Ερντογάν – κυρώσεις: Η Ευρώπη πρέπει να γλιτώσει από την πίεση Ελλάδας και Κύπρου

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν – κυρώσεις: Η Ευρώπη πρέπει να γλιτώσει από την πίεση Ελλάδας και Κύπρου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ερντογάν - κυρώσεις: "Η ΕΕ είναι υπό την ομηρία δυο κρατών, πρέπει να γλιτώσει από τις πιέσεις" δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

12.12.2020 | 21:04

Ερντογάν – κυρώσεις: Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.”Η Ευρώπη πρέπει να γλιτώσει από την πίεση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του το Σάββατο. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία, είναι υπέρ του διαλόγου και επίλυσης της προβλημάτων, και σημείωσε ότι δεν θεωρεί σωστή τη στάση της ΕΕ. Στοχοποιώντας τόσο την Ελλάδα και την Κύπρο ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι “είναι λάθος η ΕΕ να είναι υπό την ομηρία δυο κρατών πρέπει να γλιτώσει από τις πιέσεις”.

“Δε θα φτάσουν πουθενά τιμωρώντας τον δίκαιο αγώνα της Τουρκίας” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην Γαλλία, με την οποία και ειδικά με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ως και πρόσφατα οι σχέσεις του κ. Ερντογάν βρίσκονταν στο κόκκινο.

Πέτσας: Διστακτικά τα βήματα, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι “είχαμε δύο βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και άλλα τα οποία ήταν πολύ πιο διστακτικά. Παράδειγμα, το γεγονός ότι εγκρίθηκε ο κατάλογος των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας με ονόματα και οντότητες που βοηθούν στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχαμε και την υποχρέωση την οποία ανέλαβε ο κ. Μπορέλ για την επαναξιολόγηση όλων των πτυχών των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία και τη σύνταξη έκθεσης την οποία πρέπει να παραδώσει μέχρι τον Μάρτιο.

Αυτά είναι δύο μικρά βήματα, πιο μικρά από αυτά που θέλαμε. Αλλά -όπως είπε και ο πρωθυπουργός- η Ευρώπη κινείται αργά. Το θέμα είναι, να μην κινείται τόσο αργά, ώστε να είναι πολύ χαμηλότερη η κίνησή της από τις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών, των Ελλήνων και των Κυπρίων”. Εξήγησε επίσης ότι από τώρα μέχρι τον Μάρτιο έχουμε αρκετό χρονικό διάστημα ώστε η Τουρκία να ανταποκριθεί και να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση. “Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά. Αν δεν χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά, φυσικά όλα τα εργαλεία είναι πάλι στο τραπέζι”, τόνισε.

Exit mobile version