Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Οικογενειακό Δίκαιο διαζύγιο: Οι πέντε αλλαγές που έρχονται με νομοσχέδιο
ΤΑ 5 ΣΗΜΕΙΑ

Οικογενειακό Δίκαιο διαζύγιο: Οι πέντε αλλαγές που έρχονται με νομοσχέδιο

Οικογενειακό Δίκαιο διαζύγιο: Αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και όσα ίσχυαν για τους διαζευγμένους γονείς φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης

Οικογενειακό Δίκαιο διαζύγιο: Σημαντικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και συγκεκριμένα στα διαζύγια και την επιμέλεια των παιδιών φέρνει νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο βρίσκεται πλέον στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας, προτού δοθεί στη δημόσια διαβούλευση, και αναμένεται να αλλάξει μετά από σχεδόν 40 χρόνια το οικογενειακό δίκαιο. Οι τροποποιήσεις αυτές αποτελούσαν πάγιο αίτημα χιλιάδων διαζευγμένων γονέων και συλλόγων -όπως ο Σύλλογος Συνεπιμέλεια- οι οποίοι διεκδικούσαν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά για τους γονείς που δεν έχουν την επιμέλεια.

Όπως ισχυρίζονται, μέχρι σήμερα, παρά τα όσα προβλέπει ο νόμος, ο γονέας που διατηρεί την επιμέλεια έχει τη, σχεδόν, απόλυτη ισχύ.

Οικογενειακό Δίκαιο διαζύγιο: Τι αλλάζει στα διαζύγια και την επιμέλεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου για το οικογενειακό δίκαιο που θα κατατεθεί εξετάζονται, μεταξύ άλλων, 5 βασικές αλλαγές για την επιμέλεια μετά το διαζύγιο.

1) Ελάχιστη επικοινωνία

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται το σύστημα της ελάχιστης επικοινωνίας από 1/3 έως και 50%. Τι σημαίνει αυτό; Αν ένα ζευγάρι χωρίσει και, για παράδειγμα, διατηρήσει η μητέρα την επιμέλεια, τότε ο πατέρας θα έχει δικαίωμα ελάχιστης επικοινωνίας στο 1/3 έως και 50% του συνολικού χρόνου. Μένει να αποσαφηνιστεί το πώς θα υπολογίζεται το ποσοστό ελάχιστης επικοινωνίας, δηλαδή αν θα καθορίζεται σε ώρες της ημέρας ή ημέρες. Οι ενδιαφερόμενοι Σύλλογοι ζητούσαν 50%, όμως το 1/3 φαίνεται να τους ικανοποιεί.

2) Με συμφωνία οι σοβαρές αποφάσεις

Κατά τις ίδιες πηγές, άρθρο του νομοσχεδίου θα επιβάλλει τη συμφωνία των δυο γονέων για λήψη σημαντικών αποφάσεων όπως, για παράδειγμα, η επιλογή σχολείου ή άλλα σοβαρά ζητήματα της ζωής και καθημερινότητας του παιδιού.

3) «Φρένο» σε απροειδοποίητη αλλαγή τόπου διαμονής

Η δεύτερη τροποποίηση που φέρνει το νομοσχέδιο για τα διαζύγια έρχεται να βάλει «φρένο» στο φαινόμενο της εν κρυπτώ αλλαγής του τόπου διαμονής του παιδιού. Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου ο γονέας που έχει την επιμέλεια, αλλάζει τόπο διαμονής δίχως να ενημερώσει τον έτερο γονέα. Πλέον, με το νομοσχέδιο η αλλαγή του νόμου διαμονής του παιδιού δεν θα μπορεί να γίνεται απροειδοποίητα. Θα απαιτείται είτε έγγραφη συμφωνία των δυο γονέων είτε δικαστική απόφαση.

4) Εισάγεται ο όρος της γονεϊκής αποξένωσης

Στο νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο εισάγεται ο όρος της γονεϊκής αποξένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το εν λόγω άρθρο θα ορίζεται ότι οι δικαστές, προτού πάρουν αποφάσεις, θα πρέπει να εξετάζουν την πραγματική σχέση των γονέων με τα παιδιά τους και τη συμπεριφορά που επέδειξαν μεταξύ τους αλλά και προς το παιδί. Επιπλέον, ο δικαστής θα πρέπει να έχει ως κίνητρο την αποτροπή της αποξένωσης του γονέα -που δεν έχει την επιμέλεια- από το παιδί.

5) Οικογενειακός διαμεσολαβητής

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή εξετάζει να εισάγει στο νομοσχέδιο για τα διαζύγια και την επιμέλεια τον θεσμό του οικογενειακού διαμεσολαβητή, ο οποίος -μόνο όταν απαιτείται- θα αναλαμβάνει να διατηρεί τις ισορροπίες για τις παραπάνω νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις