Λύματα Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Θετική εξέλιξη για τη Θεσσαλονίκη μετά από καιρό στο μέτωπο του κορονοϊού. Η Θεσσαλονίκη είναι μια από της πόλεις που επλήγησαν αρκετά, ήταν από τις πρώτες που μπήκε σε κατάσταση Lockdown και η πίεση που δημιουργήθηκε στις ΜΕΘ ήταν τεράστια. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει το ΑΠΘ σε συνεργασία με το ΕΥΑΘ το ιικό φορτίο της συμπρωτεύουσας πέρασε στο πορτοκαλί επίπεδο. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ελπίδες ότι ο ιός έχει αρχίσει να περιορίζεται αν και χρειάστηκε πολύς καιρός για να φανεί ένα φως στο τούνελ.
Όπως φαίνεται στο διάγραμμα το ιικό φορτίο έπεσε από το κόκκινο που είχε παραμείνει από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου. Συνολικά η εβδομαδιαία τάση αποτυπώνει μία μείωση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, της τάξης του 36%. Οι αναλύσεις έγιναν στα δείγματα που ελήφθησαν στις 4, 7 και 9 Δεκεμβρίου. Το πρόβλημα είναι ότι η κάθοδος της καμπύλης δεν παρουσιάζει ανάλογη μέιωση, όπως είχε παρουσιάσει η τεράστια αύξηση. Πολλές φορές μάλιστα παρουσιάζει διακυμάνσεις.
Την προηγούμενη βδομάδα είχε υπάρξει μια τάση σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που ανησύχε τους ειδικούς για μια νέα εκθετική αύξηση του ιού. Στο διάγραμμα οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα.
Τι είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ
«Τα στοιχεία και αυτής της εβδομάδας επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Η πορεία σαφώς είναι θετική, δεν επιτρέπει όμως χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από την πλευρά των πολιτών. Εδώ που φτάσαμε και με τόσες πολλές ανθρώπινες απώλειες, θα ήταν μοιραίο λάθος να σκεφτούμε ότι βγήκαμε από το κόκκινο, άρα είμαστε ασφαλείς να κυκλοφορούμε ανέμελοι», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
«Από τις τεχνικές ανάλυσης προκύπτει πως η κάθοδος γίνεται σε βαθμίδες, υπάρχει διακύμανση και η μείωση από μέτρηση σε μέτρηση παρουσιάζει μικρή διαφοροποίηση. Δε γίνεται η κάθοδος με συνεχή μονότονη συμπεριφορά, αλλά σε σταδιακά βήματα», δήλωσε ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ, Θόδωρος Καραπάντσιος, εξηγώντας την εικόνα που αποτυπώνεται στο διάγραμμα.