστούγεννα: Με τα στοιχεία στη Βόρεια Ελλάδα να παραμένουν εφιαλτικά, η παράταση του lockdown θεωρείται δεδομένη - Πρωταρχικός στόχος η μείωση των κρουσμάτων, τι θα γίνει με λιανεμπόριο και εστίαση

Παράταση lockdown – Χριστούγεννα: «Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε» είχε τονίσει στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατέστησε χθες απολύτως σαφές πως οι πλέον επίφοβες δραστηριότητες ως προς τη διασπορά ιού δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι την έναρξη του εμβολιασμού. Με μοναδικό στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την μάχη για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού και μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Πρωταρχικός στόχος είναι η έξοδος από τους περιορισμούς, να έχει μακρύ ορίζοντα και να μην αποτελέσει ακόμη μια παρένθεση, πριν από την επιβολή ενός τρίτου lockdown.

Οι ανακοινώσεις για την νέα παράταση στην χρονική ισχύ της καραντίνας, δεν αποκλείεται να γίνουν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, κατά την μεσημεριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Με την διάρκειά της να θεωρείται ότι θα επεκταθεί τουλάχιστον έως στις 14 Δεκεμβρίου, αναμένεται και η επεξήγηση των αιτιών, στις οποίες αποδίδεται η ξαφνική στασιμότητα στην αποκλιμάκωση των δεικτών που έδειξαν οι καταγραφές των προηγούμενων ημερών.

Ο πρωθυπουργός κατά τις παρεμβάσεις του, φρόντισε να επαναλάβει την προσήλωση του στο σχέδιο των μικρών βημάτων, με βάση τα δεδομένα και όχι τις ημερομηνίες. «Θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που εξέπεμψε στο ψηφιακό debate με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia.

Συμμετοχη του Μητσοτάκη στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit

Κλειστή η διασκέδαση

Στη μάχη για τον έλεγχο του δευτέρου κύματος της πανδημίας για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την σιγουριά του ότι θα κερδηθεί, δεν θα επιτρέψει όπως διευκρίνισε όμως την άρση των μέτρων στην ψυχαγωγία. «Για παράδειγμα, η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια», ήταν το σήμα του πρωθυπουργού. Είναι γνωστό μέρες άλλωστε ότι δεν υπάρχουν τα υγειονομικά περιθώρια για να συμπεριληφθεί ο κλάδος της εστίασης, για τον οποίο όμως ήδη γίνεται επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.

Προς επίλυση είναι και το θέμα του λιανεμπορίου, κυρίως για τα εποχικά καταστήματα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, η λειτουργία των οποίων μαζί με κάποιους πρόσθετους περιορισμούς, θεωρείται ότι διαθέτει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας. Ακόμη όμως δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ώστε να μην υποτιμηθεί η αρνητική επίπτωση οποιουδήποτε τομέα στον ρυθμό μεταδοτικότητας του ιού. Στην περίπτωση άλλωστε που ο πρωθυπουργός απευθυνθεί με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες, θα δώσει έμφαση στον οδικό χάρτη της οριστικής εξόδου από την υγειονομική κρίση με βασικό όχημα τον εμβολιασμό του πληθυσμού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Αν και αναμενόταν να κάνει τις ανακοινώσεις μέσω διαγγέλματος για τον οδικό χάρτη την περίοδο μετά το lockdown ο πρωθυπουργός, αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Εστίαση και το λιανεμπόριο

Οσον αφορά την εστίαση και το λιανεμπόριο, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς. «Ίσως σε κάποιο σημείο να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εστιατόρια με κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση. Μπορεί κανείς σαφέστατα να εξετάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι ώσπου να βρούμε ένα εμβόλιο», είπε ο πρωθυπουργός που σημείωσε πως η χώρα θα έχει βγει από την κρίση ως την άνοιξη του 2021, με τον ερχομό του εμβολίου για τον κορωνοϊό να αναμένεται σύντομα.

«Αναμένω ότι θα έχουμε βγει από την υγειονομική κρίση ως την άνοιξη του 2021 και αναμένω μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, την οποία έχουμε ανάγκη για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος το συντομότερο δυνατόν, ανάκαμψη που παρατηρείται σε μεταπολεμικές περιόδους. Είναι ίσως κατάλληλη αναλογία. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, όταν τελειώσει η Covid, η Ελλάδα να είναι μια από τις χώρες που θα βγουν πιο δυνατές από αυτή την κρίση, ενώ διαθέτει επαρκείς πόρους ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον έως την άνοιξη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Άνοιγμα εποχικών καταστημάτων

Αφουγκραζόμενος τις καταναλωτικές ανάγκες της εορταστικής περιόδου, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως «προσανατολιζόμαστε σε άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές», ενώ πρόσθεσε πως «ασφαλώς από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο για αυτά τα είδη το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση».

Πάντως, «οτιδήποτε ανοίξει θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και με συνεχή παρακολούθηση», σημείωσε στον Θέμα 104,6 ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος και εκτίμησε ότι τα σχολεία ενδεχομένως να ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ η εστίαση φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει. Ο ίδιος σημείωσε ότι ένα ενδεχόμενο πρόωρο άνοιγμα, είναι επικίνδυνο όσον αφορά το τρίτο κύμα της πανδημίας, αφού «όσο πιο αργά, τόσο το καλύτερο», τόνισε.

Εξαδάκτυλος: Αρση του lockdown όταν ο αριθμός διασωληνωμένων είναι διψήφιος

Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας τονίζοντας ότι αν γίνει πρόωρα η άρση των περιορισμών του lockdown, το δεύτερο κύμα της πανδημίας μπορεί να φουσκώσει και οι διασωληνωμένοι να αγγίξουν εύκολα τους 900. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς με αυτό τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Για να αρθεί το lockdown, ο αριθμός των διασωληνωμένων πρέπει να είναι διψήφιος. Από τους 95 στις 25 Οκτωβρίου φτάσαμε στους 600 που είναι σημείο συναγερμού στις 27-28 Νοεμβρίου, σε λίγες μόνο εβδομάδες. Αν κάνουμε ένα βήμα πρόωρο, αυτό που θα συμβεί είναι να έχουμε μια υποτροπή του δεύτερου κύματος, το οποίο θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο. Είμαστε στο σημείο, όπου πλέον θα υπάρξει έκρηξη, διότι αν οι 600 γίνουν 900, το οποίο πλέον δεν είναι απίθανο, οι δυνατότητες θα έχουν ξεπεραστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Συμπλήρωσε δε ότι «αν δεν είχαμε τα μέτρα, σήμερα οι διασωληνωμένοι θα ήταν τετραψήφιοι και τα κρούσματα πενταψήφια», ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μια χώρα που έχει στήριξη από τις γειτονικές χώρες, «ώστε να βάλουμε στο τρένο κάποιους ασθενείς και να τους στείλουμε να νοσηλευτούν πχ στη Γερμανία». Ο κ. Εξαδάκτυλος επανέλαβε ότι η διάδοση του ιού είναι τεράστια, η κοινωνία είναι στα όρια της υπερκόπωσης και για αυτό υπάρχει δυσκολία στην τήρηση των μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πρέπει να οργανωθεί καλύτερα η εμβολιαστική καμπάνια, ενώ για να «χτιστεί» ένα τείχος προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό και να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιαστούν 3-4 εκατ. άνθρωποι και ο χρόνος που απαιτείται είναι 1,5-2 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών.

Πότε έρχεται το εμβόλιο, τι συνιστά ο Μπουρλά για το lockdown

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε χθες πως θα είναι διαθέσιμο στην χώρα από την επόμενη ημέρα έγκρισής του από την ΕΕ και μέσα σε λίγα 24ωρα θα αρχίσει η διαδικασία εμβολιασμού. Πάντως, σημασία έχουν και οι δηλώσεις του CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά στην διάρκεια του 31ου ετήσιου Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μην χαλαρώσουν τα μέτρα με την άφιξη του εμβολίου.

«Οι κυβερνήσεις αρχικά πρέπει να διασφαλίσουν τη διανομή, αμέσως μετά την παραλαβή, και να σχεδιάσουν ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι και ποιοι θα ακολουθήσουν. Και πρέπει να το κάνουν με έναν στρατηγικό τρόπο, ακούγοντας τους ειδικούς, για να μειώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το βάρος στον πληθυσμό. Πολλές κυβερνήσεις, για παράδειγμα, σκέφτονται να ξεκινήσουν με τους νοσοκομειακούς ή με τους ηλικιωμένους ή με τους τρόφιμους στους οίκους ευγηρίας. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να χαλαρώσουν αμέσως, με δεδομένη την πίεση να ανοίξει η οικονομία. Να χρησιμοποιήσουν ως ένα εργαλείο το εμβόλιο. Ο χρόνος επιστροφής στην κανονικότητα δεν είναι μακριά, αλλά σίγουρα δεν είναι τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναμένουμε…

Πότε θα έρθει στην Ελλάδα το εμβόλιο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις