Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 5/12: 1.383 νέες περιπτώσεις – 98 θάνατοι σε μία μέρα
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 5/12: 1.383 νέες περιπτώσεις – 98 θάνατοι σε μία μέρα

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 5/12: 594 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 5/12: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.383 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Αναλυτικά η ενημέρωση: «Σήμερα ανακοινώνουμε 1383 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 114568, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4981 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30207 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

594 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 171 (28.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 641 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2902 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1156 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Πέτσας: Όχι στη μετακίνηση από νομό σε νομό

Για τη σταδιακή άρση του lockdown, το άνοιγμα της αγοράς ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και τη λήψη οικονομικών μέτρων που θα δώσουν “ανάσα” σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις στη χώρα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Αναφερόμενος στο πόσο χαλαρά ή πιο αυστηρά θα έπρεπε να είναι τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν από την κυβέρνηση, ο κ. Πέτσας δήλωσε:

Πάντα από την αρχή συνιστούσαμε στους πολίτες να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας. Όταν βρίσκεσαι σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό όπως είναι ο κορονοϊός εδώ και 10 μήνες είναι φυσιολογικό να υπάρχει μία κόπωση να τηρήσουν οι πολίτες σχολαστικά τα μέτρα όπως τα τηρούσαν στο πρώτο lockdown. Για αυτό χρειάζεται ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα που είχαμε πριν.

Απαντώντας τώρα κατά πόσο υπάρχουν φόβοι με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων, για νέα έξαρση του κορονοϊού, ο κ. Πέτσας, υπογράμμισε πως οι κυβερνητικές κινήσεις γίνονται σταδιακά και προσεκτικά, ενώ προετοιμάζονται να ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, ώστε να ξέρουν οι πολίτες τι θα γίνει μετά τις 14 Δεκεμβρίου.

Στην περιφέρεια αυξάνονται τα κρούσματα

Σχετικά με το αν θα υπάρξει σταδιακή άρση του lockdown ανά περιφέρεια, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιου είδους εισηγήσεις από τους ειδικούς, υπογραμμίζοντας πως τα στοιχεία αυτή τη στιγμή δείχνουν πως η διασπορά του ιού έχει φύγει από τα αστικά κέντρα και έχει μεταφερθεί σε χωριά και κωμοπόλεις, με αποτέλεσμα εκεί επειδή υπάρχει το αίσθημα της ασφάλειας και της οικειότητας, ο αριθμός των κρουσμάτων να μην μειώνεται.

Για το αν θα επιτραπεί η μετακίνηση από σπίτι σε σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο κ. Πέτσας σημείωσε πως ” η γενική κατεύθυνση είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε τις οικογένειες να γιορτάσουν στα σπίτια τους, ενδεχομένως μαζί με μία ακόμα οικογένεια”, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες τονίζοντας πως είναι δύσκολο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Έρχονται στοχευμένα μέτρα

Σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση με φόντο το δεύτερο lockodown ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως όπου μπορεί η κυβέρνηση να στηρίξει όσους δεν έχουν τύχει κάποιας στήριξης από την Πολιτεία, θα το πράξει. Οι υγειονομικοί αντιμετώπισαν το τελευταίο διάστημα σοβαρές προκλήσεις και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για τέτοιου είδους στοχευμένες παρεμβάσεις.

Τέλος μιλώντας για το κατά πόσο οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού θα ξεκινήσουν στις 11 Ιανουαρίου και πώς θα πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως υπάρχει ένα σχέδιο με 118 εμβολιαστικά κέντρα, και τη δυνατότητα για πάνω από 2 εκατ. πολίτες το μήνα να εμβολιάζονται, όμως σημασία έχει η προτεραιοποίηση και τα logistics. Η βασική κατεύθυνση είναι πως τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου θα έχουμε τα εμβόλια, με το υγειονομικό προσωπικό και τις ευαίσθητες ομάδες τους πληθυσμού, όπως άτομα άνω των 65 και με υποκείμενα νοσήματα, να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, ενώ στη συνέχεια τα εμβόλια θα προσχωρήσουν στον γενικό πληθυσμό της χώρας.

