ΗΠΑ Facebook: Τεράστιους νομικούς μπελάδες καλείται να αντιμετωπίσει το Facebook, καθώς 46 πολιτείες των ΗΠΑ καταγγέλλουν παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας
ΗΠΑ Facebook: Με σχεδόν… όλες τις ΗΠΑ καλείται να τα βάλει το Facebook, καθώς όχι μία, ούτε δύο, αλλά 48 πολιτείες έχουν υποβάλει αγωγή κατά της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Η αρχή έγινε από την γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης, η οποία μαζί με άλλες 47 πολιτείες υπέβαλαν αγωγή για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, κατηγορώντας το Facebook για κατάχρηση της ισχυρής της θέσης στην αγορά των social media κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να συντρίψει τους μικρότερους ανταγωνιστές της. Παράλληλα η αγωγή των πολιτειών κατηγορεί επίσης το Facebook πως χρησιμοποιεί την κυριαρχία του στην αγορά για να συλλέξει δεδομένα χρηστών, αποκομίζοντας υψηλά κέρδη σε διαφημιστικά έσοδα.
Ένας ισχυρισμός που συχνά γίνεται εναντίον του Facebook είναι ότι έχει προσπαθήσει στρατηγικά να αγοράσει μικρούς πιθανούς αντιπάλους. Περιπτώσεις, όπως είχαν γίνει δηλαδή, με το Instagram το 2012 και το WhatsApp το 2014. Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε υποστηρίξει στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο ότι η εταιρεία διαθέτει μια σειρά ανταγωνιστών, συμπεριλαμβανομένων άλλων τεχνολογικών κολοσσών και υπερασπίστηκε τις εξαγορές, λέγοντας ότι η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων βοήθησε να επεκταθούν από μικρές, ασήμαντες εταιρείες σε κυρίαρχους παίκτες στον τομέα της τεχνολογίας.
«Να εμποδίσουμε την επιθετική εξαγορά»
Τις αγωγές κατά του Facebook τις ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και η γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς. Από την πλευρά της η Επιτροπή ζήτησε από δικαστήριο να αναγκάσει την εταιρεία να πουλήσει τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων Instagram και WhatsApp, ενώ η Τζέιμς στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου τόνισε: «Είναι πραγματικά εξαιρετικά σημαντικό να εμποδίσουμε αυτήν την επιθετική εξαγορά εταιρειών και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην αγορά». Η Τζέιμς πρόσθεσε ότι το Facebook «χρησιμοποίησε τη μονοπωλιακή δύναμή του για να συντρίψει τους μικρότερους αντιπάλους του και να αποκρούσει τον ανταγωνισμό, όλα σε βάρος των καθημερινών χρηστών».
Η αντίδραση του Facebook
Από την πλευρά του, το Facebook χαρακτήρισε τις κυβερνητικές ενέργειες ως «ρεβιζιονιστική ιστορία» που τιμωρεί τις επιτυχημένες επιχειρήσεις και σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμπορίου διέγραψε τις εξαγορές Instagram και WhatsApp πριν από χρόνια. Να σημειώσουμε πως το Facebook αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο με 2,7 δισ. χρήστες, η αξία του είναι περί τα 800 δισ. δολαρίων, ενώ ο ιδρυτής της. Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είναι ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ενώ να υπενθυμίσουμε πως δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η ιστοσελίδα μπλέκει σε νομικές περιπέτειες. Η Επιτροπή Εμπορίου είχε επιβάλλει πρόστιμο στο Facebook ύψους 5 δισ. δολαρίων το 2019 για παραβιάσεις της προσωπικής ζωής των χρηστών, ενώ θέσπισε νέο εποπτικό μηχανισμό και περιορισμούς στην εταιρεία. Το πρόστιμο αυτό ήταν το μεγαλύτερο που είχε επιβάλλει ποτέ η Επιτροπή σε μια εταιρεία τεχνολογίας.