Απάτες τρακτέρ: Οργανωμένη σπείρα «αγόραζε» μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο γεωργικούς ελκυστήρες, τους παραλάμβανε και δεν κατέβαλλε ποτέ το αντίτιμο.
Απάτες τρακτέρ: Έντεκα απάτες, σε δέκα νομούς της χώρας, από πολυπρόσωπη σπείρα απατεώνων, τα μέλη της οποίας εντόπιζαν διαδικτυακές αγγελίες πώλησης γεωργικών ελκυστήρων και άλλων μηχανημάτων, προχωρούσαν στην «αγορά» και την παραλαβή τους, αλλά ποτέ δεν κατέβαλαν το αντίτιμο! Οι απάτες έχουν διαπραχθεί τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, στους Νομούς Έβρου, Καβάλας, Δράμας, Γρεβενών, Κοζάνης, Πέλλας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Κέρκυρας και Ηλείας. Για την υπόθεση των εξαπατήσεων, σχηματίστηκε δικογραφία από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Ορεστιάδας σε βάρος τριών ημεδαπών, μελών της σπείρας, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης κατ’ εξακολούθηση.
Οι αστυνομικοί, όπως προαναφέρθηκε, εξιχνίασαν συνολικά έντεκα 11 περιπτώσεις απάτης, ενώ η έρευνα συνεχίζεται καθώς πιστεύεται ότι τα θύματα είναι πολύ περισσότερα. «Ως προς τον τρόπο δράσης τους», πληροφορεί η ΕΛ.ΑΣ «τα μέλη της σπείρας αρχικά εντόπιζαν αγγελίες σε διαδικτυακές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αφορούσαν την πώληση γεωργικών ελκυστήρων, μηχανημάτων, εργαλείων και εξαρτημάτων.
Απάτες τρακτέρ: Τηλεφωνικές επικοινωνίες
Ακολουθούσαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολίτες που είχαν αναρτήσει τις αγγελίες, κατά την διάρκεια των οποίων οι δράστες, προσποιούμενοι τους αγοραστές, τους έπειθαν να πραγματοποιήσουν την συναλλαγή αγοροπωλησίας μέσω συγκεκριμένης τραπεζικής εφαρμογής. Στη συνέχεια καθοδηγούσαν τα θύματα τους στην πραγματοποίηση της συναλλαγής, καταφέρνοντας να τους εξαπατήσουν και να αποσπάσουν διάφορα χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς». Σημειώνεται ακόμη ότι κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, τα μέλη της σπείρας λάμβαναν προφυλάξεις, χρησιμοποιώντας πλήθος τηλεφωνικών συνδέσεων που ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα (αχυρανθρώπους).
Πάνω από 7.000 ευρώ η οικονομική ζημιά των πωλητών
Από την πρόοδο των ερευνών, διακριβώθηκε ότι το κύκλωμα, με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, διέπραξε έντεκα 11 περιπτώσεις απάτης, αποκομίζοντας συνολικά παράνομο περιουσιακό όφελος που ανέρχεται στις 7.100 ευρώ. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υπεβλήθη στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ορεστιάδας.
Προσοχή ιδιαίτερη, πάντως, συστήνει η Αστυνομία, σε κάποιους επιτήδειους, οι οποίοι εμφανιζόμενοι είτε ως υποψήφιοι αγοραστές είτε ως πωλητές τροχοφόρων , μέσω ηλεκτρονικών αγγελιών, έναν σκοπό έχουν. Να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν είτε χρήματα για δήθεν πώληση τροχοφόρου είτε να υπεξαιρέσουν ολόκληρα αυτοκίνητα, χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ.
Πωλητές ή υποψήφιοι αγοραστές
Για την περίπτωση, που οι δράστες εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων η ως πωλητές, το Alphafreepress, υπενθυμίζει τις συμβουλές, που έχει δώσει η Αστυνομία πρόσφατα, με αφορμή την εξιχνίαση παρόμοιας υπόθεσης. Οι δράστες χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές μεθοδολογίες (modus operandi), που περιγράφονται ως ακολούθως:
α) Οι δράστες εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων
Μέσω του διαδικτύου, αναζητούν και βρίσκουν ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση των ιδιοκτητών τους. Αφού έρχονται σε επικοινωνία με τους κατόχους των οχημάτων, συμφωνούν για την αγορά και το αντίτιμο της συναλλαγής. Στη συνέχεια, επιδεικνύουν στον πωλητή του οχήματος είτε ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού, στον οποίο φαίνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό του, είτε πλαστές βεβαιώσεις μεταφοράς εμβασμάτων στον προαναφερθέντα λογαριασμό.
Οι πωλητές των οχημάτων παραπλανούνται – πείθονται και χωρίς να έχουν διασταυρώσει αν είναι πραγματική η μεταφορά χρημάτων, υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις μεταβίβασης οχήματος, τις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούν για την μεταβίβαση του οχήματος στο όνομά τους. Οι δράστες, έχοντας στην κατοχή τους το όχημα εξαφανίζονται, χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα και συνήθως προβαίνουν στην άμεση μεταπώληση του οχήματος
β) Οι δράστες εμφανίζονται ως πωλητές των οχημάτων
Σε αυτή την περίπτωση, καταχωρούν μέσω διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης εικονικών οχημάτων, παντός τύπου, με σκοπό την εξαπάτηση υποψήφιων αγοραστών. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν τα προς πώληση οχήματα σε δελεαστικές τιμές. Οι υποψήφιοι αγοραστές έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και χωρίς να έχουν δει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το προς πώληση όχημα, πείθονται για τη φερεγγυότητα του υποτιθέμενου πωλητή και συμφωνούν για την αγορά του. Στη συνέχεια, καταβάλλουν σε λογαριασμό Πιστωτικού Ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί, ως προκαταβολή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το προς αγορά όχημα βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, πείθονται και καταβάλλουν αντίτιμο και για τη μεταφορά του. Οι δράστες, εφόσον τα χρήματα έχουν καταβληθεί στον υποδεικνυόμενο από αυτούς λογαριασμό, διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που κατατέθηκε στο Πιστωτικό Ίδρυμα. Τονίζεται, τέλος από την Αστυνομία, ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.
Δείτε ακόμη
Αναρχικοί πήγαν στον τάφο του «συμβόλου» των ΜΑΤ, Δαρείου – “Απάντηση”
Χριστούγεννα αλά… Πάσχα: Αυστηρά μέτρα, σκέψεις για το λιανεμπόριο
“Πλάκα” για τον αστυνομικό το σκηνικό με την ανθοδέσμη – Ένταση και στη Βουλή