Τουρκία – Καστελόριζο: Οι ασύλληπτες θέσεις του Γιαϊτζί –  Ζητά το μισό Αιγαίο και 152 νησιά

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – Καστελόριζο: Οι ασύλληπτες θέσεις του Γιαϊτζί – Ζητά το μισό Αιγαίο και 152 νησιά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τουρκία - Καστελόριζο: Ο σχεδιαστής του «τουρκολιβυκού μνημονίου» και από τους εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας» μιλά στην Καθημερινή

07.12.2020 | 07:39

Τουρκία – Καστελόριζο: Τις μαξιμαλιστικές θέσεις του που εξαφανίζουν κάθε έννοια δικαίου επαναλαμβάνει ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο σχεδιαστής του «τουρκολιβυκού μνημονίου» και από τους εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ο πρώην αντιναύαρχος θεωρεί πως η τουρκική υφαλοκρηπίδα επεκτείνεται στο μισό Αιγαίο, υποστηρίζει πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι απόλυτα νόμιμο, ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και πως η Τουρκία δικαίως αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και 152 νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, αναλύοντας τις θέσεις του στην Καθημερινή.

Σημειώνεται ότι ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, τον περασμένο Μάιο παραιτήθηκε από τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων. Σήμερα είναι πρόεδρος του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Bahcesehir. Ερωτηθείς τι τον ώθησε να μιλά για την Γαλάζια Παρτίδα και να προωθεί το τουρκολυβικό μνημόνιο, ο Γιαϊτζί ξεκαθαρίζοντας πως πλέον είναι στρατιωτικός – ακαδημαϊκός.

«Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα όσα λέτε πως ο τουρκικός στόλος τώρα αισθάνθηκε ισχυρός και έβγαλε αυτές τις θεωρίες. Διότι το θέμα αυτό της συμφωνίας με τη Λιβύη είναι όπως η συμφωνία της διοίκησης της Νότιας Κύπρου (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) με την Αίγυπτο, έτσι και η συμφωνία με τη Λιβύη, έχει την ίδια λογική.»

“Είναι νόμιμη. Διότι Τουρκία και Λιβύη, η μια χώρα είναι στην Ασία (Ανατολία), η άλλη στην Αφρική, και μιλάμε για δύο ηπειρωτικές χώρες. Στη συμφωνία αυτή, η Τουρκία δεν συμπεριφέρθηκε μαξιμαλιστικά και τράβηξε μια γραμμή που δεν αγγίζει τη Ρόδο, την Κάσο, την Κάρπαθο, και την Κρήτη», δηλώνει.

Αμφισβητεί το Καστελόριζο

Υπερασπιζόμενος τον χάρτη της Γαλάζιας Παρτίδας υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να λέει «πως εδώ είναι η υφαλοκρηπίδα μου, να τραβά γραμμή και να λέει πως δεν μπορείτε να έχετε συμφωνία με τη Λιβύη. Ενα νησί δεν μπορεί να εμποδίσει την επαφή με μια άλλη ηπειρωτική χώρα. Η Ελλάδα λέει πως υπολογίζει υφαλοκρηπίδα για την Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και το Καστελόριζο όπως μια ηπειρωτική περιοχή. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό».

Ερωτηθείς σχετικά με την συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδας και κατά πόσο αυτή ακυρώνει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο Γιαϊτζί τονίζει:

«Δεν μπορείς να πεις πως η Σάμος έχει υφαλοκρηπίδα αλλά δεν έχει η Τουρκία. Αυτά είναι νησιά που βρίσκονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Η Ρόδος πού βρίσκεται; Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης- συνέντευξης ο ίδιος τονίζει πως «στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουμε κάτι να συζητήσουμε με την Ελλάδα. Η Τουρκία στη Μεσόγειο έχει ακτογραμμή 2.280 χιλιομέτρων».

Πότε εμπνεύστηκε την «Γαλάζια Πατρίδα»

Ο κ. Γιαϊτζί υποστηρίζει πως τη σχεδίασε το 2017-2018. «Αυτά τα νησιά (ανατολικά) βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν σημαίνει πως τα νησιά αυτά ανήκουν στην Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην κυριαρχία των νησιών των οποίων έχουν κατονομαστεί, όταν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα (σ.σ. γκρίζες ζώνες). Το θέμα είναι οι περιοχές θαλάσσιας ευθύνης. Εξω από τα χωρικά ύδατα». Τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας που τώρα πια αναγνωρίζεται ως επίσημος από την τουρκική ηγεσία, όπως παραδέχεται με καμάρι, «τον δημιουργήσαμε για να γίνουν γνωστές οι θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της Τουρκίας. Αυτές που έχει ανακοινώσει και αυτές που δεν έχει ανακοινώσει αλλά προβλέπεται να το κάνει. Με τον χάρτη αυτό, ο τουρκικός λαός αντιλήφθηκε την αξία των θαλασσών της».

Μιλάμε για 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες

Με αφοπλιστικό θράσος απαντά και όταν ερωτάται για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών. «Μιλάμε για 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, οι οποίες δεν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα. Εμείς δεν διεκδικούμε τα νησιά, απλά λέμε πως αυτά τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα – ελάτε να το συζητήσουμε. Να δούμε ποια σας ανήκουν. Απλά τονίζω πως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να έχει μαξιμαλιστικές θέσεις». Μάλιστα, ο κ. Γιαϊτζί βρίσκει την ευκαιρία να προσθέσει και άλλο ζήτημα. «Για εμάς υπάρχει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Αυτά να συζητηθούν ως ένα πακέτο».

Δείτε ακόμη
Τουρκική οργή για τη Μέδουσα – Επεισόδιο με φρεγάτα, “απειλές” στον Φλώρο
Exit mobile version