Πώς θα κάνω οικονομία: Είσαι λίγο στενά οικονομικά; Θες παραπάνω λεφτά για κάποιο ταξίδι, να πας να πιεις ένα πότο ή να φας σε ένα ακριβό εστιατόρειο και δεν τα έχεις; Μάντεψε. Η καραντίνα σου δίνει την τέλεια ευκαρία να μαζέψεις χρήματα χώρις να τα σπαταλάς από δω και από κει. Όταν όμως λήξει και βγεις έξω και συνεχίζεις να θες να μαζεύεις χρήματα δες μερικούς απλούς τρόπους για μεγαλύτερη οικονομία και περισσότερα χρήματα στην τσέπη για παν ενδεχόμενο.
Στο φαγητό
Προφανώς δεν θα πεινάσετε, ούτε θα τρώτε φακές κάθε μέρα. Όμως μπορείτε να:
-Τιμήσετε τα οικονομικά ταβερνάκια και μαγειρεία της πόλης στα οποία μπορείτε να χορτάσετε και να δοκιμάσετε ωραιότατες νοστιμιές με λιγότερα από 15€.
-Μαγειρεύετε στο σπίτι. Το σπιτικό φαγητό, πέρα από πολύ πιο υγιεινό, είναι και ένας καλός τρόπος για μετρημένη κατανάλωση και οικονομία, ιδιαίτερα αν προγραμματίζετε στην αρχή της εβδομάδας το διατροφικό πλάνο.
-Παίρνετε φαγητό πακέτο από τα δημοτικά «μαγειρία». Κουζίνα για Όλους τα οποία θα βρείτε στους κατά τόπους δήμους της Αθήνας. Πιθανότατα και στον δικό σας δήμο.
Στο ποτάκι
Αλκοολούχα έξοδος; Γιατί όχι. Για να μην πληρώσετε μια περιουσία μπορείτε να:
-Βγείτε για ποτό νωρίς. Πλέον δεν υπάρχει κανένας αυστηρός διαχωρισμός ανάμεσα σε café και bar, και δεν είναι καθόλου παράξενο να παραγγείλετε ένα κοκτέιλ στις 6.00 το απόγευμα. Πολλά μπαράκια μάλιστα πηγαίνουν το happy hour ένα βήμα παραπέρα, και το κάνουν happy day, με όλα τα ποτά ή όλα τα κοκτέιλ να κοστίζουν γύρω στα 5€ μια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας.
-Πιείτε στο σπίτι. Φτιάξτε μια μικρή αλλά αξιοπρεπή κάβα (έστω, μόνο με κρασιά) στο σπίτι, για να πίνετε ένα-δυο ποτηράκια πριν βγείτε.
-Πιείτε «straight» ποτά. Ωραία τα κοκτέιλ, όμως δεν είναι για… χόρταση μιας και μπορούν να σας επιβαρύνουν αρκετά στην λυπητερή. Τα «καθαρά» ποτά από την άλλη κοστίζουν πιο φτηνά και – συνήθως – είναι πιο δυνατά.
Γενικά
Απλές συμβουλές – ενίοτε αυτονόητες – για γενικότερη οικονομία.
-Κρατήστε μηνιαίο «αρχείο» των εσόδων και των εξόδων σας, για να διαπιστώσετε πού ξοδεύετε τα περισσότερα χρήματα κάθε μήνα, ώστε να στρέψετε προς αυτή την κατεύθυνση τις περικοπές σας.
-Βάλτε στόχους αποταμίευσης, και κρατήστε χρήματα κάθε μήνα, ακόμη και με την «πατροπαράδοτη» βοήθεια ενός κουμπαρά (μη τον γελάτε, βοηθάει!), για να συγκεντρώσετε το επιθυμητό ποσό.
-Κόψτε τις ακριβές, κακές σας συνήθειες. Δεν χρειάζεται καν να σας κάνουμε τους υπολογισμούς των χρημάτων που θα αποταμιεύσετε μέσα σε μια χρονιά, αν κόψετε το τσιγάρο.