Κυρώσεις στην Τουρκία: «Μην ξεγελιέστε από τον Ερντογάν! Απέσυρε το Oruc Reis πριν από τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου για να αποφύγει τις κυρώσεις. Τώρα το κάνει ξανά» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Πρέπει να πούμε φτάνει πια και να βάλουμε κυρώσεις στο τραπέζι», προτρέπει ο Γερμανός ευρωβουλευτής και σημειώνει ότι ο κατάλογος των προκλήσεων είναι αρκετά μεγάλος.
Don't be fooled by #Erdogan! He called back the #OrucReis before the October summit to avoid sanctions. Now he is doing it again. We have to say enough is enough and put sanctions on the table. The list of provocations is long enough. #EUCO #EastMedhttps://t.co/omAc1ra19Z
— Manfred Weber (@ManfredWeber) December 3, 2020
Σε δύο «στρατόπεδα» η Ευρώπη
Σε δύο «στρατόπεδα» φαίνεται ότι έχει χωριστεί η Ευρώπη, καθώς ορισμένες χώρες στηρίζουν την Ελλάδα στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, σε αντίθεση με άλλες που διαφωνούν. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η Κατερίνα Τσαμούρη, εκτός από εμάς και την Κύπρο η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Τσεχία θέλουν να τραβήξουν το «αυτί» του Ερντογάν.
Από την άλλη, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και Ιταλία δεβ θέλουν καθόλου κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, καθώς τρεις στις έχουν εξοπλιστικά συμφέροντα. Στην ίδια λίστα μπαίνει και η Ουγγαρία, που από την μια παρουσιάζεται ως «σταυροφόρος» κι από την άλλη τον τελευταίο καιρό δείχνει να τα έχει βρει με τους γείτονες.
Τέλος, η Γερμανία κρατά ουδέτερη στάση που προσπαθεί να αποφύγει την «καυτή πατάτα» των κυρώσεων επί προεδρίας της. Ποιο είναι το επιχείρημα της δεύτερης ομάδας; Ισχυρίζονται ότι αφού ανέλαβε νέος πρόεδρος στην Αμερική, ας περιμένουμε λίγο ακόμα να δούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας και ξανασυζητάμε το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Μάρτιο του 2021.
Νέα επίθεση Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία είναι ανοικτή στον διάλογο, η Ελλάδα προσπαθεί να τον αποφύγει»
Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει από το διάλογο, εξέφρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο συνέντευξής του, σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει χρησιμοποιώντας μια στρατηγική λοιδορίας» και πρόσθεσε ότι «η πόρτα της Τουρκίας παραμένει ανοικτή για διάλογο».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πρόταση για σύγκληση Διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου λέγοντας ότι αποτελεί μια ευκαιρία για συνεργασία. Πρόσθεσε, δε, ότι η τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες θα έχει σήμερα συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να διοργανωθεί η Διάσκεψη.