Λύματα Θεσσαλονίκη – κορονοϊός: Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη καθώς σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ η συγκέντρωση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα της πόλης επιτέλους εμφανίζει καθοδική πορεία. “Ξεμπλοκάραμε αλλά δεν εφησυχάζουμε” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παπαϊωάννου ανακοινώνοντας σήμερα στην εκπομπή “Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα”, στον Real Fm 107,1 τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων που έγιναν από τη διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος και τα οποία αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής και την εξέλιξη στο “μέτωπο” του κορονοϊού.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου -ο οποίος είναι επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας που διεξάγει την έρευνα και παρακολουθεί τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-Cov-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης- η μέση τιμή αυτής της εβδομάδας σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης είναι μειωμένη κατά 36%, γεγονός που σημαίνει πως η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα -η οποία είχε οριζοντιωθεί για περίπου επτά μέρες με τον πρύτανη να χτυπά τότε τον κώδωνα του κινδύνου- καταγράφει πτώση.
Στα επίπεδα της 26ης -27ης Οκτωβρίου
Σύμφωνα με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και αναμένεται να αποτυπωθεί και σε επίπεδο κρουσμάτων μέχρι την επόμενη Κυριακή και Δευτέρα. Σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου, βρισκόμαστε στα επίπεδα περίπου της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Επισήμανε δε πως τις επόμενες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη θα κινείται σταθερά κάτω από τα 400 ημερησίως.
“Ναι μεν πάμε καλύτερα αλλά δεν εφησυχάζουμε”, σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου προσθέτοντας πως “δεν είμαστε στο επίπεδο εκείνο που θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε την οποιαδήποτε άρση του όποιου μέτρου”.
Εύκολο ένα ριμπάουντ
Αναφερόμενος πάντως στο ενδεχόμενο επανεκκίνησης τομέων της οικονομίας ο κ. Παπαϊωάννου επέμεινε στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων, καθώς το “ιικό φορτίο υποβόσκει” και “είναι πολύ εύκολο να γίνει το ριμπάουντ προς τα πάνω όπως έγινε στις Βρυξέλλες και στο Άμστερνταμ”.