Κυρώσεις στην Τουρκία: Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στην Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο.
Κυρώσεις στην Τουρκία: Για ακόμα μία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση γύρισε πλάτη σε Ελλάδα και Κύπρο, επιβάλλοντας ήπιες κυρώσεις – σχεδόν… χάδι – στην Τουρκία. Μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ που κράτησε μέχρι τις 2 το πρωί, η Ε.Ε. αποφάσισε να συνεχίσει την ήπια στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Οι ηγέτες κάλεσαν την Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και να αποσύρει το “Oruc Reis”, μιλώντας για κυρώσεις που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων Παράλληλα εξουσιοδότησαν τον Ζοζέ Μπορέλ να επαναξιολογήσει την κατάσταση στην περιοχή και τα αποτελέσματα θα συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Οι “27” συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τις προσπάθειες τους με τις ΗΠΑ για το ζήτημα της Τουρκίας.
Την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα κατά του Ταγίπ Ερντογάν για τους S-400, στις Βρυξέλλες, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία όρθωσαν ένα ισχυρό τείχος απέναντι στις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.
Αντίδραση Μητσοτάκη
Το γεύμα της Συνόδου ξεκίνησε με καθυστέρηση άνω της μίας ώρας, καθώς η ελληνική πλευρά επιδίωξε αλλαγές στο κείμενο συμπερασμάτων, ώστε να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Mάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε σε αυστηρό τόνο στους υπόλοιπους ηγέτες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico: «Είναι τουλάχιστον παράδοξο οι ΗΠΑ να ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η ΕΕ ακόμη βαλτώνει σε ”αν” και ”αλλά”».
Κυβερνητικές πηγές: Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά
«Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά».
Αυτό τόνισαν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη συμφωνία των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το κείμενο των συμπερασμάτων σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής. Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruç Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ταυτόχρονα στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή από παράνομες δραστηριότητες – όρο που έχει θέσει η Ελλάδα σε κάθε σχετική συζήτηση».