Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορονοϊός ηλικιωμένοι: Όμορφες φιλίες μέσω… οθόνης
ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός ηλικιωμένοι: Όμορφες φιλίες μέσω… οθόνης

Κορονοϊός ηλικιωμένοι: Πώς μαθητές από όλο τον κόσμο γίνονται φίλοι με ηλικιωμένους στην εποχή του κοροϊού

Κορονοϊός ηλικιωμένοι: Μπορεί η πανδημία να «σαρώνει» τον πλανήτη, ωστόσο δεν μπορεί να σταματήσει τις όμορφες πρωτοβουλίες που δημιουργούν οι νέες συνθήκες κανονικότητας. Η αλήθεια είναι πως οι ηλικιωμένοι αποτελούν τη μερίδα ανθρώπων που ο κορονοϊός έχει «χτυπήσει» περισσότερο από όλους τόσο γιατί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όσο και γιατί ο φόβος για το ενδεχόμενο πιθανής ασθένειας τους απομονώνει όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα η αποξένωση να μεγεθύνεται και η ψυχολογία να πέφτει. Και σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η Covid-19 τι καλύτερο από το να αποκτήσεις έναν φίλο; Ακόμα κι αν αυτός βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά, ακόμα κι αν ηλικιακά απέχετε έτη… φωτός. Κάπως έτσι η Μίλι Τζέικομπι την προηγούμενη εβδομάδα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την… καινούρια «Γαλλίδα γιαγιά της» μέσω βίντεο κλήσης.

Η 21χρονη Αγγλίδα φοιτήτρια  συμμετείχε σ’ ένα πρόγραμμα για φέρνει σε επαφή σπουδαστές με ηλικιωμένους Γάλλους, ορισμένοι από τους οποίους είναι εντελώς απομονωμένοι εξαιτίας της πανδημίας. «Σκέφτηκα ότι θα ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσω τις γλωσσικές μου δεξιότητες, αλλά και να γνωρίσω κάποιον που αισθανόταν μόνος», είπε η Μίλι.

«Η Γαλλίδα γιαγιά μου βρίσκεται σε ένα σπίτι που φιλοξενεί ηλικιωμένους και ίσως δεν μπορεί αλληλεπιδράσει κοινωνικά με άλλον τρόπο λόγω της πανδημίας, γι ‘αυτό σκέφτηκα ότι ήταν η τέλεια στιγμή να κάνω κάτι τέτοιο». Παρά το ηλικιακό χάσμα των 70 ετών που χωρίζει την φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Warwick και την ηλικιωμένη κυρία που ζει κοντά στο Παρίσι, οι δυο τους ταίριαξαν αμέσως. «Ήταν τόσο υπέροχη από τις πρώτες κιόλας προτάσεις», δήλωσε η Μίλι στο BBC και πρόσθεσε: «Μιλήσαμε για ταξίδια. Μιλήσαμε για τις φορές που έχω πάει στη Γαλλία και πώς μου φάνηκε. Μιλήσαμε για τις διαφορές της δικής μου ζωής συγκριτικά με τη δική της όταν ήταν νέα».

ζωγραφιά υπολογιστή με το μήνυμα μείνετε συνδεδεμένοι

Κύμα ενδιαφέροντος

Μια δημοσίευση στο Twitter σχετικά με την «καλή ανταλλαγή» τους έγινε viral το σαββατοκύριακο, προκαλώντας ένα κύμα ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα «Share Ami», από τη γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Oldyssey», δημιούργησε 30 ζευγάρια από την έναρξη του Μαΐου. Αλλά σε λίγες μόνο ημέρες, έλαβε σχεδόν 3.000 αιτήσεις από άτομα από όλες τις χώρες του κόσμου που ήθελαν να εγγραφούν.

«Δεν περιμέναμε να γίνει viral αυτήν τη στιγμή, οπότε οι μαθητές θα περιμένουν για μερικούς μήνες, ώστε να καταφέρουμε να βρούμε ηλικιωμένους για όλους. Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με πολλά σπίτια που φιλοξενούν τους μεγαλύτερους στη Γαλλία και θέλουμε να τα κάνουμε όλα σωστά», είπε ο συνιδρυτής της Oldyssey, Κλεμέντ Μποκσμπέλντ. Ο Κλεμέντ είπε ότι η ιδέα για το πρόγραμμα γεννήθηκε το 2018, ενώ ταξίδευε στη Βραζιλία, όπου ένα σχολείο γλωσσών είχε δημιουργήσει σχέσεις με αντίστοιχα σπίτια στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

https://twitter.com/bagelpicbot/status/1334796620626538497

Ευκαιρία μέσα στην πανδημία

«Μας άρεσε πολύ η ιδέα και τη σκεφτόμασταν για δύο χρόνια, αλλά δεν είχαμε χρόνο να την υλοποιήσουμε μέχρι που η πανδημία ανέστειλε άλλα έργα. Σκεφτήκαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να το ξεκινήσουμε γιατί οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν ιδιαίτερα με τον ιό. Στην αρχή δεν μπορούσαν να βγουν έξω και έπειτα πολλοί φοβόντουσαν το ρίσκο. Θέλαμε να βρούμε τρόπους για να χτίσουμε μία αλληλεπίδραση παρά τους κοινωνικούς περιορισμούς που είχαμε», είπε.

«Υπήρξαν πολλές πρωτοβουλίες τέτοιου είδους, αλλά θέλαμε επίσης να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να είναι χρήσιμοι για τη νεότερη γενιά».

Εκτός από τη σύνδεση που δημιουργείται ανάμεσα στους Γάλλους ηλικιωμένους με τους μαθητές, υπάρχουν και οι εθελοντές που προσφέρουν τεχνολογική υποστήριξη και κάθονται στην πρώτη συνάντηση για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν αδέξιες σιωπές.

Ο Κλεμέντ είπε ότι ήταν «πολύ αστείο» να βλέπουμε δύο ξένους να συναντιούνται μέσω βίντεο κλήσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι «βρίσκουν πολύ γρήγορα πράγματα να πουν».

https://twitter.com/Oldyssey/status/1335205319404826624

«Συναρπαστικό»

Σε μία κατοικία στα περίχωρα του Παρισιού, η 80χρονη Κλερ Μπιέτ απολάμβανε τη δεύτερη μισάωρη συνομιλία της με μια φοιτήτρια την περασμένη Δευτέρα. «Μιλήσαμε για τα πάντα», είπε στο BBC, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις κυμαίνονταν από το δημοφιλές γαλλικό βιβλίο «Ο Μικρός Πρίγκιπας» έως τα ταξίδια της στην έρημο της Σαχάρας.

«Η μαθήτρια καταβάλλει πολλές προσπάθειες. Διορθώνει τον εαυτό της όταν αισθάνεται ότι είπε κάτι που δεν ήταν απόλυτα σωστό. Αναζητά πάντα καλύτερους τρόπους να εκφραστεί. Είναι συναρπαστικό», είπε η Κλερ.

Αλλά δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι που ωφελούνται από τις σχέσεις.

Η Βρετανίδα φοιτήτρια Ιζαμπέλ Κάρτραϊτ ήταν μία από τους πρώτους που συμμετείχαν στο πρότζεκτ. Η 20χρονη είπε ότι στην αρχή το πήρε ως «κάτι που σε κάνει να νιώθεις άξιος κατά τη διάρκεια του λοκντάουν». Αλλά τελικά οι εβδομαδιαίες συζητήσεις κατέληξαν να βοηθούν κι εκείνη.

«Τα προφορικά μου στα γαλλικά ήταν πάντα ένας αγώνας για μένα … οπότε η συνομιλία με τη Μαρτίν ήταν φανταστική. Μιλάει καθαρά και λίγο πιο αργά για μένα μερικές φορές. Είναι πολύ υπομονετική και προσφέρει εναλλακτικές λύσεις σε όσα έχω πει, αλλά με προσιτό τρόπο. Είναι απλώς φανταστικό», λέει.

ξύλινες φιγούρες αγκαλιάζοντα

Γαλλικά και… βιντεοπαιχνίδια

Πίσω στη Γαλλία, η Μαρί- Ζοσέφ Αντούζ Φαρί, έχει εβδομαδιαίες συνομιλίες με δύο μαθητές από τη Νότια Κορέα και το Ουζμπεκιστάν.

Η Μαρί λέει ότι έχει «επαφές με νέους σε όλο τον κόσμο» μέσω βιντεοπαιχνιδιών και είναι ήδη εξοικειωμένη με την τεχνολογία.

Αλλά, λέει, ότι το να βοηθάει και στη διδασκαλία μαθητών πάνω στη γλώσσα την κάνει να αισθάνεται «χρήσιμη» μέσω της πανδημίας και την οδήγησε σε νέες φιλίες. Αστειεύεται ότι οι συνομιλίες της δίνουν την ευκαιρία να εξασκήσει την «αργκό» της, προετοιμάζοντας τους μαθητές για πραγματικές συζητήσεις με τους Γάλλους συμμαθητές τους.

«Λατρεύω το γέλιο, έτσι συχνά γελάμε και μέσα από το γέλιο νομίζω ότι η διδασκαλία γίνεται καλύτερη και η μάθηση πιο εύκολη. Είναι πολύ σημαντικό», λέει.

Μάλιστα ένας από τους μαθητές της σκοπεύει να επισκεφθεί τη Γαλλία σύντομα και έχει ήδη κανονίσει με τη Μαρί να συναντηθούν και να παίξουν βιντεοπαιχνίδια.

https://twitter.com/Oldyssey/status/1329716793947136000

Με πληροφορίες από το BBC

Πηγή φωτογραφιών: Unsplash

Ειρήνη Θεοδωρίδου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις