Δώρο Χριστουγέννων αναστολή - πληρωμή: Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα καταβληθεί φέτος το Δώρο Χριστουγέννων στους ανέργους.
Δώρο Χριστουγέννων αναστολή – πληρωμή: Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21 Δεκεμβρίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το Κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».
Υπολογίστε το ποσό του δώρου Χριστουγέννων
Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα καταβληθεί φέτος το Δώρο Χριστουγέννων στους ανέργους. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή 237 ημερολογιακές ημέρες για τους μισθωτούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στο μεικτό ποσό του μηνιαίου μισθού προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.
Για τους μισθωτούς που η εργασιακή τους σχέση δεν διήρκεσε ολόκληρο το προαναφερθεν χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια. Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.
Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ δημιούργησε ειδική online εφαρμογή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται: Η εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php
Σε ποιες περιπτώσεις εργαζομένων δεν μπήκαν χρήματα -Ποιοι πήραν μειωμένη αποζημίωση
Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Εργασίας συνεχίζονται οι αναφορές για περιπτώσεις εργαζομένων επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας, οι οποίοι ενώ θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί από τις 27 Νοεμβρίου, δεν έχουν δει ακόμα στους λογαριασμούς τους ούτε μισό ευρώ. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι 3 είναι οι πιθανές αιτίες γι’ αυτές τις περιπτώσεις:
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι 3 είναι οι πιθανές αιτίες γι’ αυτές τις περιπτώσεις:
Οι δηλώσεις των εργοδοτών είχαν σφάλματα
Οι εργαζόμενοι αν και έπρεπε να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, δεν το έπραξαν
Οι επιχειρήσεις είναι μικρής δραστηριότητας και θα υποβάλουν ως σήμερα δηλώσεις ως πληττόμενες
Ποιοι πήραν λιγότερα
Την ίδια ώρα, καταγράφηκαν κάποιες περιπτώσεις εργαζομένων που πήραν την ειδική αποζημίωση μειωμένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση που ήταν αρχικά πληττόμενη, τέθηκε εν συνεχεία σε αναστολή λειτουργίας. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στο iefimerida, οι εργοδότες των εν λόγω επιχειρήσεων έπρεπε να υποβάλουν 2 δηλώσεις: η πρώτη για τις ημέρες που ήταν πληττόμενες και η δεύτερη για τις ημέρες που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή. Αν υπέβαλαν μόνο τη δεύτερη, τότε η ΕΡΓΑΝΗ δεν είχε στοιχεία για τις ημέρες που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή ως πληττόμενη επιχείρηση, άρα και οι αποζημιώσεις ήταν «ψαλιδισμένες».