Χάρτης κρουσμάτων σήμερα: Πρώτες ξανά Αττική και Θεσσαλονίκη

ΕΛΛΑΔΑ

Χάρτης κρουσμάτων σήμερα: Πρώτες ξανά Αττική και Θεσσαλονίκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα - Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116721, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες

07.12.2020 | 18:37

Χάρτης κρουσμάτων σήμερα: Παραμένει η ανησυχία για τους υψηλούς αριθμούς των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1251 νέες μολύνσεις, τη στιγμή που οι διασωληνωμένοι είναι 600 ενώ κατέληξαν τις τελευταίες 24 ώρες ακόμα 89 συμπολίτες μας λόγω της πανδημίας. Παρά τη μείωση των τελευταίων ημερών, τα νούμερα θεωρούνται απαγορευτικά όσον αφορά το ενδεχόμενο της “λήξης του συναγερμού” που έχει σημάνει από τις αρχές Νοεμβρίου στη χώρα, ειδικότερα σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα, ενώ η “μαύρη” λίστα των θυμάτων της πανδημίας συνεχίζει να μεγαλώνει.

Ξανά στις πρώτες θέσεις των νέων κρουσμάτων βρίσκονται η Αττική και η Θεσσαλονίκη στις οποίες καταγράφηκαν 250 και 243 νέες μολύνσεις αντίστοιχα. Τριψήφιος αριθμός καταγράφηκε και στο Κιλκίς, όπου εντοπίστηκαν 102 νέα κρούσματα.

Δείτε τον χάρτη του κορωνοϊού σήμερα Δευτέρα 7.12.2020

Αναλυτικότερα:

20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
250 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
243 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
27 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
39 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
36 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
30 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
102 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
28 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
36 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
27 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
36 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
21 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
16 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
22 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
42 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
5 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Στα ύψη ανέβηκε ο δείκτης θετικότητας

Στα ύψη ανέβηκε ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού καθώς από τα μοριακά τεστ που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο θετικά ήταν τα 20,4%. Έγιναν συνολικά 10.526 τεστ εκ των οποίων τα 6.105 μοριακά και τα 4.421 rapid. Το όριο συναγερμού για τον δείκτη θετικότητας είναι μόλις στο 4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες Κυριακή ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 9,8% σε σύνολο 12.968 τεστ, μοριακών και rapid.

Τα σχολεία

“Η απόφασή μας αυτή σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη θέση πως η εκπαίδευση αποτελεί την κύρια προτεραιότητα για μας. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που θα επανέλθουν σε λειτουργία” διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου σχετικά με την εισήγηση να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

“Το σημαντικότερο κριτήριο για άρση των μέτρων είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ και η εικόνα δεν βελτιώθηκε. Οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας εντός και εκτός σχολικών μονάδων θα επιβαρύνει το ιικό φορτίο. Επιπρόσθετα αμφισβητήθηκε το όφελος γιατί θα υπήρχαν μόλις επτά ημέρες μέχρι να κλείσουν εν νέου τα σχολεία.

Η θέση της επιτροπής δεν άλλαξε: Η εκπαίδευση αποτελεί βασική προτεραιότητα σε εμάς. Αν και η τηλεκπαίδευση λειτουργεί πολύ καλά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική εκπαίδευση. Υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται διασπορά εντός σχολικών μονάδων και εισηγούμαστε άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα”, σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Στη συνέχεια απηύθυνε νέα έκκληση προς όλους: “Αναγνωρίζοντας την κούραση και τη διάθεση να βγούμε απ’ το σπίτι, να κάνετε υπομονή, να προσέχετε τον εαυτό σας αλλά και τους συγγενείς σας”.

Μαγιορκίνης: Σε κρίσιμη κατάσταση το ΕΣΥ

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως τα ενεργά κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένουν υψηλά, λέγοντας μάλιστα πως η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να έχει υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο από την Αττική. “Το επιδημιολογικό φορτίο συρρικνώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο δεν είναι ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο”, είπε.

Αναφορικά με το σύστημα Υγείας τόνισε ότι “το κουρασμένο σύστημα Υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει αν και εφόσον περάσουμε ξανά σε μία εκρηκτική φάση”.

Παγώνη: Επρεπε να είμαστε ήδη στα 700 κρούσματα, δεν υπάρχει μεγάλη μείωση

“Έπρεπε να είχαμε πολύ μεγάλη μείωση και δεν έχουμε. Έπρεπε να είχαμε πάει μέχρι σήμερα στα 700 κρούσματα και μέχρι την επόμενη εβδομάδα στα 500. Φοβάμαι μόλις ξεκινήσουν να βγαίνουν όλοι έξω. Τα πρωινά δεν έχουμε λοκντάουν, όπως ήταν οι δρόμοι είναι και τώρα. Πρέπει να αξιολογήσουμε πώς είναι τα πράγματα”, τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη σε συνέντευξή της, αναφερόμενη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Παράλληλα, η κ. Παγώνη μίλησε για το πως θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, τονίζοντας ότι τα ρεβεγιόν πρέπει να πραγματοποιηθούν μόνο μεταξύ των ατόμων που μένουν στο ίδιο σπίτι.

“Τι να δούμε για τα Χριστούγεννα όταν έχουμε 100 νεκρούς κάθε μέρα; Από τη Λαμία και πανω είναι δύσκολα τα πράγματα, είναι στο κόκκινο. Μια μέρα είναι τα Χριστούγεννα, δεν χάθηκε ο κόσμος, εδώ πεθαίνουν άνθρωποι, πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα, να πάμε τις ΜΕΘ σε διπλούς αριθμούς, ο κόσμος πεθαίνει δίπλα μας και πεθαίνει σε όλο τον κόσμο”, τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

“Αυτά που είδα στη Βρετανία με εκνεύρισαν τόσο πολύ. Ήταν ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκες. Ο κόσμος έχει πιεστεί το καταλαβαίνω, όμως βλέπουμε έναν εχθρό που δεν μπορούμε να τον πολεμήσουμε. Αν τον είχαμε πολεμήσει δεν θα είχαμε 100 νεκρούς και 600 διασωληνωμένους. Είναι μεγάλος ο αριθμός, αυτοί οι 100 νεκροί κάθε μέρα σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι δεν ξέρεις τι να κάνεις. Είναι δύσκολη η κατάσταση και αυτή τη βδομάδα πρέπει να δούμε πως θα είναι ανοίγοντας αυτά τα καταστήματα. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, με μάσκες, αποστάσεις και πλύσιμο των χεριών, γιατί ξεχνιόμαστε. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε ασυμπτωματικοί φορείς. Δεν υπάρχει άλλη λύση, διαφορετικά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η νόσος”, επεσήμανε ακόμη η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ.

 Πώς θα πρέπει να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα

“Όσα μέλη είναι μέσα σε μια οικογένεια και μένουν στο ίδιο σπίτι, τόσα θα είναι και τις γιορτές. Αν η μητέρα σας μένει σε άλλο σπίτι, θα της πάτε ένα φαγητό, θα το αφήσετε και θα φύγετε, δεν θα έρθει στο σπίτι σας. Είναι πολύ σημαντικό. Η διασπορά είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Και στα νοσοκομεία έχουμε τόσους υγειονομικούς και γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν πεθάνει, γιατί έχουμε επισκέψεις, τρία άτομα για ένα. Όταν φωνάζουμε να σταματήσουν τα επισκεπτήρια, γίνεται παγκόσμιος πόλεμος”, υποστήριξε ακόμη.

“Αν ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες που πρέπει να να ανοίξουν, γιατί δεν αντέχει ο κόσμος, αυτό πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τον κίνδυνο. Ο καθένας στο μυαλό του σκέφτεται ότι σε εκείνον δεν θα συμβεί, αυτή είναι όλη η ιστορία”, υπογράμμισε η Ματίνα Παγώνη.

Exit mobile version