Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυρώσεις Τουρκία ΕΕ: Σήμερα το πρώτο “κρας τεστ”, συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ
ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ Η ΕΕ

Κυρώσεις Τουρκία ΕΕ: Σήμερα το πρώτο “κρας τεστ”, συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ

Κυρώσεις Τουρκία ΕΕ: Στο «τραπέζι» των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας - «Οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι» αλλά η επιβολή τους «δεν είναι αυτόματη», εξήγησε ευρωπαίος διπλωμάτης

Κυρώσεις Τουρκία ΕΕ: Ένα πρώτο «Κρας Τεστ» για τις κυρώσεις στην Τουρκία θα είναι το Συμβούλιο Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ που ξεκινά σήμερα στις 10.30. Συγκεκριμένα, αν και το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων δεν λαμβάνει αποφάσεις, θεωρείται πως σε αυτό θα διαφανεί μέχρι που είναι διατεθειμένο να φτάσει το Βερολίνο στις 10/12 όταν και θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής. Στο Συμβούλιο θα παρίσταται και ο Ζοζέπ Μπορέλ, πρόσωπο «κλειδί» καθώς  σε αυτόν ελπίζει η Αθήνα για το ότι το «μίνιμουμ» της απόφασης συμπερασμάτων των Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα είναι μια εντολή προς αυτόν ώστε να καταρτίσει ένα γραπτό πλέον σχέδιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, βέβαιο είναι παράλληλα πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει το ζήτημα του πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Μήνυμα για την επιβολή μέτρων στην Άγκυρα έστειλε Ευρωπαίος Αξιωματούχος ενόψει της Συνόδου, τρεις μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.  Όπως επισήμανε ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος, «η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, έχει επιδεινωθεί», σημειώνοντας παράλληλα ότι «κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα ληφθούν μέτρα» εναντίον της Τουρκίας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Εκτός από το ζήτημα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών, θα συζητήσουν την κατάσταση στη Γεωργία, τις εκλογές στη Βενεζουέλα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εν συνεχεία θα έχουν ανταλλαγή απόψεων για τις διατλαντικές σχέσεις, επισημαίνοντας τις μελλοντικές προτεραιότητες για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο γεύμα, θα γίνει συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία κατά τη διάρκεια της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για το πώς θα αυξηθεί η ανθεκτικότητα της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, θα επανεξεταστούν οι συνέπειες του κινεζικού νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Η ώρα των κυρώσεων;

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν προβληματίζονται μόνο για την διστακτικότητα της Γερμανίας απέναντι στις κυρώσεις προς την Άγκυρα, αλλά και για την αποτελεσματικότητα που θα έχει μια τέτοια απόφαση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πολλές φορές ότι η απειλή των κυρώσεων λειτουργεί πιο αποτελεσματικά από τις ίδιες τις κυρώσεις, ωστόσο οδεύοντας προς την Σύνοδο επαναλαμβάνει ότι δεν αρκούν τα λόγια αλλά οι πράξεις.

Από την πλευρά της η Άγκυρα έχει κάνει κάποιες κινήσεις «κατευνασμού», όπως η απόσυρση του Ορούτς Ρέις, ωστόσο τόσο ο Ερντογάν όσο και επιφανή στελέχη του καθεστώτος του επιμένουν σε μια επιθετική ρητορική- επιχειρώντας παράλληλα να καταστήσουν την Ελλάδα υπεύθυνη για το γεγονός ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές. Το γεγονός πάντως ότι δεν έχουν ακόμη προκύψει πληροφορίες για ενδεχόμενη επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ δείχνει τις επιφυλάξεις της Γερμανίας τις οποίες ανάδειξε με πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο - Μέγαρο Μαξίμου

Αιχμές Δένδια στο Politico

«Δεν καταλαβαίνω πραγματικά την απροθυμία της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια δύναμη της οικονομίας της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα σε χώρες που πρέπει να υπακούσουν στο διεθνές δίκαιο», είχε δηλώσει στο POLITICO ο κ. Δένδιας συμπληρώνοντας με νόημα το «ερώτημα» γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε ακόμη και να θέσει το ζήτημα στο Βερολίνο «αντί η Γερμανία να συνειδητοποιήσει από μόνη της, από τους ελέγχους και τις ισορροπίες του δικού της συστήματος, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».

«Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου», λέει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός λίγα 24ωρα πριν το καθοριστικής σημασίας για την χώρα μας Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με αφορμή τη συζήτηση που είχε συγκεκριμένα με τον Matthew Kaminski στο πλαίσιο του Web Summit της Λισαβόνα ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «θα περιμέναμε κάποια στιγμή σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Τουρκίας- εάν εννοεί δηλαδή τα όσα λέει τελευταία ο Πρόεδρος Erdogan ότι επιθυμεί στενές σχέσεις με την Ευρώπη και τη Δύση». Για τον κ. Μητσοτάκη «τα λόγια δεν αρκούν πλέον», αλλά χρειάζονται ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά που σημαίνει: πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Τουρκία αφορά ολόκληρη την Ευρώπη

Μιλώντας για τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εν τω μεταξύ ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε με νόημα ότι «αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο και σχετίζονται με το ΝΑΤΟ καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολιτκό τμήμα του». Είναι μία παράξενη θέση στην οποία βρίσκεται κανείς: αλλά δεν νομίζω ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας συνάδει με τον ρόλο της ως βασικού μέλους του ΝΑΤΟ όταν αγοράζει προηγμένα πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία ή όταν χρησιμοποιεί ανοιχτά τρομοκράτες από τη Συρία για να συμμετέχει σε πολέμους.

Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν πλέον ότι η Τουρκία δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα θετικό στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής ωστόσο το ενδεχόμενο κυρώσεων μοιάζει δύσκολο καθώς κάποιες χώρες παραμένουν επιφυλακτικές. Ειδικότερα, μουδιασμένο είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα καθώς οι Ευρωπαίοι είναι διαιρεμένοι στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ποιοι είναι στο πλευρό της Ελλάδας

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι με την καθοδήγηση του Βερολίνου κάποιες χώρες επεξεργάζονται σενάρια για την αποτροπή επιβολής κυρώσεων με διάφορα επιχειρήματα όπως ότι το Ορούτς Ρέις επέστρεψε στην Τουρκία, τον μηχανισμό απεμπλοκής του ΝΑΤΟ ή το τι στάση θα αποφασίσει και ο Μπάιντεν ώστε να συγχρονιστούν ΗΠΑ και ΕΕ. Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα έχουν στόχο να αναβληθεί η συζήτηση για κυρώσεις για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου είναι σταθερά Γαλλία, Αυστρία, Σλοβενία και Σλοβακία. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα περιμένει να μπουν κάποιες light κυρώσεις, όπως πχ γίνεται στην περίπτωση της Κύπρου που επιβάλλονται κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες για τις παράνομες γεωτρήσεις. Αλλά βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να δώσουν οι ηγέτες γραπτή εντολή στην Κομισιόν να καταρτίσει κατάλογο συγκεκριμένων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, καθώς τα πάντα τώρα είναι προφορικά. Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει το ζήτημα των κυρώσεων να μεταφερθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι τον Μάρτιο του 2021.

Νέα πρόκληση από Ακσόι: Η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα

O εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο για την αύξηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, χαρακτήρισε αυτά τα δημοσιεύματα «μη ρεαλιστικά». Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ τόνισε:«Τα δημοσιεύματα σχετικά με αυτό το θέμα δεν αντικατοπτρίζουν καθόλου την αλήθεια. Αντιθέτως, η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, ανακοινώνοντας ότι θα εκτελέσει 24 στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με 11 NAVTEX και 12 NOTAM που έχει εκδώσει από τις 20 Οκτωβρίου 2020.

Η Ελλάδα είναι επίσης εκείνη που διατηρεί κλειστά τα κανάλια του διαλόγου σε στρατιωτικά ζητήματα, εμποδίζοντας την πρόοδο της πρωτοβουλίας για αποκλιμάκωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα δεν έχει συμμετάσχει στις συναντήσεις που προγραμματίστηκαν από τις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ από τις 9 Οκτωβρίου 2020.
Η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα διμερή της ζητήματα με την Τουρκία, όχι εναποθέτοντας τις ελπίδες της για βοήθεια σε άλλους, αλλά στο τραπέζι με την Τουρκία, με διάλογο και συνεργασία».

Δείτε ακόμη
Σοκάρουν οι θέσεις του εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» – Ζητά το μισό Αιγαίο και 152 νησιά
Τουρκική οργή για τη Μέδουσα – Επεισόδιο με φρεγάτα, “απειλές” στον Φλώρο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις