Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά – Φλώρος: “Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο – Ετοιμαστείτε”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά – Φλώρος: “Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο – Ετοιμαστείτε”

Ελληνοτουρκικά - Φλώρος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι παρά τη μεγάλη ένταση των προηγούμενων μηνών, Ελλάδα και Τουρκία δεν φτάσανε κοντά σε πόλεμο - Η διαταγή Φλώρου και η ανησυχία

Ελληνοτουρκικά – Φλώρος: Με την Άγκυρα να συνεχίζει την προκλητική ρητορική, αδιαφορώντας επιδεικτικά για την ένταση που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική πλευρά κάθε άλλο παρά “ήσυχη” δεν είναι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις… ζεσταίνουν τις μηχανές, σε μια προσπάθεια να βρίσκονται πάντοτε ένα βήμα μπροστά. Κι ως τώρα, καταφέρνουν να διατηρούν με άψογο τρόπο ψηλά το ηθικό, χωρίς να χάνουν στιγμή την ψυχραιμία τους. Είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία απολαμβάνει να διατηρεί την ένταση στο “κόκκινο”, την ώρα που ΗΠΑ και Ευρώπη “μαγειρεύουν” κυρώσεις. Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα και από την έκδοση δυο ακόμα προκλητικών NAVTEX για ασκήσεις του Πολεμικού της Ναυτικού και μάλιστα σε δύο “απαγορευμένες” περιοχές, η μία κοντά στη Ρόδο και η άλλη νοτίως της Κρήτης.

Μπορεί ο σουλτάνος να κάνει απόπειρες να καλοπιάσει τους ηγέτες για να σώσει την οικονομία του και να ρίξει στα μαλακά τις κυρώσεις – ή συνέπειες όπως επιθυμούν πολλοί να τις αποκαλούν – όμως η Ελλάδα δεν “μασάει”. Μετά από μήνες μιας εκρηκτικής κατάστασης, δύσκολα κάποιος θα πίστευε τις «μπλόφες» του, όπως η απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία είναι πλέον σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και αυτό την κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη.

Κρίσιμη σύσκεψη

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» το γνωρίζουν καλά αυτό και θέλουν να προλάβουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Άγκυρας και να την τελειώσουν εν τη γενέσει της. Δεν είναι προφανώς καθόλου τυχαία η σύσκεψη που συγκάλεσε την περασμένη Δευτέρα (30.12) ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και έλαβαν μέρος εκτός από τους Αρχηγούς των Κλάδων, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, οι Αρχηγοί – Διοικητές Μειζόνων Διοικήσεων, οι Υπαρχηγοί και οι Επιτελάρχες των Γενικών Επιτελείων και οι Διευθυντές των Κλάδων του ΓΕΕΘΑ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η στρατιωτική ηγεσία ανέλυσε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Μεσόγειο, τις πρακτικές της Τουρκίας, τους κινδύνους που ελλοχεύουν το αμέσως επόμενο διάστημα και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μέσα, τα οπλικά συστήματα και το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η στρατιωτική ηγεσία αναγνώρισε πως εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης με την Τουρκία υπάρχει λογική κούραση στο προσωπικό και καταπόνηση στα μέσα. Ιδίως το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού εν πλω από τον Ιούλιο. Ωστόσο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Επιτελείς συμφώνησαν και αποφάσισαν πως η κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης πρέπει να διατηρηθεί, ώστε να παραμείνει στον ύψιστο βαθμό η επιχειρησιακή ετοιμότητα των τριών Κλάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε εντολή άμεσης αποκατάστασης τυχόν προβλημάτων και επαναφοράς σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση όλων των μέσων και οπλικών συστημάτων με ετοιμότητα άμεσης αντίδρασης όταν και όπου απαιτηθεί. Η στρατιωτική ηγεσία θέλει να «θωρακίσει» όσο το δυνατόν καλύτερα τα σύνορα της χώρας και παράλληλα να διατηρήσει τους πάντες σε μέγιστη επαγρύπνηση. Ακόμη και με το υπάρχον δυναμικό και με όσα μέσα και οπλισμό διαθέτουν, θα συνεχίσουν με επιτυχία να φέρνουν σε πέρας την αποστολή που τους έχει ανατεθεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Toυρκία: Η Ελλάδα παίζει με την φωτιά

Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα έχουν… λυσσάξει και με την άσκηση Μέδουσα. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Κύπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνουν στην Ανατολική Μεσόγειο επίδειξη δύναμης εναντίον μας, τονίζουν. Οι Τούρκοι αναφέρουν πως με μήνυμα του στο Twitter «ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ελλάδας Φλώρος υπερέβη τα εσκαμμένα» ενώ υπογραμμίζουν πως «η Ελλάδα παίζει με φωτιά!». Αιτία στάθηκε το tweet του Έλληνα αρχηγού αναφορικά με την άσκηση Μέδουσα στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το οποίο η άσκηση είναι ένα «ισχυρό μήνυμα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

 Μητσοτάκης: Πόσο κοντά φτάσαμε σε πολεμική σύρραξη με την Τουρκία

Δεν πρόκειται για υπερβολές. Σε ερώτηση άλλωστε του Αντώνη Σρόιτερ “αν ήρθαμε κοντά σε σύρραξη με τη γείτονα”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα. “Δεν φτάσαμε κοντά σε αυτά που είπατε, αλλά υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους δύο στόλους να είναι απέναντι στο Αιγαίο. Περάσαμε πολλούς δύσκολους μήνες με την επιθετικότητα της Τουρκίας, στιγμές έντασης, αλλά έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί και ταυτόχρονα αποφασιστικοί”.

Παράλληλα, ανέφερε πως δεν είναι προς όφελος ούτε της Τουρκίας να συντηρείται αυτή η ένταση και την κάλεσε να επαναξιολογήσει τη σχέση της με την Ευρώπη. Δεν μπορεί να έχει η ίδια δίκιο και όλοι οι άλλοι άδικο, σημείωσε. Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως η συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής. Σημείωσε ότι αυτό που έχουμε πετύχει είναι να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές. Αυτό δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, συμπλήρωσε και τόνισε ότι χρειάστηκε συστηματική διπλωματική δουλειά.

Θα χρειαστούμε μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε πως έδωσε στην Τουρκία δύο επιλογές τον Οκτώβριο και επισήμανε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν αγκάλιασε τη θετική ατζέντα. Σε ό,τι αφορά τον βαθμό των μέτρων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να προεξοφλήσει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος. “Δεν αναφέρομαι στην αυτονόητη στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έχει πάρει μια απόφαση με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Όλα είναι στο τραπέζι. Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με την Ελλάδα” εξήγησε.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει ένταση στη θάλασσα, το ένα μείζον ζήτημα που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, των θαλάσσιων ζωνών. “Έχουμε διαφωνία αυτή τη στιγμή για την ΑΟΖ στις περιοχές αυτές. Αν δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση, να πάμε στο Δικαστήριο στη Χάγη” επανέλαβε.

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι που πρέπει να αλλάξει στάση και κατέστησε σαφές: Θα χρειαστούμε μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης”. Σημείωσε ακόμα ότι η Τουρκία είχε δυνατότητα να αποσύρει από τον Οκτώβριο το Oruc Reis και το έκανε 10 ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις