Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Εύκολα μελομακάρονα – συνταγή: Πεντανόστιμα, με υλικά από το ντουλάπι
PLUS

Εύκολα μελομακάρονα – συνταγή: Πεντανόστιμα, με υλικά από το ντουλάπι

Εύκολα μελομακάρονα - συνταγή: . Με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας!

Εύκολα μελομακάρονα – συνταγή: Τα μελομακάρονα είναι από τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών. Άλλες τα φτιάχνουν χωρίς να τα σιροπιάσουν οπότε και είναι σαν κουλουράκια και άλλες τα κάνουν μικρά και στρογγυλά- τα λεγόμενα φοινίκια. Μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, βρήκαμε μια πολύ εύκολη συνταγή για μελομακάρονα. Με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας!

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

Για τη ζύμη:

4 φλ. λάδι
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. χυμό πορτοκάλι
1 φλ. του καφέ κονιάκ
2 κ.γ μαγειρική σόδα
1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
2 κιλά αλεύρι

Για το σιρόπι:

1 φλ. μέλι
1 φλ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. νερό
1 στικ κανέλας
1 φλούδα από πορτοκάλι

Για το γαρνίρισμα:

1/2 κιλό καρύδια ψιλοκοπανισμένα
λίγη κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για αρχή, χτύπησε καλά το λάδι και τη ζάχαρη, μέχρι να είναι όσο πιο ομογενοποιημένα γίνεται. Θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμο μόλις το δεις να γίνεται σαν ένας χυλός.

Θα χρειαστείς το χυμό από ένα πορτοκάλι. Αρχικά τρίψε λίγη από τη φλούδα του για να πάρεις το ξύσμα. Σε ένα ποτήρι ρίξε τον χυμό από το πορτοκάλι, πρόσθεσε τη μαγειρική σόδα, το κονιάκ και το ξύσμα.

Έπειτα ρίξε το αλεύρι και ξεκίνα το ζύμωμα, έως ότου απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Θα σου πρότεινα αντί για μίξερ,να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου. Με κυκλικές κινήσεις ανακάτεψε πολύ καλά μέχρι στην αφή να είναι σαν ένα μαλακό ζυμαράκι.

Ξεκίνησε να πλάθεις τα μελομακάρονα. Σημαντικό tip: φρόντισε το μέγεθος από τα μελομακάρονα να είναι περίπου το μισό ή το 1/3 από όσο υπολογίζεις ότι το θέλεις. Αλλιώς θα σου βγουν τεράστια επειδή φουσκώνουν.

Ώρα για ψήσιμο! Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 στον αέρα για 35 λεπτά!

Σειρά έχει το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάλε όλα τα υλικά μέσα και περίμενε μέχρι να βράσουν.  Το μέλι θα ήταν καλό να το έβαζες στο τέλος για να μην κάψει πολύ. Μόλις βράσει απόσυρε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

Ρίξε το σιρόπι πάνω από τα μελομακάρονα και πρόσθεσε το ψιλοκοπανισμένο καρύδι και κανέλα αν θέλεις! Μια τελευταία συμβουλή. Για να μην σου σπάσουν τα μελομακάρονα, πρώτα βάλ’ τα στην πιατέλα και μετά σιρόπιασε τα! Έτοιμα!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις