Προϋπολογισμός 2020 Σταϊκούρας: Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μεταβάλει τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για το 2020 (μείωση του ΑΕΠ κατά 10,5%), παρά το γεγονός ότι τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ προϊδεάζουν για χαμηλότερη ετήσια ύφεση
Προϋπολογισμός 2020 Σταϊκούρας: Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μεταβάλει τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για το 2020 (μείωση του ΑΕΠ κατά 10,5%), παρά το γεγονός ότι τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ προϊδεάζουν για χαμηλότερη ετήσια ύφεση, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που συνοδεύει τη λειτουργία της οικονομίας τον Δεκέμβριο. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει, παράλληλα, να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο απαιτηθεί- και μέσα στο 2021- προκειμένου να ξεπεράσουν την παρούσα δοκιμασία με το μικρότερο δυνατό κόστος, και να μπορέσουν να ανακάμψουν όσο ταχύτερα γίνεται. Η πλήρης δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:
«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του 2020. Αυτά αναδεικνύουν τόσο τη δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία πριν την υγειονομική κρίση, όσο και τις αντοχές της κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δυναμική που αποδεικνύεται από την εξέλιξη του ΑΕΠ, τόσο την περυσινή χρονιά όσο και το α’ τρίμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, το 2019 η ελληνική οικονομία παρουσίασε υψηλότερη μεγέθυνση από το 2018, σημειώνοντας, μάλιστα, για πρώτη φορά από το 2007, μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Κάτι που συνεχίστηκε και το 2020, με ανάπτυξη τελικά το πρώτο τρίμηνο (+0,4%) και όχι ύφεση (-0,5%) όπως ήταν μέχρι σήμερα οι εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι οι αυστηροί περιορισμοί στη λειτουργία της οικονομίας ξεκίνησαν εκείνη την περίοδο».
Η ελληνική οικονομία έχει αντοχές
«Η ελληνική οικονομία, όμως, δείχνει και αντοχές, όπως αυτές αποτυπώνονται στα στοιχεία για το β’ και το γ’ τρίμηνο του έτους. Στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία κινήθηκε, το εννεάμηνο του 2020, σε μονοψήφια ύφεση. Εξαιτίας όμως της μεγάλης αβεβαιότητας που συνοδεύει τη λειτουργία της οικονομίας τον μήνα Δεκέμβριο, το οικονομικό επιτελείο δεν θα μεταβάλει τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για το 2020, παρά το γεγονός ότι τα προσωρινά στοιχεία προϊδεάζουν για χαμηλότερη ετήσια ύφεση. Παράλληλα, θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο απαιτηθεί, και μέσα στο 2021, προκειμένου να ξεπεράσουν την παρούσα δοκιμασία με το μικρότερο δυνατό κόστος, και να μπορέσουν να ανακάμψουν όσο ταχύτερα γίνεται», καταλήγει.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 3ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 11,7%.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 9,6% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019.
Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει παράλληλα ότι το ΑΕΠ των τριμήνων των προηγούμενων δέκα ετών καθώς και των προηγούμενων δύο τριμήνων του τρέχοντος έτους (1ο τρίμηνο 2010 – 2ο τρίμηνο 2020) έχει αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογής (benchmarking) των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία με έτος βάσης 2015, που ανακοινώθηκαν στο Δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ στις 16/10/2020.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα στοιχεία για το 3ο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ.