Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι επετεύχθη συμφωνία στο ακανθώδες ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: Τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή και την ανοικοδόμηση των οικονομιών μας» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στο ιστορικό πακέτο ύψους 1,8 τρις. ευρώ. Το ιστορικό πακέτο ανάκαμψης «θα δώσει ώθηση τόσο στην πράσινη όσο και στην ψηφιακή μας μετάβαση», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Deal on the #MFF and Recovery Package #NGEU
Now we can start with the implementation and build back our economies.
Our landmark recovery package will drive forward our green & digital transitions. #EUCO
— Charles Michel (@eucopresident) December 10, 2020
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η Ευρώπη προχωρά μπροστά! Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και Ταμείο Ανάκαμψης. €1,8 τρισ. για την ανάκαμψή μας και την ανοικοδόμηση μιας πιο ισχυρής, πράσινης και ψηφιακής ΕΕ. Συγχαρητήρια στη γερμανική Προεδρία της ΕΕ!»
Europe moves forward!#EUCO agreement on the next EU budget & #NextGenerationEU.
€1.8 trillion to power our recovery and build a more resilient, green and digital EU.
Congrats to the German presidency of the Council @EU2020DE !
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 10, 2020
Με τη σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «ισχυρή συμφωνία».
«Το ιστορικό ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο συγκεκριμενοποιείται σήμερα. Μόλις εγκρίναμε μια ισχυρή συμφωνία με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή, σεβόμενοι το κράτος δικαίου. Η Ευρώπη προχωρά, ενωμένη και φέροντας τις αξίες της» έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.
Le plan de relance européen historique décidé en juillet entre aujourd’hui dans le concret. Nous venons d’adopter un accord robuste sur le mécanisme à mettre en œuvre, dans le respect de l’État de droit. L’Europe avance, unie, et porte ses valeurs.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 10, 2020
Συμβιβασμός με Ουγγαρία και Πολωνία
Η έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ επιτεύχθηκε μετά από συμβιβασμό με την Ουγγαρία και την Πολωνία, οι οποίες είχαν ασκήσει βέτο λόγω των αντιρρήσεών τους για τη σύνδεσή του με όρους κράτους δικαίου. Υπενθυμίζεται ότι προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είχε σημειώσει ότι η ΕΕ ήταν κοντά σε ομοφωνία. «Υπάρχει ένας συμβιβασμός, ο οποίος είναι αποδεκτός για τη Γερμανία και πληροί τις προϋποθέσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, επομένως, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει νίκη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να εγκρίνουν τα έγγραφα… ομόφωνα» είχε δηλώσει ο Βίκτορ Ορμπάν.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι έστειλε παρόμοιο μήνυμα, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι μακρές και περίπλοκες, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό μπορεί να είναι εφικτή.
Σύμφωνα με ένα σχέδιο κειμένου που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times, η δήλωση θα καταστήσει σαφές ότι η ΕΕ θα μεταχειρίζεται τα κράτη μέλη ισότιμα κατά την εφαρμογή του μηχανισμού του κράτους δικαίου και δεν θα κάνει διακρίσεις σε καμία μεμονωμένη χώρα. Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν μόνο για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2021, και όχι για τα υπάρχοντα κονδύλια – κάτι που αποτελεί μακροχρόνια απαίτηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι η επιτροπή θα εφαρμόσει τους νέους κανόνες μόνο μετά από οποιαδήποτε νομική ενέργεια ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αμφισβητεί τους κανόνες.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία, δύο χώρες με εθνικιστικές κυβερνήσεις, συνυπέγραψαν τον περασμένο Ιούλιο τη συμφωνία για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης. Στη συνέχεια, όμως, μπλόκαραν τόσο το Ταμείο όσο και τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, όταν η Κομισιόν προκειμένου να απελευθερώσει τα κονδύλια ζήτησε τον σεβασμό του κράτους δικαίου από κάθε χώρα-μέλος. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες για παραβιάσεις θεμελιωδών δημοκρατικών κανόνων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: Αλλάζει η ελληνική οικονομία
Το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας φιλοδοξεί να πυροδοτήσει μια αλλαγή προτύπου στην ελληνική οικονομία και τους θεσμούς, προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο οικονομικό μοντέλο.
Μεταξύ των κομβικών παρεμβάσεων είναι οι εξής:
-Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων
Εκτενές πρόγραμμα επιδότησης επενδύσεων που αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών, καθώς και κτιρίων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το πρόγραμμα συμβάλει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μειώνει το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το κράτος και κινητοποιεί πολύ σημαντικούς πρόσθετους ιδιωτικούς πόρους που επενδύονται στην ελληνική οικονομία.
– Διασύνδεση νησιών
Διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας. Η υλοποίηση των διασυνδέσεων: εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ενεργειακή τροφοδότηση των νησιών, μειώνοντας το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές και καθιστά δυνατή την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των θαλάσσιων περιοχών.
– Τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια
Περιλαμβάνει την εκπόνηση και θεσμοθέτηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, για το σύνολο των Δήμων της χώρας καθώς και ειδικών όρων δόμησης για περιοχές της χώρας. Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης την εκπόνηση μελετών οριοθέτησης των οικισμών προ του ’23, καθώς και μελετών για τον χαρακτηρισμό των δημοτικών οδών.
– 5G
Μέσω του καινοτόμου επενδυτικού ταμείου Φαιστός, ένα τέταρτο των εσόδων της δημοπράτησης κατευθύνεται στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εταιρειών με αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που βασίζονται στο 5G. Παράλληλα, σχεδιάζεται η κάλυψη των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου από δίκτυα 5G.
– Ψηφιακή Αναβάθμιση ελληνικών επιχειρήσεων
Περιλαμβάνει την προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού και τη δημιουργία, βελτίωση και περαιτέρω επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών τους. Η ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων θα συνδυαστεί και με την εκπαίδευση και κατάρτιση των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις. Θα δοθούν φορολογικά κίνητρα για τον μεταψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.