Μπαρ κορονοϊός: Ο κορονοϊός ανάγκασε τους ιδιοκτήτες μπαρ στη Μαδρίτη να ζητήσουν προπληρωμή των ποτών για να επιβιώσει.
Μπαρ κορονοϊός: Οι εποχές που διασκεδάζαμε ανέμελοι στα μπαρ κρατώντας κοκτέιλ, μάλλον θα αργήσουν να επιστρέψουν. Δεν είναι όμως μόνο οι πολίτες που ζητούν διακαώς να ξεσκάσουν με την παρέα τους σε κάποιο καφέ μιλώντας για οτιδήποτε άλλο πέρα από την πανδημία… Είναι και τα εκατομμύρια ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, που βλέπουν την περιουσία τους να κατεβάζει οριστικά ρολά, καθώς τα χρέη που μαζεύτηκαν, είναι για πολλούς μαθηματικά αδύνατον να σβηστούν… Κάποιοι, πιο ευρηματικοί, αναζητούν τρόπους να σώσουν… ό,τι σώζεται. Ένα μπαρ στη Μαδρίτη απηύθυνε έκκληση στους τακτικούς του πελάτες με ένα βίντεο στα τέλη Οκτωβρίου ζητώντας τους να το βοηθήσουν να επιβιώσει προπληρώνοντας για τα ποτά τους.
Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες το El miniBAR έχει λάβει 40.000 ευρώ από περίπου 400 τακτικούς του πελάτες, οι οποίοι πλήρωσαν προκαταβολικά για τα ποτά και τα σνακ τους με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να τα απολαύσουν στο μπαρ. Ο ιδιοκτήτης του Νάτσο Μπούστος έχει δημιουργήσει έναν κατάλογο με τους πελάτες που έχουν προπληρώσει ώστε να αφαιρέσει το ποσό από τις μελλοντικές τους παραγγελίες. “Το El miniBAR είναι σαν δεύτερο σπίτι για εμένα, οπότε πιστεύω ότι είναι μια καταπληκτική ιδέα. Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να ενταχθούν σε αυτή την πρωτοβουλία και να σώσουν τις μικρές επιχειρήσεις της πόλης”, δήλωσε ο Ιβάν Λόπεθ.
Δεν θέλουμε να απολύσουμε το προσωπικό
Το μπαρ που βρίσκεται στην πλατεία Mayor δίνει επίσης δώρα σε όσους είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν, ανάμεσά τους μπουκάλια σαμπάνιας, μάσκες με το λογότυπό του και πολύχρωμες γλάστρες, όπως αυτές που στολίζουν τη βιτρίνα του. Με περισσότερο από 1,67 εκατομμύριο κρούσματα κορονοϊού, περισσότερους από 46.000 θανάτους και μια οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό, η Ισπανία είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης από την πανδημία covid-19.
“Ειλικρινά πηγαίνουμε άσχημα. Έχουμε πολλά προβλήματα, έλλειψη πελατών, μεγάλες δαπάνες και δεν θέλουμε να απολύσουμε τους 17 ανθρώπους που εργάζονται εδώ”, δηλώνει ο Μπούστος στο βίντεο που ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο δείχνει τα άδεια τραπέζια του μπαρ.
Μόνο το μισό προσωπικό εξακολουθεί να εργάζεται, ενώ το υπόλοιπο έχει τεθεί σε αναστολή και λαμβάνει ένα μέρος του μισθού του από την κυβέρνηση. Η δουλειά έχει αρχίσει να αυξάνει τον τελευταίο καιρό. “Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν περισσότεροι πελάτες, ίσως επειδή βάλαμε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια. Αυτό που εύχομαι είναι να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, ώστε οι άνθρωποι να θέλουν να βγουν με την οικογένειά και τους φίλους τους”, είπε ο Μπούστος.
Μπαρ στην Ιταλία απαγορεύει κάθε συζήτηση για τον κορονοϊό
Tο μήνυμα είναι ξεκάθαρο πάνω στη χειρόγραφη αφίσα που πρωταγωνιστεί πάνω από τον πάγκο ενός μικρού μπαρ στα περίχωρα της Ρώμης. Απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά τον κορονοϊό, τα lockdown και γενικά τις ασθένειες. Η υπεύθυνη του καταστήματος, με τον τρόπο αυτό, επιθυμεί να δώσει στους πελάτες της την ευκαιρία να χαλαρώσουν όσο γίνεται ενώ πίνουν τον καφέ ή το ποτό τους. «Εδώ και μήνες δεν μιλάμε για τίποτα άλλο, οπότε επιλέγουμε να ελαφρύνουμε την ατμόσφαιρα», δήλωσε η Κριστίνα Ματιόλι, ιδιοκτήτρια του καταστήματος «Feeling».
Ως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη από την πανδημία, η Ιταλία βρίσκεται ακόμα κάτω από τη σκιά του κορονοϊού και ήδη έχει υποστεί ένα από τα πιο αυστηρά lockdowns σε ολόκληρο τον κόσμο. Μετά από ένα περίπου χαλαρό καλοκαίρι, που όλα επέστρεψαν στους κανονικούς ρυθμούς, η πανδημία δείχνει και πάλι τα δόντια της με τους θανάτους και τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά. «Δεν σημαίνει πως δεν κατανοούμε τη δυσκολία των συνθηκών ή πως αδιαφορούμε, αλλά οφείλουμε να κάνουμε ένα διάλειμμα», τόνισε η Ματιόλι.
Η ίδια εξηγεί πως οι περισσότεροι πελάτες της αντέδρασαν θετικά στην απαγόρευση. Η Μπρούνα Πιάτσα, μια τακτική πελάτης που συχνά επισκέπτεται το μαγαζί, πιστεύει πως πρόκειται για μια υπέροχη ιδέα.
«Είμαστε όλοι κουρασμένοι με τον Covid-19, όπου κι αν πηγαίνουμε είναι το πρώτο θέμα συζήτησης, πρέπει να ξεχαστούμε», δήλωσε η 58 ετών γυναίκα, ενώ είπε πως νιώθει χαρά που υπάρχει ένα μέρος που δεν θα ακουστεί καθόλου κάτι σχετικό. Φυσικά, το κατάστημα προσφέρει απολυμαντικά χεριών, ενώ όλοι φορούν μάσκες όταν μπαίνουν. Το μπαρ κλείνει στις 18:00, υπακούοντας στις κυβερνητικές εντολές που εφαρμόζονται για να μειωθούν τα ποσοστά της μόλυνσης. Για να αποσπάσει την προσοχή των ανθρώπων μάλιστα, η Ματιόλι έχει δημιουργήσει μια αφίσα που δίνει ιδέες για εναλλακτικές συζητήσεις, όπως αυτές που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό.