Μέχρι πότε θα φοράμε μάσκα: Ένας από τους κορυφαίους καθηγητές Επιδημιολογίας στη Βρετανία, ο Τζόναθαν Βαν-Ταμ, προειδοποίησε ότι οι μάσκες μπορεί να είναι απαραίτητες ακόμα και για χρόνια. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια μέχρι οι Βρετανοί να αποχωριστούν τις μάσκες και τα αντισηπτικά από την καθημερινότητά τους. Παράλληλα, επισήμανε ότι τα μεγάλα πάρτι δεν θα είναι δυνατά ακόμη και λίγο μετά την κυκλοφορία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ο Βαν-Ταμ παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα την Τετάρτη ο Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε με τον καιρό και με τους εμβολιασμούς να λάβει τον χαρακτήρα του εποχικού ιού.
Σημειώνεται ότι ο Τζόνσον διαβεβαίωσε τους Βρετανούς ότι το εμβόλιο πληροί τις αυστηρότερες απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας και ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι ηλικιωμένοι στα κέντρα φροντίδας, οι υγειονομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και όσοι είναι κλινικά ευάλωτοι. H Βρετανία έγινε την Τετάρτη η πρώτη δυτική χώρα που εγκρίνει ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, πριν τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αφού η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ενέκρινε σε χρόνο-ρεκόρ το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech για έκτακτη χρήση.
Η χορήγηση του εμβολίου θα ξεκινήσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προσφέροντας μια νίκη στην κυβέρνηση Τζόνσον, η οποία έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, με τη Βρετανία να καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από κορωνοϊό στην Ευρώπη. «Η κυβέρνηση δέχθηκε σήμερα τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για χρήση», ανακοινώθηκε χθες.
«Προφανώς, είμαι απολύτως ενθουσιασμένος από τα νέα, πολύ περήφανος που η Βρετανία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει ένα κλινικά εγκεκριμένο εμβόλιο», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.