Χριστούγεννα κορονοϊός: Την Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 579 διασωληνωμένους και 102 θανάτους - Η ανησυχία έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο επαναλειτουργίας των καταστημάτων λιανικής, των κομμωτηρίων και των εκκλησιών
Χριστούγεννα κορονοϊός: Ενώ πολλοί προετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα, σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν το κακό της πανδημίας έστω και για λίγες ημέρες, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετα στο άνοιγμα της αγοράς ενόψει εορτών. Τα κρούσματα του κορωνοϊού υποχωρούν με ρυθμούς χελώνας, ενώ η πίεση στις ΜΕΘ εμμένει, παρότι διανύουμε την πέμπτη εβδομάδα του lockdown. Την Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.382 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 579 ασθενείς διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 102 ακόμη θανάτους από την πανδημία. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στο άνοιγμα των καταστημάτων στις 14 Δεκεμβρίου.
«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα. Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και την Ήπειρο, που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω πόσο καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Λινού: Μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς από τα κομμωτήρια
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανοίγματος κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, τονίζοντας ότι η Επιτροπή και η Πολιτεία μελετούν τον κίνδυνο διασποράς. «Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».
Βατόπουλος: Δεν αντέχουμε αύξηση κρουσμάτων
«Η πολιτεία θα πρέπει να ανοίξει την οικονομία με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή αύξηση της κινητικότητας», σημείωσε με τη σειρά του το απόγευμα ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Αύξηση κρουσμάτων δεν αντέχουμε», υπογράμμισε ο καθηγητής, και επισήμανε ξανά ότι δεδομένου πως και η κατάσταση στην αγορά είναι οριακή, «πρέπει να έχουμε το δυνατόν μικρότερη αύξηση της κινητικότητας».
«Η χαλάρωση των μέτρων σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να φέρει έντονη πίεση στο σύστημα υγείας. Η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή», σημείωσε με έμφαση, κατά τη ζωντανή ενημέρωση για τον κορωνοϊό τη Δευτέρα, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Για υποτονική βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα έκανε άλλωστε λόγο και η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου. Η ανησυχία των ειδικών έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει τον ασφαλέστερο τρόπο επαναλειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης, των κομμωτηρίων και των εκκλησιών από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.
«Θα ανοίξουμε και θα ανεβαίνουν τα κρούσματα λόγω της κινητικότητας», επισήμανε το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι «είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή: να ανοίξουμε με ένα σχετικά λελογισμένο ρίσκο, και από την άλλη να μην καταστραφούν επιχειρήσεις».
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου για τις εκκλησίες
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ενδεχόμενο ανοίγματος των εκκλησιών τις ημέρες των εορτών. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε το πρωί ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μένουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες, ώστε να ληφθούν αποφάσεις», είπε ο κ. Πέτσας.
Ωστόσο, διατυπώνονται προτάσεις, έτσι ώστε και οι μεγάλες εορτές να τιμηθούν παρουσία πιστών στους ναούς, αλλά και η Εκκλησία να συνεχίσει να τηρεί ευλαβικά τα μέτρα της Πολιτείας για την πρόληψη κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι παραμονή και ανήμερα Χριστούγεννα, του Αγίου Βασιλείου (Πρωτοχρονιά), και παραμονή και ανήμερα Φώτων, να γίνουν περισσότερες λειτουργίες από τις συνήθεις, ώστε να μπορούν να είναι παρόντες πιστοί στους ναούς, με ανώτερο όριο τους 50 για τους μεγάλους και λιγότερες (ανάλογα με τα τετραγωνικά κάθε ναού) για τους μικρότερους.
Τρίτη λειτουργία
Για παράδειγμα, η σκέψη για ανήμερα τα Χριστούγεννα, όπου γίνονται δυο λειτουργίες στις 5 και στις 7 το πρωί, είναι να προστεθεί άλλη μια στις 9. Ο αριθμός των λειτουργιών ωστόσο θα είναι στην ποιμαντική διάκριση κάθε μητροπολίτη αλλά θα εξαρτάται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής και αν πρόκειται για ύπαιθρο ή αστικό κέντρο. Έτσι, στη Βόρεια Ελλάδα οι λειτουργίες θα μπορεί να είναι πολλές παραπάνω ενώ σε περιοχές με λιγότερα κρούσματα και πληθυσμό, αντίστοιχα λιγότερες.
Σε ό,τι αφορά στον εορτασμό των Φώτων και τον Αγιασμό των υδάτων, στην Εκκλησία σκέφτονται να μη γίνει λιτάνευση και η τελετή του αγιασμού να γίνει εντός των ναών με ρίψη του Σταυρού στην κολυμπήθρα. Παράλληλα, οι ιεράρχες προτείνουν να υπάρχει αγιασμός σε μικρά ατομικά μπουκαλάκια για τους πιστούς, όπως και αντίδωρο στους εξωτερικούς χώρους των ναών, ώστε να μπορούν να τα παραλάβουν με πειθαρχία και τήρηση των αποστάσεων. Τέλος, εκτιμάται ότι κατά το δωδεκαήμερο, οι εκκλησίες θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτές για ατομική προσευχή, ώστε να μπορεί ο πιστός να ανάψει ένα κερί κλπ.