Άνοιγμα αγοράς Πέτσας: Εκτός της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για τα θέματα της επικαιρότητας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σήμερα στις 13:30 θα προχωρήσει και σε ανακοινώσεις για τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ. Στο μεταξύ αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και το στίγμα των προθέσεών του στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει, καθώς θα έχει προηγηθεί νωρίτερα το πρωί η τακτική σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την επιτροπή των λομωξιολόγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πέτσας αναμένεται να πει ποιοι τομείς θα παραμείνουν κλειστοί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εστίαση και σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως το νέο έτος, ενώ τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση αναμένεται να ανοίξουν με το εμβόλιο. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένεται να ανακοινώσει και την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο (συνεδριάζει στις 11:00), καθώς θα έχει προηγηθεί νωρίτερα το πρωί η τακτική σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Κλειστή η εστίαση
Τα μέτρα για τον κορονοϊό φαίνεται πως δεν θα χαλαρώσουν για την εστίαση, αφού, όπως έχουν έως αυτή την ώρα τα δεδομένα, τα εστιατόρια δεν αναμένεται να πάρουν το «πράσινο φως» και να ανοίξουν πριν από το νέο έτος. Αν και είχαν ακουστεί κάποιες προτάσεις για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα λειτουργίας προκειμένου να ανοίξουν ξανά τα εστιατόρια, φαίνεται πως η λύση αυτή δεν προκρίνεται. Αυτό που είναι βέβαιο και έγινε γνωστό από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πως δεν θα ανοίξουν τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση, καθώς είναι από τις πιο επικίνδυνες εστίες διασποράς του κορονοϊού. Όπως είχε τονίσει ο πρωθυπουργός η επαναλειτουργία των μπαρ και της νυχτερινής διασκέδασης θα καταστεί εφικτή μόνον όταν έχουμε τα εμβόλια.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι «ο κορονοϊός είναι εδώ και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί». «Δεν θέλουμε οικονομία-φυσαρμόνικα. Σήμερα άνοιξαν 110 καταστήματα, δεν είναι σημαντικό το αποτύπωμα τους, είναι όμως ένα βήμα για να δουν και οι ειδικοί τι ισχύει με τη διασπορά», συμπλήρωσε. Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης, «καλό είναι να μην δίνουμε ημερομηνίες και να καλλιεργούμε προσδοκίες.
Το άνοιγμα της αγοράς σαφώς και θα γίνει τμηματικά. Θα ανοίξουν πρώτα εκείνα που άνοιξαν και την προηγούμενη φορά: κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία κτλ. και μετά θα ακολουθήσουν άλλοι κλάδοι», ενώ όπως σημείωσε τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα που λειτουργούν σε αυτά δεν είναι από τα πρώτα που θα ανοίξουν. Τόνισε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης. Αυτήν την εβδομάδα θα γίνει η συζήτηση με τους ειδικούς για το άνοιγμα της αγοράς και μετά θα ληφθούν οι αποφάσεις από την Κυβέρνηση», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε μέρα έχει μεγάλη σημασία για την πορεία της πανδημίας».
Άνοιξαν τα εποχικά καταστήματα για αγορά χριστουγεννιάτικων ειδών
Εν τω μεταξύ, σήμερα άνοιξαν 110 εποχικά καταστήματα και είναι ουσιαστικά το πρώτο στοίχημα για τη σταδιακή άρση του lockdown. Τα εν λόγω καταστήματα θα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 8 Ιανουαρίου, ενώ το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι από τις 07:00 έως τις 20:30, καθημερινά. Υπενθυμίζεται βέβαια πως θα λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες και μέτρα που ορίζονται από τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:
Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία
Ο κ. Πέτσας στις ανακοινώσεις που θα κάνει σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών ενδέχεται να πει και για τις επιχειρήσεις που θα πάρουν τη σκυτάλη από τα εποχικά καταστήματα και θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις για ημερομηνίες ανοίγματος άλλων κλάδων, ωστόσο αυτά που αναμένεται να ακολουθήσουν είναι τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.
Εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωνε πως, ενόψει των γιορτών, στη λίστα για να ανοίξουν είναι και τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία μαζί με τα κομμωτήρια και τα ανθοπωλεία αποτελούν τη «δεύτερη γραμμή» για το άνοιγμα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Δεν έδωσε ωστόσο συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ σημείωσε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού από τους καταστηματάρχες, τότε θα χρειαστεί να ξανακλείσουν.
https://www.youtube.com/watch?v=pqqaaUYI2ew
Δερμιτζάκης: Το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα
Το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα κορονοϊού, μια εβδομάδα μετά την 1η μέρα που είδαμε κάτω από 1.000, με τον ίδιο ρυθμό μείωσης πάντα, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Από τη στιγμή που συζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικής, θεωρώ ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε», τόνισε ο καθηγητής. «Από τη στιγμή που ξεκινάμε να ανοίγουμε ο σκοπός είναι να μην έχουμε συνωστισμούς και να τηρούνται τα μέτρα. Αν ανοίξουμε το 1/3 των δραστηριοτήτων, φοβάμαι να έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα» εξήγησε. «Και τα εμπορικά νομίζω μπορεί να ανοίξουν, από πλευράς ελέγχου είναι πιο εύκολα τα εμπορικά, μπορούμε να ελέγξουμε πόσοι μπαίνουν» σημείωσε.
«Πρέπει να λάβουμε υπόψη και την ψυχολογία. Αν τα κλείσουμε όλα όλο το χειμώνα γιατί ο κόσμος θα κουραστεί και θα είναι μεγάλος βαθμός μη συμμόρφωσης πρέπει να βρούμε τη χρυσή ισορροπία» είπε ο κ. Δερμιτζάκης. «Η Ελλάδα παρουσιάζει τώρα πολύ έντονα περίεργο λόγο θανάτων προς κρούσματα, η Ελλάδα πήδηξε από το 1,5 στο 2,5 μέσα στο μήνα, δεν μετρήσαμε σωστά με βάση όχι μόνο τον αριθμό των τεστ, αλλά και τη στρατηγική» σχολίασε. Στα τεστ (rapid και PCR), βλέπουμε μια πολύ περίεργη μικρή μείωση καθημερινά, έχουμε 3 με 4.000 τεστ μείωση σε σχέση με τρεις εβδομάδες πριν δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό των τεστ» και ζητώντας πιο αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και την επιτροπή.