Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 2020: Εντυπωσιακή συνεκπαίδευση με πραγματικά πυρά
ΕΛΛΑΔΑ

Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 2020: Εντυπωσιακή συνεκπαίδευση με πραγματικά πυρά

Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 2020: Στην άσκηση, που πραγματοποιείται δύο φορές κάθε χρόνο, παραβρέθηκαν σήμερα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αιγύπτιος υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Ζάκι.

Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 2020: Με εντυπωσιακές ασκήσεις αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, ασκήσεων με πραγματικά πυρά, διακομιδής τραυματιών καθώς και επικοινωνιών και ελέγχου θαλάσσης, αμφίβιες επιχειρήσεις και ασκήσεων έρευνας και διάσωσης, πραγματοποιείται σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας η τελική φάση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης “ΜΕΔΟΥΣΑ 10”, παρουσία των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Αιγύπτου Στρατηγού Μοχάμεντ Ζάκι. Στην άσκηση, που πραγματοποιείται δύο φορές κάθε χρόνο και συμπληρώνει φέτος μία πενταετία, συμμετέχουν μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων καθώς και 2.100 άτομα προσωπικό, από τέσσερις μεσογειακές χώρες, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο.

Η όλη καταγραφή και παρακολούθηση της εξέλιξης της άσκησης, η οποία στηρίζεται σε υποτιθέμενη αποβατική κίνηση εχθρών που θέλουν να καταλάβουν περιοχή της βόρειας μεσογειακής ακτής και όπου οι μονάδες και των πέντε χωρών συντονίζονται και δίνουν την απάντηση, πραγματοποιείται από το περίφημο ελικοπτεροφόρο, Ανουάρ Ελ Σαντάτ, το Μυστράλ που αποτελεί και τη ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού.

Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας είναι ο αντιστράτηγος Περβολαράκης, επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, παρουσία του διοικητή Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου υποναύαρχου Χαραλάμπους και του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Όμηρου Μαυρομάτη. Η Ελλάδα συμμετέχει με τις Φρεγάτες “Θεμιστοκλής” και “Λήμνος”, το υποβρύχιο “Κατσώνης”, το αρματαγωγό “ΧΙΟΣ”, επιθετικά ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις και μαχητικά αεροσκάφη F-16. Η Κύπρος συμμετέχει με το πλοίο ανοικτής θαλάσσης “Ιωαννίδης”, με 36 άτομα προσωπικό. Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, η κοινή αεροναυτική άσκηση αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της θαλάσσιας ασφάλειας στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ενοχλήθηκε το Βερολίνο

Ο γερμανικός τύπος πάντως, δεν είδε με καλό μάτι την κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου «Μέδουσα» σε συνεργασία με τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt να φιλοξενεί ένα δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα απομακρύνεται από τη Γερμανία».  Όπως αναφέρει η «Μέδουσα ήταν το όνομα ενός τρομακτικού τέρατος στην αρχαιοελληνική μυθολογία, με μαλλιά φιδιού και πυρακτωμένα μάτια. Όσοι την έβλεπαν μετατρέπονταν σε πέτρες, σύμφωνα με τον μύθο. Αποτρεπτικός είναι και ο σκοπός της “Μέδουσας 2020”. Αυτή είναι η κωδική ονομασία της στρατιωτικής άσκησης που διεξάγουν τα πέντε κράτη αυτή την εβδομάδα», υπογραμμίζοντας την προσθήκη στην άσκηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε στρατηγική συμφωνία πριν από δύο εβδομάδες στο Αμπού Ντάμπι. «Η συμφωνία αποτελεί κομμάτι της διαφοροποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» σημειώνει η Handelsblatt.

«Στο παρασκήνιο βρίσκονται οι αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία (…) Eλλάδα και Κύπρος δεν έχουν καταφέρει να ικανοποιήσουν το αίτημά τους για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη μόνο η Γαλλία βρίσκεται δίπλα τους. Η ΕΕ επικρίνει τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο ως παράνομες και απειλεί την Άγκυρα με κυρώσεις, διστάζει όμως να τις εφαρμόσει. Κυρίως όμως η γερμανική κυβέρνηση βάζει φρένο – μάλλον λόγω της σημασίας της Τουρκίας για τη διατήρηση της προσφυγικής συμφωνίας και λαμβάνοντας υπόψιν οικονομικά συμφέροντα, ιδίως στον εξοπλιστικό τομέα. Πέρυσι πάνω από το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών όπλων είχε προορισμό την Τουρκία».

Ο θυμός για τη στάση της Γερμανίας

Σύμφωνα με την Handelsblatt η Ελλάδα αντιλαμβάνεται το γερμανο-τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ως «απειλή». Όπως αναφέρει: «Ο θυμός για τη στάση της Γερμανίας δεν είναι μόνο μεγάλος εντός της ελληνικής κυβέρνησης. Και ο απλός κόσμος είναι απογοητευμένος». Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση στην Ελλάδα, την οποία επικαλείται το δημοσίευμα, το 71% των ερωτηθεντων θεωρεί αρνητική τη στάση της Γερμανίας στην ελληνοτουρκική διαμάχη, το 62% είναι δυσαρεστημένο από τη στάση της ΕΕ και το 76% βαθμολογεί θετικά τη Γαλλία. «Επειδή η ΕΕ ελίσσεται, η Αθήνα δημιουργεί τώρα ένα νέο δίκτυο εταιρικών σχέσεων. Αυτό λειτουργεί ιδίως επειδή και άλλες χώρες της περιοχής θεωρούν επίσης τη στάση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ολοένα πιο επιθετική».

Νέες αμυντικές συμμαχίες για την Ελλάδα

To ρεπορτάζ αναφέρεται στην κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου τον περασμένο Μάρτιο, όπου καταδικάζουν τις τουρκικές εδαφικές αξιώσεις στη Μεσόγειο και σημειώνει ότι «οι προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει ηγεμονική δύναμη στη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζονται με μεγάλη καχυποψία από τις περισσότερες χώρες της περιοχής». Οι τρεις χώρες είχαν επίσης ενώσει τις δυνάμεις τους με την Ιταλία, το Ισραήλ και την Ιορδανία για να σχηματίσουν ομάδα για θέματα φυσικού αερίου, υπενθυμίζει η HB.

«Η Τουρκία παραμένει εκτός. Η Αθήνα δημιουργεί επίσης στενότερες επαφές με τη Σαουδική Αραβία (…) Oι νέες εταιρικές σχέσεις θα επωφεληθούν και από την αποκλιμάκωση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, με το οποίο η Ελλάδα επίσης συνεργάζεται στενά. Η Τουρκία, που έχει καλές σχέσεις μόνο με το Κατάρ στη Μέση Ανατολή, απομονώνεται επομένως περισσότερο στην περιοχή. Η κυβέρνηση της Άγκυρας παρακολουθεί τις διπλωματικές δραστηριότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυξανόμενη δυσαρέσκεια. Το τουρκικό υπΕξ χαρακτηρίζει τις νέες συνεργασίες των Ελλήνων “συμμαχία του κακού”».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις