Κυρώσεις στην Τουρκία- Βαρβιτσιώτης: «Θεωρώ ότι η στάση της Ε.Ε. θα είναι πολύ επιφυλακτική και υποχωρητική» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία
Κυρώσεις στην Τουρκία- Βαρβιτσιώτης: Για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Τουρκία, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής μίλησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σχολίασε σχετικά πως «εν αισθάνομαι τρομερή αισιοδοξία». Μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «Έχουμε κάνει μια προσπάθεια για τη Σύνοδο και θα συνεχίσουμε μέχρι την κορύφωση, ώστε η Ευρώπη να φανεί αντάξια σε όσα είπε την προηγούμενη περίοδο», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Η Τουρκία, είχε δύο δρόμους την καλή συνεργασία και αποφυγή μονομερών ενεργειών και το δύσκολο δρόμο των κυρώσεων» συμπλήρωσε. Παράλληλα, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το αν η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Αθήνας και τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Θεωρώ ότι θα είναι μια πολύ επιφυλακτική στάση και υποχωρητική της Ε.Ε», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε, ότι αυτή η στάση δεν είναι αντίστοιχη της φιλοδοξίας της Ευρώπης και προσωπικά της Άγγελα Μέρκελ, για τον πυλώνα ασφάλειας και τον σημαντικό ρόλο που αποζητά η Ένωση στα γεωπολιτικά θέματα. «Το να δούμε ότι ο στρατηγικός σύμμαχος της Ρωσίας είναι η Τουρκία, είναι μια μεγάλη απώλεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε. Για το τι προσδοκά η Αθήνα, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι αναμένεται μια επέκταση του πλαισίου των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν στην Κύπρο, ένα πιο αυστηρό πλαίσιο που θα τεθεί την επόμενη ημέρα. Άλλωστε όπως είπε, «η Ευρώπη δεν κάνει βήματα προς τα πίσω, κάνει αργά αργά και δειλά μπροστά, αλλά, δεν ανταποκρίνεται στη φιλοδοξία των μελών της».
«Η Τουρκία παίζει σε όλα τα ταμπλό»
«Η Τουρκία, ζει το παιχνίδι της μεγάλης δύναμης της αναθεωρητικής που μπορεί να παίζει σε όλα τα ταμπλό», απάντησε ο κ. Βαρβιτσιώτης στην ερώτηση τι ακριβώς επιδιώκει η Άγκυρα.
Χωρίς χρονοδιάγραμμα, αλλά σε αόριστο χρόνο, άφησε το ενδεχόμενο έναρξης των διερευνητικών ομιλιών Αθήνας-Άγκυρας. Παράλληλα, σημείωσε, ότι δεν θα δεχθούμε έναν διάλογο υπό διεθνή επιτήρηση, ο οποίος να αφορά το σύνολο των Ελληνοτουρκικών διαφορών. Αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά να πετύχει, σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, είναι ένας διάλογος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Όμως, ενώ η Άγκυρα εμμένει στις προκλήσεις τις εκδίδοντας νέες NAVTEX δεν μπορούμε να συζητάμε σε αυτό το κλίμα, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται μια συνολική τοποθέτηση όχι χρονική αλλά ποιοτική. Χωρίς χρονικό προσδιορισμό αλλά, ποιοτικό». «Μια ειλικρινή διάθεση του διεθνούς δικαίου και όχι μιας πολιτικής με χρήση όπλων και απειλών», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.