Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύνοδος Κορυφής – Τουρκία: Μάχη μέχρις εσχάτων για τις κυρώσεις
ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ

Σύνοδος Κορυφής – Τουρκία: Μάχη μέχρις εσχάτων για τις κυρώσεις

Σύνοδος Κορυφής - Τουρκία: Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου οι κυρώσεις- Τα ελληνικά αιτήματα και το προσχέδιο - Η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα

Σύνοδος Κορυφής – Τουρκία: Η ώρα της αλήθειας για την Τουρκία έφτασε. Ελλάδα και Κύπρος, ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στην γειτονική χώρα τονίζοντας ότι «ενεργεί έξω από τα όρια της διεθνούς νομιμότητας, και έχει καταστεί, δυστυχώς, ο ταραχοποιός της περιοχής». Η μάχη θα είναι αναμφισβήτητα πολύ δύσκολη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναφέρει το αίτημα για εμπάργκο στην πώληση όπλων από χώρες της ΕΕ στην Τουρκία υπογραμμίζοντας πως κρίνεται πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης και πολλά θα κριθούν στις δια ζώσης συζητήσεις και στο δείπνο των «27» ηγετών στις Βρυξέλλες.

«Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα ήθελα να αντιμετωπίσουμε τη σημαντική διεθνή ατζέντα μας. Μετά τις εκλογές, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα φάση και πρέπει να θέσουμε τη βάση για μια ισχυρή και ισότιμη εταιρική σχέση. Όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, θα επιστρέψουμε επίσης στις σχέσεις με την Τουρκία», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους προς τους ηγέτες, εν όψει της Συνόδου.

Οι σύμμαχοι

Στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου είναι σταθερά Γαλλία, Αυστρία, Σλοβενία και Σλοβακία. Κομβικό ρόλο όμως αναμένεται να παίξει η Γερμανία που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, και εμφανίζεται απρόθυμη για σκληρές κυρώσεις στην γείτονα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα περιμένει να μπουν κάποιες ήπιες κυρώσεις, όπως γίνεται στην περίπτωση της Κύπρου που επιβάλλονται κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες για τις παράνομες γεωτρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν τρόπους αντίδρασης στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας στην Αγκυρα προθεσμία μέχρι τη συνάντηση των ηγετών αυτόν τον μήνα για να μειώσει την ένταση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο νέων κυρώσεων.

Σύμφωνα με το Προσχέδιο Συμπερασμάτων της αυριανής Συνόδου Κορυφής, το Συμβούλιο θα προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894, και, αν χρειαστεί, θα εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης. Παράλληλα, καλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονται και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφερόμενος στην τουρκική συμπεριφορά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών, που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα ημέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».

Κοινή επιστολή 53 Γερμανών και Ελλήνων ευρωβουλευτών στη Μέρκελ

Επιστολή στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ απέστειλαν 53 ευρωβουλευτές από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Με αυτήν ζητούν από το Βερολίνο να αναστείλει αμέσως την παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία. Οι 53 ευρωβουλευτές “ανησυχούν πολύ για τις απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας εναντίον κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και φοβούνται ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που παράγονται στη Γερμανία σε αυτή τη σύγκρουση”, όπως αναφέρεται στην επιστολή τους.

Η επιστολή των 53 ευρωβουλευτών προέκυψε από κοινή πρωτοβουλία της Γερμανίδας ευρωβουλεύτριας των Πρασίνων Χάννα Νόιμαν και της Ελληνίδας ευρωβουλεύτριας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρίας Σπυράκη.

Μεταξύ άλλων, την συνυπογράφουν οι εξής Έλληνες ευρωβουλευτές: Νίκος Ανδρουλάκης, Κώστας Αρβανίτης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Εμανουήλ Φράγκος, Αλέξης Γεωργούλης, Εύα Καϊλή, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Γιώργος Κύρτσος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Θοδωρής Ζαγοράκης.

Επιστολή σε Σάντεθ και Ιγκλέσιας για ναυπήγηση τουρκικού αεροπλανοφόρου

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς της Ελλάδας και της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και στον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας. Με την επιστολή ζητούν το «πάγωμα» της συνεργασίας ισπανικών εταιρειών με την Τουρκία, σε ότι αφορά τη ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου «Αναντολού».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή η ναυπήγηση του αεροπλανοφόρου, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί αντίγραφο του ισπανικού αεροπλανοφόρου ¨Χουάν Κάρλος Ι¨, ξεκίνησε πολύ πριν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι PODEMOS σχηματίσουν Κυβέρνηση. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια η πολιτική του Ερντογάν έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε πιο επιθετική, επιβάλλεται η επιβολή εμπάργκο όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία, μέχρις ότου ο Ερντογάν και η Κυβέρνηση της Τουρκίας υιοθετήσουν πολιτική καλής γειτονίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, στη βάση Ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι: Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Επικεφαλής της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ανδρουλάκης, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Λευτέρης Χριστοφόρου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Παπαδάκης, Επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΕΔΕΚ, Γεώργιος Κύρτσος, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Στάνο: Στους ηγέτες της ΕΕ η απόφαση για την Τουρκία – “Όλα είναι στο τραπέζι”

Οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η Ένωση απέναντι στην Τουρκία, “ποια απόφαση θα ληφθεί, ποια μέτρα θα επιβληθούν ή θα αποφασιστούν” τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων υπογραμμίζοντας ότι “όλα είναι στο τραπέζι”.

“Η Τουρκία συνεχίζει με τα βήματα τα οποία οδήγησαν χθες τον ύπατο εκπρόσωπο να δηλώσει ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις” σημείωσε ο Πίτερ Στάνο. Αναφορικά με τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι οι εργασίες “έχουν ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο”, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες προς ανακοίνωση.

Πάντως, Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε διαρκή διαβούλευση προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις και να πάρουν μέτρα σε βάρος της Τουρκίας.

Σύνοδος Κορυφής: Προετοιμασία πρόσθετων κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα ζητήσουν οι ηγέτες

Οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν την προετοιμασία πρόσθετων κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις δραστηριότητες γεωτρήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είδε το POLITICO. Σύμφωνα με το δημοσίευμα “οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να διεξάγονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου που εκτείνεται 200 ​​ναυτικά μίλια από την ακτή”, αναφέρει το σχέδιο κειμένου που οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Το Politico αναφέρει ότι σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της πίεσης στην Άγκυρα για να σταματήσει τις γεωτρήσεις, το έγγραφο “καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες λίστες” σχετικά με τον υφιστάμενο μηχανισμό για κυρώσεις σε βάρος Τούρκων αξιωματούχων. Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο επέκτεινε για ένα έτος τις κυρώσεις που στοχεύουν σήμερα δύο άτομα. Το έγγραφο ανοίγει επίσης το δρόμο για ευρύτερα μέτρα αποτροπής. Καλεί το Συμβούλιο “εάν χρειαστεί, να εργασθεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης”.

Τι άλλο εξετάζεται

Σύμφωνα με έναν ανώτερο διπλωμάτη της ΕΕ, μια πιθανή επιλογή είναι να καταστούν οι λιμένες και οι υπηρεσίες της ΕΕ απρόσιτες σε τουρκικά πλοία που συμμετέχουν στις εξερευνήσεις στα επίμαχα ύδατα. Το κείμενο σημειώνει επίσης την απόσυρση του τουρκικού πλοίου Oruç Reis από τις σεισμικές εξερευνητικές του δραστηριότητες στην αμφισβητούμενη ζώνη, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “πιστεύει ότι αυτό θα διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει την έγκαιρη επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ”

Το σχέδιο, το οποίο συζητήθηκε από πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη, θα μπορούσε να αλλάξει, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ. Αλλά ξεκινώντας τη διαδικασία για νέες κυρώσεις, η πρόθεση είναι να δοθεί σε άλλες επιλογές μια ευκαιρία να δουλέψουν, είπε ένας τρίτος διπλωμάτης της ΕΕ. “Είναι επίσης ένας τρόπος να κερδίσουμε λίγο χρόνο, να δώσουμε στη διπλωματία περισσότερο χώρο”, όπως ανέφερε.

‘Η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι’

Για το σκοπό αυτό, το έγγραφο τονίζει ότι “η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της”, αναφερόμενη στην επανέναρξη για παράδειγμα των συνομιλιών για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. “Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη φιλοξενίας συριακών προσφύγων στην Τουρκία”, σύμφωνα με το κείμενο.

Στη Σύνοδο Κορυφής τους τον Οκτώβριο, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν πώς να αντιδράσουν στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έδωσαν στην Τουρκία μέχρι τη συνάντηση των ηγετών αυτού του μήνα την ευκαιρία να μειώσουν τις εντάσεις και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο νέων κυρώσεων. Ωστόσο, η Τουρκία επανέλαβε μέχρι πρόσφατα τις σεισμικές εξερευνήσεις της στα επίμαχα ύδατα (αφού τις σταμάτησε λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου), γράφει το Politico.

“Η Άγκυρα έχει επίσης αναζωπυρώσει τις εντάσεις στην Κύπρο τον περασμένο μήνα, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε λύση “δύο κρατών” για το νησί, η οποία έχει διαιρεθεί από την εισβολή της Τουρκίας το 1974, αντί της ομοσπονδιακής λύσης που υποστηρίζεται από την ΕΕ και τον ΟΗΕ

Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία πιέζουν για μια ισχυρότερη στάση της ΕΕ

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία πίεσαν για μια ισχυρότερη στάση της ΕΕ σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, τόνισαν ότι δεν ήθελαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις με ένα μέλος του ΝΑΤΟ και την ένταξη στην ΕΕ, η οποία είναι επίσης βασικός εμπορικός εταίρος, τονίζει το δημοσίευμα.

Η Άγκυρα παίζει επίσης βασικό ρόλο στη διαχείριση της μετανάστευσης από τη Συρία στην ΕΕ και τώρα παίζει σημαντικό ρόλο στη Λιβύη από όπου αναχωρούν πολλοί μετανάστες.