Πώς θα διαμορφωθούν τα κρούσματα ανά εβδομάδα του Δεκεμβρίου

Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους παρουσίασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ, σημειώνοντας ότι στις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν υποχωρήσει στα 900 κρούσματα. Επισημαίνει δε ότι η πτώση των κρουσμάτων είναι αργή και το άνοιγμα της αγοράς, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, είναι πρόωρο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Σαρηγιάννη, στις 8 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν διαμορφωθεί στα 1.475 κρούσματα ανά ημέρα.Στις 15 Δεκεμβρίου η χώρα θα μετρά 1.100 κρούσματα. Στις 22 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν υποχωρήσει περίπου στα 900 και στο τέλος του χρόνου στα 770 κρούσματα.

«Τα κρούσματα δε συνάδουν με τον στόχο που είχε θέσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας που ήταν τα 500 κρούσματα για να ανοίξει η αγορά. Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι αν ανοίξουν τα καταστήματα και δεν τηρηθούν τα μέτρα, 15-20 μέρες μετά θα δούμε μια αναζωπύρωση. Επομένως οποιοδήποτε άνοιγμα θα είναι πρόωρο», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πώς θα οργανωθεί η άρση των μέτρων

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε στο Mega για την πορεία της πανδημίας και το lockdown. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, υπάρχει καθυστέρηση στην αποφόρτιση του επιδημιολογικού προβλήματος και ειδικότερα στην Βόρεια Ελλάδα, καθώς υπήρξε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει σαφής μείωση των κρουσμάτων πανελλαδικά, υποστήριξε. Αναφορικά με την άρση των μέτρων, σημείωσε πως «δε μιλάμε για άρση των μέτρων, αλλά για οργάνωση αυτής». «Αν δεν δούμε τη βελτίωση των δεδομένων μέσα στα νοσοκομεία, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση των μέτρων», πρόσθεσε.

Μίλησε ακόμα για τα σχολεία, για τα οποία είπε πως θα μείνουν κλειστά για όσο διαρκέσει το lockdown, ενώ για το λιανεμπόριο είπε πως δεν υπάρχει καμία εισήγηση ακόμα, καθώς αναμένονται τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Το μυαλό μας και τα μάτια μας είναι στραμμένα στο σύστημα υγείας που πιέζεται» τόνισε. Για το εμβόλιο είπε πως θα καθυστερήσει, ενώ σημείωσε πως «για ένα ασφαλές τείχος ανοσίας πρέπει να περάσει ένα εξάμηνο». Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός πιο αυστηρού lockdown, αν και ο ίδιος θεωρεί πως δε θα υπάρξει τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη.

 Συνεδριάζουν τη Δευτέρα οι λοιμωξιολόγοι για τα σχολεία

Οριστική απάντηση για το κατά πόσο θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία φαίνεται πως θα έχουμε τη Δευτέρα, καθώς αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να εισηγηθεί σχετικά. Στην πρόσφατη σύσκεψη που είχε η Επιτροπή εισηγήθηκε να μην ανοίξει ακόμη καμία βαθμίδα εκπαίδευσης. Κι αυτό, διότι υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις για το ζήτημα των σχολείων. Έτσι, η Επιτροπή έκρινε ως καλύτερη λύση την επανεξέταση του θέματος με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα -κάτι που θα γίνει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Εφόσον η Επιτροπή κρίνει ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν αυτό θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου. Αν και πάλι δεν υπάρξει συμφωνία τότε θα επιβεβαιωθεί το σενάριο για άνοιγμα των σχολείων με το νέο έτος, δηλαδή στις 8 Ιανουαρίου 2021. Τον προβληματισμό των ειδικών παραδέχτηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι αυτός πηγάζει από το ιικό φορτίο της χώρας το οποίο παραμένει υψηλό. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, μιλώντας στο 31ο Greek Economic Summit, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση, υπογράμμισε πως «ένα χρόνο πριν, δεν θα πιστεύαμε πως κάθε μία σχολική τάξη, από τα νηπιαγωγεία ως τα πανεπιστήμια, θα λειτουργεί ηλεκτρονικά». Ευχαρίστησε, μάλιστα, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και κατέληξε λέγοντας πως «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις