8χρονος Ρίο – κορονοϊός: Υπενθυμίζεται ότι το παιδί παρουσίασε μια σπάνια επιπλοκή, ένα μεταφλεγμονώδες σύνδρομο που εμφανίζεται σε παιδιά που έχουν νοσήσει ή μολυνθεί από κορονοϊό
8χρονος Ρίο – κορονοϊός: Για την πορεία της υγείας του 8χρονου που νοσηλεύεται με επιπλοκές κορονοϊού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου μίλησε ο Εντατικολόγος Παίδων, Ανδρέας Ηλιάδης, ο οποίος έχει αναλάβει και το παιδί.
«Το σύνδρομο αυτό λέγεται φλεγμονώδες σύνδρομο από λοίμωξη από κορονοϊό. Ο ασθενής μας μπήκε στη μονάδα με καρδιακή ανεπάρκεια και υποστηρίχθηκε με ειδικά φάρμακα και με το σύστημα του μη επεμβατικού αερισμού. Το παιδί δεν έχει διασωληνωθεί αλλά νομίζω ότι δεν θα πάμε στο επόμενο βήμα γιατί έχει απαντήσει στην αγωγή, είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι και ευελπιστούμε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε να σας πούμε πολύ πιο ευχάριστα πράγματα και να νικήσουμε αυτή τη μάχη με τον κορονοϊό», ανέφερε ο κ. Ηλιάδης μιλώντας στo Πρώτο Πρόγραμμα.
Μεταφλεγμονώδες σύνδρομο
Υπενθυμίζεται ότι το παιδί παρουσίασε μια σπάνια επιπλοκή, ένα μεταφλεγμονώδες σύνδρομο που εμφανίζεται σε παιδιά που έχουν νοσήσει ή μολυνθεί από κορονοϊό, γνωστή ως νόσος «Καβασάκι». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας του 8χρονου νόσησε από κορονοϊό στις αρχές Νοεμβρίου, όταν και εκδήλωσε συμπτώματα και κυρίως υψηλό πυρετό. Η πολυμελής οικογένεια με τα οκτώ παιδιά μπήκε σε καραντίνα όλο τον Νοέμβριο και ο πατέρας ήταν απομονωμένος μέσα στο σπίτι.
Η 27η Νοεμβρίου ήταν η μέρα που ο 8χρονος ανέφερε στην οικογένειά του ότι δεν αισθανόταν καλά και είχε ανεβάσει υψηλό πυρετό. Στις 30 Νοεμβρίου και ενώ ο πυρετός παρέμενε υψηλός, ο παιδίατρος λαμβάνοντας υπόψιν και το ότι ο πατέρας του παιδιού είχε νοσήσει από κορονοϊό, προέτρεψε την οικογένεια να μεταφέρει το παιδί στο νοσοκομείο. Και τα τρία τεστ στα οποία υπεβλήθη ο ανήλικος βγήκαν αρνητικά, με αποτέλεσμα οι γιατροί να βγάλουν το συμπέρασμα ότι το παιδί νόσησε επίσης από κορωνοϊό την περίοδο που είχε νοσήσει και ο πατέρας του. Έτσι του έκαναν τεστ αντισωμάτων, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό του 10χρονου ήταν διαλυμένο και τους γιατρούς να αποφασίζουν τη διασωλήνωσή του.
Τι είπε ο κ. Ηλιάδης για τη νόσο Καβασάκι
Ο κ. Ηλιάδης διευκρίνισε επίσης ότι «η νόσος Καβασάκι έχει ανακαλυφθεί από το 1961, τη γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, και στις εντατικές και ακόμα καλύτερα οι παιδίατροι. Είναι μία φλεγμονώδης αντίδραση και η ίδια η νόσος Καβασάκι. Φαίνεται ότι αυτό το νόσημα, αυτή η επιπλοκή του κορονοϊού μιμείται τη νόσο, γι’ αυτό θα ακούσετε κάποιοι από εμάς να την αποκαλούμε Kawasaki like syndrome».
«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι εδώ, έχουμε χώρο που μπορούμε να νοσηλεύσουμε παιδιά. Ο Γιάννης είναι μαζί μας από την Παρασκευή, τον έχουμε υποστηρίξει όσον αφορά την αναπνοή με το σύστημα Hi Flow, πρόκειται για ένα σύστημα “ξεκούρασης” της καρδιάς γιατί το κύριο πρόβλημά του είναι η καρδιακή του ανεπάρκεια, αποτέλεσμα του κορωνοϊού».
«Το μήνυμα που πρέπει να φύγει προς τους γονείς είναι να μην φοβούνται, αυτό το μεταλοιμώδες σύνδρομο είναι εξαιρετικά σπάνιο αλλά αν τυχόν χρειαστεί να πρέπει να νοσηλευτούν, τα νοσοκομεία μας και ειδικά οι παιδιατρικές κλινικές και εντατικές έχουν γνώσεις και πάρα πολύ καλό προσωπικό που είναι αρκετά έμπειροι να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις» υπογράμμισε ο κ. Ηλιάδης.