Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

04

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλάζια πατρίδα Τουρκία: Η κορωνίδα των προκλήσεων
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλάζια πατρίδα Τουρκία: Η κορωνίδα των προκλήσεων

Γαλάζια πατρίδα Τουρκία: Η Τουρκία φαίνεται να κάνει πράξη κάθε της ιμπεριαλιστική ιδεολογία, απρόσκοπτα, αποκλείοντας το διεθνές δίκαιο και δημιουργώντας αναστάτωση στην παγκόσμια κοινότητα

Γαλάζια πατρίδα Τουρκία: Η πολυαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής στην οποία οι ”27” ηγέτες της Ευρώπης συζητούσαν το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας έληξε τελικά με κυρώσεις ”χάδια”.

Του Παντελή Ζηβόντση

Η τουρκική προκλητικότητα σε βάρος κρατών μελών της ΕΕ καθώς και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν ο λόγος που η χώρας μας αντέδρασε έντονα και πίεσε την Ευρώπη να λάβει αυστηρά μέτρα. Μπορεί τα μέτρα που πάρθηκαν να αποτελούν μια «ισχυρή προειδοποίηση» ωστόσο η Ευρώπη μελλοντικά και όσο η στάση της Τουρκίας δεν αλλάζει θα πρέπει να προχωρήσει σε πιο γενναίες αποφάσεις. Η τουρκική φαρέτρα των προκλήσεων είναι γεμάτη. Αυτές μπορεί να είναι προκλητικές ενέργειες, δηλώσεις που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, παραβιάσεις στο Αιγαίο κ.α. Ποια είναι όμως η κορωνίδα των προκλήσεων;

Κορωνίδα, της προκλητικότητας της γείτονος χώρας αποτελεί η ”Γαλάζια Πατρίδα”. Το ναυτικό αυτό δόγμα δημιουργεί ένα δυναμικό προφίλ της Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα, διεκδικεί, αντίθετα με το διεθνές δίκαιο υφαλοκρηπίδα μέχρι σχεδόν και τη μέση του Αιγαίου. Πρόκειται, λοιπόν, για μια επεκτατική ιδέα που εξυπηρετεί τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις του Ερντογάν, δυσχεραίνοντας τις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με πολλές γειτονικές της χώρες.

Η ιδέα της ”Γαλάζιας Πατρίδας” γεννήθηκε το 2006. Με εμπνευστές τους Φετουλάχ Γκιουλέν και Αχμέτ Νταβούτογλου και ιδεολογικό αρχηγό τον Ερντογάν. Για αρκετό καιρό παρέμεινε στο περιθώριο της εξωτερικής πολιτικής του τουρκικού κράτους. Σύμφωνα με αυτήν την ιδέα, η Τουρκία διεκδικεί μεγάλα τμήματα του Αιγαίου Πελάγους και της Μεσογείου, απειλώντας έτσι την κυριαρχία της Ελλάδας και καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματά της.

Μια Τουρκία  462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων

Ο αυθαίρετος, επεκτατικός αυτός χάρτης απεικονίζει μια Τουρκία 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Προσθέτοντας στην κυριαρχία της μέρος του Αιγαίου Πελάγους, της Μεσογείου και του Ευξείνου Πόντου. Ο πατέρας της ”Γαλάζιας Πατρίδας” είναι ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί την οποία είχε απεικονίσει σε χάρτη το 2011 και είχε δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά. Ο κύριος στόχος του δόγματος αποσκοπεί στα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Έτσι, για να το στηρίξει η Τουρκία δημιούργησε στρατιωτικές και ναυτικές βάσεις στη Σομαλία, το Σουδάν, τη Λιβύη και το Κατάρ, ενώ ακόμα στα σχέδια της συμπεριλαμβάνεται η παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης, η προμήθεια όπλων αλλά και η στρατιωτική υποστήριξη.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» σχεδιάστηκε το 2017-2018

Ο ίδιος ο Τζιχάτ Γιαϊτζί έχει εξηγήσει ότι το σχέδιο έχει εκπονηθεί από το 2017-2018. «Αυτά τα νησιά βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν σημαίνει πως τα νησιά αυτά ανήκουν στην Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην κυριαρχία των νησιών των οποίων έχουν κατονομαστεί, όταν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα. Το θέμα είναι οι περιοχές θαλάσσιας ευθύνης. Έξω από τα χωρικά ύδατα».

Κι ενώ στην αρχή, το σχέδιο ήταν μία ακαδημαϊκή εργασία, πλέον ο χάρτης είναι «νόμιμος και επίσημος» όπως υποστηρίζει. «Τον δημιουργήσαμε για να γίνουν γνωστές οι θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της Τουρκίας. Αυτές που έχει ανακοινώσει και αυτές που δεν έχει ανακοινώσει αλλά προβλέπεται να το κάνει. Με τον χάρτη αυτό, ο τουρκικός λαός αντιλήφθηκε την αξία των θαλασσών της».

Γι’αυτό και η Άγκυρα, έχει επικεντρωθεί στις ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις θέλοντας με τον τρόπο αυτό να κάνει επίδειξη ισχύος. Το δόγμα αυτό μάλιστα, χάρισε το όνομά του και σε μια στρατιωτική άσκηση που έλαβε χώρα  μεταξύ 27 και 8 Μαρτίου

Η Τουρκία φαίνεται λοιπόν, να κάνει πράξη κάθε της ιμπεριαλιστική ιδεολογία, απρόσκοπτα, αποκλείοντας το διεθνές δίκαιο και δημιουργώντας αναστάτωση στην παγκόσμια κοινότητα. Η εξωτερική της πολιτική βασίζεται στη διεκδίκηση, παραβλέποντας το διεθνές δίκαιο και καταπατώντας δικαιώματα άλλων κρατών. Και η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι έχει έρθει η ώρα για αποφάσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις