Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Άλφα – Σρόιτερ: Η Πάρνηθα, τα Χριστούγεννα και η Θεσσαλονίκη
ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Μητσοτάκης Άλφα – Σρόιτερ: Η Πάρνηθα, τα Χριστούγεννα και η Θεσσαλονίκη

Μητσοτάκης Άλφα - Σρόιτερ: "Έπρεπε να κλείσουμε νωρίτερα τη Θεσσαλονίκη - Ψέμα το διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων" - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε όλα τα καυτά ερωτήματα στον Alpha

Μητσοτάκης Άλφα – Σρόιτερ: Τα κρούσματα δεν έπεσαν όσο γρήγορα περιμέναμε, γι’ αυτό πήγε πίσω το άνοιγμα τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στον Alpha. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και τον Α. Σρόιτερ τόνισε ότι «τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν από όλους και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Ολοι περάσαμε από μια ανεμελιά. Για να αποφύγουμε το τρίτο κύμα πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα».

Στην αρχή της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός, είπε ότι κάνει τεστ για κορωνοϊό κάθε δύο ημέρες, ενώ εκτίμησε ότι ο τομέας της διασκέδασης δεν θα ανοίξει πριν από το Πάσχα, ξεχωρίζοντας τη νυχτερινή διασκέδαση από την εστίαση. Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί από την ΕΕ το εμβόλιο της Pfizer και πως με το νέο έτος θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Θα κάνω πρώτος το εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνει πρώτος ή από τους πρώτους το εμβόλιο ο ίδιος και η οικογένειά του, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και – γιατί όχι; – με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι καταλαβαίνει σε ένα βαθμό την δυσπιστία αλλά υπογράμμισε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές.

«Για πετύχουμε μαζικό εμβολιασμό, απαιτούνται αρκετοί μήνες» σημείωσε και επεσήμανε ότι ανοσία δεν πρόκειται να αρχίσουμε να αποκτούμε πριν από το Φεβρουάριο. Εσπευσε να προσθέσει δε πως ανησυχεί για την πορεία της πανδημίας – όπως και όλοι οι αρχηγοί κρατών – για ένα τρίτο κύμα.

Μητσοτάκης: Είμαι σίγουρος ότι θα ανοίξουμε τα σχολεία 7 Ιανουαρίου

Εμφανίστηκε ακόμη σίγουρος ότι τα σχολεία θα μπορέσουν να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την τηλεκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ότι τα όποια προβλήματα υπήρξαν διορθώθηκαν και πως δεν φάνηκε τόσο μεγάλο το ψηφιακό χάσμα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μητσοτάκης: Τι έκανα λάθος στην Πάρνηθα

Ερωτηθείς για το περιστατικό της Πάρνηθας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ηταν λάθος ότι δέχθηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα, όχι ότι πήγα για άθληση στην Πάρνηθα. Εγώ βάζω τον πήχη προσδοκιών πιο ψηλά. Κάνω αυτοκριτική. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Μου έδωσε και εμένα τη δυνατότητα να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το ατομικό παράδειγμα των πολιτικών. Ενοχλήθηκα που μια στιγμή ανεμελιάς διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό» συμπλήρωσε. «Μπορεί να έκανα ζημιά από μια μικρή στιγμή ανεμελιάς. Αλλά μου έδωσε τη δυνατότητα να σκεφτώ το παράδειγμα που δίνουν οι πολιτικοί» είπε.

Έπρεπε να κλείναμε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι τη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να την έχουμε κλείσει μια εβδομάδα νωρίτερα. Απηύθυνε έκκληση προς όλους να αποφύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και συγκεντρώσεις μάξιμουμ με εννέα άτομα. «Έχω πει ότι μπορεί να έκλεινα τη Θεσσαλονίκη ή την Β. Ελλάδα νωρίτερα, αλλά δεν υπήρχε τότε τέτοια εισήγηση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Διαβεβαίωσε επίσης ότι «παρακολουθούμε με μεγάλη λεπτομέρεια τα δεδομένα» και επισήμανε ότι ενοχλείται από τη συζήτηση για δήθεν διπλά βιβλία και ότι είναι ψέμα να μιλά κανείς για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εστιάζεται όχι τόσο στις πόλεις, αλλά στην περιφέρεια, στα χωριά, όπου ίσως η αστυνόμευση είναι πιο χαλαρή, και απηύθυνε έκκληση «να αποφύγουμε τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, να περάσουμε Χριστούγεννα με την οικογένειά μας».

Είναι ψέματα ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής

Στη συνέχεια απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας του παρουσιάζει όλα τα δεδομένα και υπογράμμισε: «Είναι ψέματα ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής. Έχουμε πολύ καλά δεδομένα και με βάση αυτά έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας.

Παρακολουθούμε πώς κινείται ο κόσμος στην επικράτεια. Όλα τα δεδομένα διοχετεύονται σε σύστημα ανάλυσης. Τα ίδια δεδομένα βλέπουμε όλοι. Είναι λάθος να εστιάζουμε την αντιπαράθεση πάνω σε αυτή τη διάσταση του προβλήματος, διότι αν δεν πιστεύουμε στα δεδομένα δεν μπορούμε να καταλήξουμε στις σωστές αποφάσεις. Έχουμε κάνει το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Μητσοτάκης: Τι θα έκανα διαφορετικά τον Ιούλιο

Ερωτηθείς τι θα έκανε διαφορετικά, είπε ότι τον Ιούλιο θα έπρεπε να είναι πολύ πιο αυστηρός στην προειδοποίηση ότι το επόμενο κύμα θα επανέλθει ώστε να μην βρεθούμε αιφνιδιασμένοι. «Έχω κι εγώ εντοπίσει πτυχές που ενδεχομένως εκ των υστέρων, με τη γνώση του χρόνου θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι και η πίεση στο σύστημα υγείας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Ειδικά στη Β. Ελλάδα, είπε δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμα. «Δυστυχώς έχουμε χάσει και πολλούς συμπολίτες μας. Στενάχωρο να μετατρέπεται το καθημερινό δελτίο θανάτων σε μια στατιστική» σημείωσε και τόνισε οτι πρέπει να δουμε αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας. «Έχουμε αρχίσει. Θέλουμε να επιταχυνθεί ώστε να αισθανόμαστε άνετα ότι το λελογισμένο άνοιγμα δεν θα οδηγήσει σε τρίτο κύμα» ανέφερε.

Έχουν προσληφθεί 7.000 γιατροί και νοσηλευτές

Αυτή τη στιγμή προέχει να κρατήσουμε το ΕΣΥ όρθιο, να δώσουμε ανάσες στους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν συγκλονιστικό αγώνα, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε αισιόδοξο ότι αρχίζει να μειώνεται η πίεση και προσέθεσε ότι έχουν προσληφθεί 7.000 γιατροί και νοσηλευτές και αυξήθηκε ο αριθμός των κρεβατιών εντατικής. «Προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα όποτε κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου είδαμε ότι η συνεργασία δεν τελεσφόρησε προχωρήσαμε στη λογική της επίταξης. Υπάρχει ένα εθνικό σύστημα υγείας και οι δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα συστρατεύονται» σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ήταν πολύ δύσκολο το διάστημα προς τα τέλη του Οκτώβριο. «Εκεί διαπιστώσαμε τη δυναμική της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Επιλέξαμε να πάμε σε καθολικό lockdown λίγο πιο χαλαρό από αυτόν που εφαρμόσαμε το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που θεωρώ ότι καλώς πήγαμε σε πιο δραστικά μέτρα. Εκ των υστέρων όλοι προφήτες που θα έκαναν τα πράγματα διαφορετικά» σημείωσε.

Επίσης, επισήμανε ότι το ζύγι μεταξύ προστασίας δημόσιας υγείας και οικονομίας από την άλλη δεν είναι εύκολο. «Όλες οι χώρες επιχείρησαν να συνυπάρξουν με τον ιό χωρίς να κλείσουν οικονομικές δραστηριότητες. Καμία δεν μπόρεσε να το κάνει» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας είπε ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, η εστίαση, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μία περιφέρεια στην άλλη. Η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή όσο τον Μάρτιο και υπάρχει φυσιολογική κούραση του κόσμου, σημείωσε και δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς περιορισμένος στο σπίτι του.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε κάτι από τη Χριστουγεννιάτικη σεζόν. Τόνισε ότι «θα σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους κλάδους».

Καμία χώρα δεν έκανε όσα τεστ κάναμε εμείς στις πύλες εισόδου

Ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση, είπε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάδοσης του ιού. «Το πιο πιθανό να μη λειτουργήσει η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού» προσέθεσε. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συσχετίζεται με το δεύτερο κύμα όπως το είδαμε στην Ελλάδα, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χωρες που δεν άνοιξαν, όπως το Ισραήλ, χτυπήθηκαν από το δεύτερο κύμα. Περιοχές όπως η Κέρκυρα δεν έχουν χτυπηθεί, ενώ αντίθετα η Δράμα ή η Πέλλα. Αν υπήρχε τέτοια συσχέτιση θα τη βλέπαμε το Σεπτέμβριο. Καμία χώρα δεν έκανε όσα τεστ κάναμε εμείς στις πύλες εισόδου» εξήγησε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις