Άνοιγμα καταστημάτων Πέτσας: Όσον αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, των εκκλησιών και των κομμωτηρίων, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Παρασκευή,
Άνοιγμα καταστημάτων Πέτσας: «Καμπανάκια κινδύνου» έκρουσε ο Στέλιος Πέτσας μετά τις εικόνες συνωστισμού σε Harrods και Γαλλία. «Είναι βέβαιο ότι δε θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ενώ όσον αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, των εκκλησιών και των κομμωτηρίων, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Παρασκευή, ωστόσο έκανε λόγο για διχογνωμία στις τάξεις των λοιμωξιολόγων σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων. «Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν υπάρχει η αποσυμφόρηση στις ΜΕΘ με το βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα» τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε τέτοιο άνοιγμα που να φέρει στην Ελλάδα εικόνες όπως αυτές στο Harrods».
Αναφερόμενος στην περίπτωση που τελικά λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε οποιαδήποτε μορφή, ο κ. Πέτσας είπε ότι θα υπάρξει και ελαστικοποίηση του βραδινού ωραρίου για τις μετακινήσεις. Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στην αποστολή των SMS για τις μετακινήσεις, κάνοντας λόγο για κρίσιμες εβδομάδες και επαναλαμβάνοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα κάθε οικογένεια θα τα περάσει με άλλη μία που θα επιλέξει. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τρίτο κύμα, καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Να δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση, να προσέξουμε τις επαφές μας. Με την οικογένεια μας, με το στενό κύκλο μας να μείνουμε σπίτι για να περιορίσουμε τη τη διασπορά» τόνισε. Εξήγησε ότι αρκετές εβδομάδες μείναμε σε καθεστώς lockdown και ότι θα παραμείνουμε έως τις 7 Ιανουαρίου στις βασικές μας δραστηριότητες. «Είναι αχτίδα αισιοδοξίας το εμβόλιο, ας φροντίσουμε αυτό να γίνει χωρίς προβλήματα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ελληνοτουρκικά
Σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις στην Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο αν δεν πάρει κάτι». Δήλωσε ότι στο τραπέζι υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα, όπως η επέκταση των κυρώσεων που είχαν αποφασιστεί τον Οκτώβριο του ’19 για πρόσωπα και εταιρείες που συμμετέχουν στις τουρκικές γεωτρήσεις, η επέκταση του εύρους των κυρώσεων πέραν της εξορυκτικής δραστηριότητας αν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα βάλει στο χαρτί τις κυρώσεις αλλά και τι θα γίνει με το εμπάργκο όπλων στη γείτονα το οποίο έχει θέσει και κ. Μητσοτάκης.