SZ για Σύνοδο Κορυφής: Αν η ΕΕ θέλει η Τουρκία να τη λαμβάνει υπόψη, οφείλει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στην αντιμετώπιση της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Όταν βρεθούν τη Πέμπτη οι ηγέτες της ΕΕ θα τους απασχολήσει για μια ακόμα φορά ένα επίπονο ερώτημα: Ποια στάση να τηρήσουμε απέναντι στην Τουρκία;», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Σταράτα λόγια με τη Τουρκία». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Ελλάδα και Κύπρος ζητούν επιβολή κυρώσεων.

Με τη στήριξη της Γαλλίας θέλουν να δουν την Άγκυρα να πληρώνει επιτέλους ένα τίμημα για την θρασεία πολιτική της. Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει ερευνητικά σκάφη σε θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες εγείρουν αξιώσεις οι χώρες-μέλη Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορεί να αναμένει αποδοχή ή ενδεχομένως και ενθάρρυνση. Πόσο μάλλον όταν αποστέλλει πολεμικά πλοία για να υπογραμμίσει τις αξιώσεις του. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλήνων και Κυπρίων στη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.

Όμως στην επίλυση πρέπει να φθάσουμε με διπλωματικά μέσα ή ενώπιον δικαστηρίων. Η προσπάθεια επιβολής δια της στρατιωτικής ισχύος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αν η ΕΕ θέλει η Τουρκία να τη λαμβάνει υπόψη οφείλει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη. Σε λίγο ο ένοικος στο Λευκό Οίκο θα αλλάξει, την ώρα που οι διαφωνίες Ουάσιγκτον-Άγκυρας είναι πιο έντονες από ποτέ. Τότε θα αποδειχθεί ωφέλιμο για τον πρόεδρο Ερντογάν αν έχει κάποιους φίλους στην Ευρώπη».

Αποστάσεις Μέρκελ

Σε ομιλία της πάντως το πρωί στη γερμανική βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της για τη στάση που θα τηρήσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αναφερομένη στο θέμα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, επειδή δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί στο βαθμό που θα ήθελε η πρόταση που έκανε στην αρχή της γερμανικής προεδρίας για τη διεξαγωγή ενός εντατικού διαλόγου ΕΕ-Αγκυρας: “Οι δραστηριότητες συνεχίζονται” στην Ανατολική Μεσόγειο και “ιδιαίτερα η Κύπρος πλήττεται από αυτές”. “Συνεπώς”, πρόσθεσε, “θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε περαιτέρω”.

Σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, η κ. Μέρκελ δεν τόνισε, όπως συνηθίζει, τη σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και την ασφάλεια της ΕΕ. Ενδεχομένως αυτό να είναι μια ένδειξη, ότι η καγκελάριος αυτή τη φορά δεν πρόκειται να απορρίψει κάθε είδους κυρώσεων.

Καλίν: Οι κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν

Mιλώντας χθες σε εκδήλωση του γραφείου Βρυξελλών του German Marshall Fund of the United States, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το προσχέδιο των συμπερασμάτων. «Ελπίζω να απαλειφθούν οι αναφορές σε κυρώσεις», είπε ο κ. Καλίν, τονίζοντας ότι «δεν θα λειτουργήσουν, θα έχουν το αντίθετο (από το επιδιωκόμενο) αποτέλεσμα». Η Τουρκία επιθυμεί να καταγράψει πρόοδο στην υποψηφιότητά της για ένταξη στην Ε.Ε., είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, αλλά «δεν πρέπει η ευρύτερη γεωστρατηγική ατζέντα» Ε.Ε. – Τουρκίας να «καταστεί όμηρος των στενών συμφερόντων ενός ή δύο κρατών-μελών». Κάτι τέτοιο, προειδοποίησε, «θα πλήξει μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της Ε.Ε.».

Κάνοντας ειδική αναφορά στο Κυπριακό, ο κ. Καλίν είπε ότι «όσοι γνωρίζουν τα ζητήματα ξέρουν ότι έχουμε υπάρξει πάρα πολύ εποικοδομητικοί, πάρα πολύ υπομονετικοί». Υπενθύμισε ότι οι Ελληνοκύπριοι ήταν αυτοί που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, το οποίο είχαν αποδεχθεί οι Τουρκοκύπριοι, και άφησε αιχμές προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν-Μοντανά. «Οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχονται τους Τουρκοκύπριους ως “ίσοι προς ίσους”», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό είναι το θεμελιώδες ζήτημα. Τα υπόλοιπα είναι όλα συμπτώματα αυτού».

Τέλος, ο κ. Καλίν χαιρέτισε κι αυτός –όπως και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι– τη συμβολή της Γερμανίας στην απόπειρα επανέναρξης διμερών επαφών με την Ελλάδα. Το Βερολίνο, είπε, έχει υπάρξει «εξαιρετικά, αξιοσημείωτα εποικοδομητικό», αποδίδοντας τη μη επανέναρξη των συνομιλιών στην αδιαλλαξία της Αθήνας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις