Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit – ΕΕ νέα: Πώς θα αλλάξει η ζωή στη Μεγάλη Βρετανία
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit – ΕΕ νέα: Πώς θα αλλάξει η ζωή στη Μεγάλη Βρετανία

Brexit - ΕΕ νέα: Συνεχίζεται το θρίλερ με το Brexit - Πώς θα αλλάξει η ζωή στη Μεγάλη Βρετανία

Brexit – ΕΕ νέα: Λετκός καπνός από τη συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με τον Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δεν βγήκε. Ο Βρετανός πρωθυποργός αποχώρησε από τις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν χωρίς όμως να έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, οι δύο πλευρές μπορεί να μην τα βρήκαν, ωστόσο συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, ορίζοντας νέα deadline την ερχόμενη Κυριακή. Το αποτέλεσμα της μη συμφωνίας αρχίζει τα δημιουργεί σοβάρα προβλήματα στην Μεγάλη Βρετανία. Ελλείψεις, τεράστια μποτιλιαρίσματα, διακοπή των δραστηριοτήτων των εργοστασίων είναι μερικά από τα τεράστια προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Μπόρις Τζόνσον αν δεν κατηλήξει σε κάποια συμφωνία.

Ήδη πολλά συνδικάτα και εταιρείες χτυπούν ”καμπανάκι” καθώς όπως λένε δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς για το ενδεχόμενο να μη βρεθεί μια χρυσή τομή. «Οι βρετανικές εταιρείες εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα βρεθεί συμφωνία για το Brexit, όμως θα αντιμετωπίσουν προβλήματα από την 1η Ιανουαρίου» ό,τι κι αν συμβεί, παρατήρησε ο Ντάρεν Τζόουνς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις επιχειρήσεις έπειτα από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους επιχειρηματικών κύκλων.

Ένω παράλληλα, ο Τζόουνς προσθέτει πως τους τελευταίους μήνες έχουν προειδοποίησει για ελλείψεις τροφίμων, αύξηση των τιμών, για «συσσώρευση κόστους για την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και ανησυχία για τις οικονομικές υπηρεσίες».

Μάλιστα οι Financial Times σε άρθρο τους αναφέρονται σε μια ομάδα με την ονομασία D-20 η οποία προετοιμάζεται για τα σενάρια χάους που ενδέχεται να γίνουν πραγματικότητα μετά την 1η Ιανουαρίου.

Περίοδος χάριτος

Τι θα γίνει όμως αν τελικώς δεν υπάρξει μια συμφωνία; Τότε ήδη από την 1η Ιανουαρίου α αρχίσουν να ισχύουν οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στις εμπορικές συναλλαγές. Με απλά λόγια θα δούμε να επιβάλλονται δασμοί σε πολλά προϊόντα ενδεχομένως ακόμη και ποσοστώσεις στις εισαγωγές και τις εξαγωγές κάποιων από αυτά.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Τζέιμς Ζίγκλεϊ μία στις τρεις επιχειρήσεις σύμφωνα με έρευνα της FSB είναι έτοιμες για το Brexit. Η ανησυχία έχει αρχίσει να είναι εμφανής και μεταξύ των Βρετανών ενόψει των πιθανών ελλείψεων προϊόντων. Σχετικά με την ομάδα D-20 τόνισε πως «κάνουμε προετοιμασίες για πολλά σενάρια (…) μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου και βάσει των πιέσεων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε ως το τέλος του χειμώνα». Τέλος, η CBI, η Βρετανική Συνομοσπονδία Βιομηχάνων, ζήτησε από την πλευρά της να ισχύσει «μια περίοδος χάριτος (…) στην επιβολή συνοριακών ελέγχων».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις